Spar miljøet ved å bruke klærne oftere og lenger
Tekstilbransjen har et enormt fotavtrykk på miljøet. Industrien står for 8-10 prosent av de globale karbonutslippene og tilsvarer mer enn all internasjonal luftfart og sjøfart kombinert.
For å få ned avtrykket kan vi bruke hvert klesplagg flere ganger enn vi gjør nå. Her kommer noen tips som kan øke bruken og forlenge levetiden til hvert plagg.
Kutt ned på forbruket
Det å redusere forbruket av nye plagg er en viktig måte å forlenge levetiden til hvert enkelt klesplagg.
Bruk klærne du allerede har i skapet oftere
De fleste har allerede mer enn nok tøy i skapet. Vi har i snitt 60 prosent flere klesplagg nå enn vi hadde for 15 år siden og hvert femte plagg i skapet blir aldri eller sjelden brukt. Bruk plaggene du allerede har oftere og lenger i stedet for å gå til innkjøp av mye nytt.
Utfordre deg selv
Hva med å utfordre seg selv litt? Kjør en periode med kjøpestopp eller prøv deg på Prosjekt 333 hvor du kan bruke maks 33 plagg på tre måneder.
Les også: Utfordring: 33 plagg på tre måneder
Vær bevisst ved innkjøp av klær
Dersom du går til innkjøp av klær kan det være smart å ta noen gode valg på shoppingrunden for å øke sannsynligheten for at klærne du ender opp med blir mye brukt.
Ikke kjøp klær på impuls
De fleste har kjøpt klær på impuls. Impulskjøp blir ofte bare liggende i skapet og lite brukt. Kjøp kun plagg du har hatt lyst på lenge og som med sikkerhet blir en favoritt i skapet du vil bruke mange ganger i tiden som kommer.
Kjøp brukt
Bidra til å forlenge bruken av et plagg ved å kjøpe brukt. I bruktbutikkene kan du finne mange fine skatter til en rimeligere penge. Røde Kors har over 20 bruktbutikker i Norge som er verdt et besøk.
Les også: En garderobe fylt med gammelt nytt
Velg klær av god kvalitet
Klær av god kvalitet har gjerne lengre holdbarhet og kan dermed brukes flere ganger. Ull kan være et godt alternativ. En forskningsrapport fra SIFO viser at vi bruker klær av ull dobbelt så lenge som tilsvarende produkt i bomull.
Les også: Dette består klærne dine av
Se etter klær av ett materiale
Klær laget av en type tekstilmateriale, for eksempel 100 % bomull eller 100 % polyester, er lettere å gjenvinne enn klær satt sammen av ulike materialer.
Ta vare på klærne
Klærne som har funnet veien inn i klesskapet må tas godt vare på for at de skal kunne bli brukt så mange ganger som mulig.
Ikke vask klærne oftere enn du må
Flere runder i vaskemaskinen kan slite på klærne. Prøv å redusere antall vask og heng gjerne klær som ull til lufting.
Reparer klærne
Reparer klær som blir ødelagt. Mye kan gjøres ved å ha nål og tråd tilgjengelig. Flere og flere klesbutikker tilbyr reparasjoner og det er til stadighet arrangementer i storbyene hvor man kan få sine klær reparert.
Sy om?
Har du symaskin så er mulighetene mange. Sy om tøy som ikke passer eller lag nye fine plagg av gamle klær du har liggende. Her kan Jenny Skavlan og Ingrid Bergstuen være til god inspirasjon.
Oppbevar sesongklær riktig
Dersom du pakker bort sommer- eller vinterklær for sesongen, pass på at de blir oppbevart på en måte som holder skadedyr som møll borte fra klær og sko.
Gi bort tøy du ikke bruker lenger
Tøyet du ikke bruker lenger kan få forlenget liv hos nye eiere.
La klær gå i arv
Barn vokser ofte ut av klærne før de bli slitt. La plaggene gå i arv hos andre familiemedlemmer eller kjente.
Arranger klesbyttefest med venner
Inviter venner og kjente til en klesbyttefest. Den fine buksen som er blitt litt trang kan bli noen andres favorittplagg og du kan tilføre ditt eget klesskap noen nye skatter.
Gi de bort til et godt formål
Tøyet kan også få forlenget levetid ved å gi det bort til Røde Kors. Klær som er hele kan finne nye eiere og ødelagte klær blir til nye produkter som pussefiller og isolasjon. Samtidig kan ditt brukte tøy bidra til å hjelpe andre mennesker som trenger det. Du kan bruke Røde Kors’ ordning for henting av tøy hjemme på din adresse eller gi via våre innsamlingsbokser.
Gi bort tøy til Røde Kors hjemmefra
Gi bort tøy til Røde Kors via innsamlingsbokser
Meld deg på nyhetsbrev
Ønsker du å lese mer om bruk og gjenbruk av klær, tøyinnsamling og Røde Kors' arbeid? Vi sender deg gjerne nyhetsbrevet vårt