Jemen: Store behov i Aden etter flere dager med kamper

Flere dager med intense kamper om havnebyen Aden i Jemen, har ført til et stort antall drepte og skadde.

– Sykehusene i havnebyen Aden i Jemen sliter med å skaffe nødvendige forsyninger for å kunne behandle alle de skadde etter flere dager med intense kamper, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Team fra Den internasjonale Røde Kors-Komiteen (ICRC) har besøkt to av sykehusene i byen og sørget for forsyninger av operasjonsutstyr, madrasser, bårer og likposer.

Livsviktig rent vann

– Da kampene pågikk var det mange sårede som ikke kunne komme seg til sykehus, enten fordi kampene gjorde det for farlig, eller på grunn av veisperringer. Flere mennesker er døde fordi de ikke nådde sykehus i tide, sier Apeland.

Minst 200.000 mennesker har mistet tilgangen til rent vann. Røde Kors jobber sammen med andre organisasjoner og myndigheter for å sikre tilgangen til vann.

- Krigshandlingene får dramatiske konsekvenser for mange. Når strøm og vann forsvinner, kan det i seg selv koste liv. En Røde Kors-ansatt måtte hjelpe en nabo som trengte strøm til oksygen-apparat han trenger for å overleve, sier Apeland.

Kampene i Aden startet da mange familier gjorde seg i stand til å feire den muslimske høytiden Eid Al Adha.

– Det som har skjedde i Aden nå skjer mange steder i Jemen nesten daglig. Det må en politisk løsning til for å stanse lidelsen til befolkningen i Jemen. Vår bekymring er at den siste utviklingen og stadig flere aktører kan gjøre det mer komplisert å finne varige politiske løsninger, sier Apeland.

For mer informasjon, kontakt: 
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99