Liv og Yngvar kvittet seg med halvparten av tingene: – Mer tid til det som betyr noe
Den aktive Tåsen-familien tok en grundig opprydding hjemme. Nå har de kun favoritter i klesskapet og i resten av huset. Det har de ikke angret på, for gevinstene har vært mange.
Om Liv og Yngvar
Yngvar Andersen: Treningsprofil, foredragsholder, kjent fra blant annet NRK-programmet Puls.
Liv Loftesnes: Forfatter, frilanser, formidler av sunn livsstil.
Som en reaksjon på det urovekkende nyhetsbildet, miljøtrusselen og overforbruket i verden, alt rotet hjemme og et stadig større behov for å puste midt oppi alt som skjedde, følte Liv og Yngvar at de måtte gjøre noe. Men hva?
Løsningen ble å tenke gjennom hva de selv kunne gjøre for å minimere kaoset – her og nå.
- Vi brukte så mye tid på å lete etter tingene våre. Vi ryddet hele tiden, og tørket støv, ommøblerte, reparerte, skaffet oss nye ting og så videre. Det var som at tingene eide oss, ikke motsatt. Iblant ble vi nesten stressa av å komme inn døra hjemme fordi det var så mange ting å forholde seg til, sier Liv.
De bestemte seg for å kvitte seg med tingene de ikke trengte, likte eller brukte lenger. Flere måneder og opprydningsrunder senere hadde familien sagt farvel til over halvparten av det de hadde i huset. Mange av tingene fikk nye fornøyde eiere gjennom salg, arv eller de ble gitt bort til en god sak, venner og familie.
- Det som er meningsløst for meg, kan bli meningsfullt for andre. Det er mye enklere å kvitte seg med ting når man vet at tingen vil komme til nytte eller glede. Spesielt ting man før har vært glad i eller man har betalt mye penger for, sier Yngvar.
Skal du som Liv og Yngvar ta en opprydding? Tøyet du ikke skal ta vare på kan du gi til Røde Kors
Om du skal ta en gjennomgang av garderoben, tar vi i Røde Kors gjerne imot tøyet du ikke skal ta vare på lenger. Ved å donere det til Røde Kors kan ditt brukte tøy bidra til å hjelpe andre mennesker som trenger det. Vi kan hente tøyet på din private adresse eller du kan ta i bruk en av våre innsamlingsbokser. Les mer her.
Og selv om familien nå har mindre i hus enn før så mangler de ingenting.
- Noen tror at det å leve enklere og å kvitte seg med unødvendige ting er det samme som å leve uten noen ting. Det er en stor misforståelse! Det handler om å rydde plass til og sette mer pris på alle de tingene man faktisk trenger og er glad i. Jeg bruker denne koppen hver dag fordi jeg elsker den. Vi har selvfølgelig ekstra kopper til gjester, men ikke lenger fire hele kaffeserviser stående å støve ned i skapet, sier Liv.
Resultatet av opprydningen er mindre leting, kaos og stress, tid spart til det som betyr noe, og en følelse av frihet og takknemlighet. En annen bonus som kom ut av prosessen er et aktivitetsområde i stua. Her er det mulighet for trening, meditasjon, turning, leking og lesestund med barna.
Slik ryddet de opp i klesskapet
Paret kunne tidligere bruke mye tid foran klesskapet for å velge antrekk. Mye mer tid enn det de følte var nødvendig.
Når de satte i gang opprydningen av garderoben lot de seg derfor blant annet inspirere av Courtney Carver. Hun startet Prosjekt 333 som innebærer at du har en garderobe bestående av 33 plagg som kan skiftes ut hver tredje måned. Klesskapet til Liv og Yngvar har flere enn 33 plagg, men er minimalistisk og består kun av klær de to liker å se seg selv i og som de har bruk for.
Les også: Utfordring: 33 plagg på tre måneder
Når Yngvar startet oppryddingen i klesskapet fikk han blod på tann. Volumene ble fort store og han så raskt resultater. Det åpent opp for å ta tak i resten av tingene de hadde i huset. Yngvar forteller om en tid hvor han alltid pakket store bagger når han skulle på treningstur, mens han nå reiser kun med håndbagasje. Flere skiturer har han også fått vært på. For nå har han bedre oversikt over skitøyet som før lå glemt nederst i skittentøyskurven.
Prosessen med opprydningen i klesskapet var mer utfordrende for Liv som hadde et emosjonelt forhold til klærne sine. Ved å begynne å se på klærne som et plagg og ikke et minne ble det enklere å skalere ned.
- Jeg måtte begynne å tenke at «det er jo bare tøy». Jeg tok opp hvert plagg og spurte meg selv om det er et plagg jeg har lyst til å gå med her og nå. Jeg stilte meg så spørsmålet om jeg ville kjøpt det nå, og hva jeg eventuelt ville betalt for det, sier Liv. Hun tilføyer at når plaggene først var ute av huset hadde hun glemt dem.
I stedet for å sortere vekk klær har paret heller snudd på det ved å plukke ut favoritter som de beholder. Er det plagg eller ting de har vært usikre på om de skal beholde, har de lagt det i «utboksen» hvor de setter en frist for når den skal tømmes.
- I utboksen kan ting ligge litt trygt, og vi kan tenke oss om. Om vi ikke savner det, tar vi ikke vare på det lenger. Vi setter oss selv en angrefrist, forklarer Liv. Yngvar tipser om at Røde Kors-posen for donasjon av tøy kan være utboksen for klesskapet.
Med slankere garderobe har paret også for første gang begynt å slite ut klærne sine. Et av plaggene ble så slitt at det oppstod en komisk situasjon på jobb for Yngvar. - Svigermor har lappet sammen favorittbuksa seks-syv ganger. Den sprakk plutselig når jeg stod på scenen i Mandal, humrer Yngvar.
Trenger familien noe nytt foretrekker de gjenbruk og tenker seg godt om før de handler.
- Vi sjekker Finn.no først. Vi stiller oss også spørsmålet: «kommer jeg til å like denne om ett år, to år og tre år?» Da sitter det mye lenger inne å handle. Vi bruker lite penger på klær, forteller Liv. Hun tror mange handler fordi de er stressa, ikke har oversikt eller ikke tenker seg om. Hun påpeker at vi må få ned overforbruket som er en stor trussel mot kloden.
Les også: En garderobe fylt med gammelt nytt
De er også flinke til å gjenbruke tøy og sy om innad i familien. Et par dressjakker fra svigerfar har fått nytt liv ved å bli tilpasset til Yngvar. I tillegg har brudekjolen til Liv blitt til flotte festantrekk til døtrene.
Er du klar for opprydning? Kom i gang med tips fra Liv og Yngvar
La deg inspirere av Liv og Yngvar og kom i gang med opprydning i hjemmet. Her er Liv og Yngvar tips til ulike teknikker du kan ta i bruk:
Sorter etter behold, ikke behold og kanskje behold
Sorter tøy og ting i tre ulike hauger: dine favoritter som du ønsker å beholde, det du ikke skal ta vare på lenger og det du er usikker på. Det du ikke skal beholde selger du, gir bort, resirkulerer eller kaster om det er i dårlig forfatning. Det du er usikker på legger du i «utboksen» hvor du setter deg en angrefrist. Har du ikke tatt det ut av utboksen innen fristen skal det ut av huset.
Gå igjennom rom for rom
Start med ett rom først, for så beveg deg til det neste. Ta for deg hver ting i rommet og spør deg selv: Elsker du det? Trenger du det? Ville du kjøpt det igjen? Og så the final question som virkelig avslører om dette er noe som har verdi for deg: Hva ville du betalt for det?
Rydd kategori for kategori
Gå igjennom kategori for kategori. For eksempel luene først, så bøkene. Garderoben er et bra sted å starte for mange.
Hvis og når-ting
Lær deg å skille mellom: «Denne kan jeg bruke hvis ...» og: «Denne vil jeg bruke når ...». Spør eventuelt deg selv: Har tingen blitt brukt de siste tre månedene? Vil den bli brukt de neste tre månedene? Er svaret på begge spørsmålene nei, er det trolig en «hvis-ting» som du trygt kan ta farvel med.
Ta bilde av tingene
Ved å ta bilde av ting, for eksempel barnetegninger, så tør man i større grad å kvitte seg med det.
«Det er bare ting»
Tenk at eiendelene dine «bare er ting» og kan få nytt liv hos andre.
Ha faste plasser
Legger du eiendelene dine på faste plasser er de enklere å finne igjen.
Meld deg på nyhetsbrev
Ønsker du å lese mer om bruk og gjenbruk av klær, tøyinnsamling og Røde Kors' arbeid? Vi sender deg gjerne nyhetsbrevet vårt