Mann foran kaffebrenner Vis bildetekst
– Det betyr mye for meg å være her, sier Stian (31). Han jobber på Røverkaffe og er blitt ekspert på kaffebrenneren. Alle foto: Kristoffer Høidal og Marte Omtvedt / Røde Kors

En ny start med Røverkaffe

Stian synes livet er blitt enklere å leve. «Kevin» vil heller gjøre noe meningsfullt enn å sitte tiltaksløs i fengselet. Gjennom Røverkaffe får mange en ny mulighet.

Ved Røverkaffes egen kaffebar i Fredrikstad jobber tidligere innsatte og mennesker som er under soning.

Mennesker jobber på kaffebar
For mange er Røverkaffe en trygg havn der de har fått et godt nettverk og noe å fylle hverdagen med.

– Det hjelper meg i hverdagen å ha noe å gjøre, få ansvar. Det bidrar til at jeg ikke faller tilbake. Det har gått bra med meg i noen år nå, forteller Stian (31).

Han er tidligere innsatt, og nå er Røverkaffe blitt en trygg havn i livet. Hver dag kommer han hit og er blitt ekspert på bønner, brenning og kverning.

En vei ut av kriminaliteten

– Røverkaffe gir folk muligheten til å skape et nytt liv der kriminalitet og dårlige venner er byttet ut med jobb, et godt og trygt nettverk og andre positive ting, forteller daglig leder Anita Meldalen.

De som jobber her, kommer via Kriminalomsorgen og er en del av Røde Kors-aktiviteten Nettverk etter soning, landets største tilbud for ettervern. Tilbudet retter seg mot mennesker som har gjennomført straff og skal hjelpe de som ønsker å slutte med kriminalitet.

Sofa av striesekker på kafe
Kaffebaren Røverkaffe er bygd av deltakerne i Nettverk etter soning, med ekte kaffesekker som sofa.

– Dette er et ærlig sted, der alle er likeverdige. Det er nøkkelen til trivsel, at det ikke er noen merkelapper her. Det å åpne opp og inkludere er så viktig, sier Anita.

– Vil heller lage kaffe enn se på film i fire uker

En av de andre deltakerne på Røverkaffe er «Kevin». Han ønsker å være anonym. Kevin var dømt til ubetinget fengsel i fire uker og tok kontakt med Kriminalomsorgen.

– Jeg ville høre om det var andre alternativer for gjennomføring av straff enn å møte opp i fengselet.

Mann sitter på kafe med ryggen til
– Jeg vil heller være et sted der jeg kan gjøre noe meningsfullt, fremfor å sitte og se på film i fengselet i fire uker, sier "Kevin".

Mennesker som er dømt til ubetinget fengselsstraff opptil seks måneder, kan søke om å gjennomføre straffen med elektronisk kontroll hjemme, det man kaller fotlenke.

Røverkaffe er et sted jeg vil fortsette å komme til, også når jeg er ferdig med dommen.

"Kevin"

Kriminalomsorgen fortalte Kevin om Røverkaffe, som kunne tilby en plass.

– Jeg hørte bare ordet «Kaffe!», og da var valget enkelt. Jeg vil jo heller bruke tiden min fornuftig og være et sted jeg kan gjøre noe meningsfullt, fremfor å sitte og se på film i fengselet i fire uker, sier Kevin.

Livet er blitt lettere

Stian synes livet er blitt enklere å leve, nå har han en meningsfull hverdag som han trives med.

– Jeg har blitt kjent med mange og fått et godt nettverk i hele Røde Kors. Jeg blir her så lenge jeg får lov. Og så har jeg blitt veldig glad i kaffe!