Kvinne ved siden av symaskin

Unik garderobe: - Jeg har fikset på nesten alt

Line børstet støv av mormors symaskin for å sy kjole til skoleballet. Femten år senere har hun garderoben fylt med unike plagg og skal sette sitt preg på brudekjolen.

Om Line

Line Lie er 30 år og bosatt i Drammen. Hun studerer for å bli operasjonssykepleier og bruker gjerne fritiden på ulike syprosjekter.

- Jeg har alltid likt å sy, strikke, brodere og snekre. Jeg lager noe nytt jeg selv kan bruke eller som jeg kan gi bort. Det er spesielt morsomt å sy plagg og ting jeg vet vil bli mye brukt, sier Line.

Inspirasjonen henter hun fra sosiale medier, TV og mennesker hun passerer på gaten. Garderoben er fylt med klær og tilbehør som er tilpasset hennes smak, stil og kroppsfasong.

- Jeg har gjort en justering på nesten alle klærne jeg har i skapet. Det er for eksempel endringer som å legge opp buksebeina eller sette en blondekant nederst på en topp. Symaskinen brukes også til reparasjoner. I tillegg syr jeg nye plagg som jeg ser for meg i hodet, men som jeg ikke finner i butikken eller har en for dyr prislapp, sier Line. 

Line ved symaskinen
- Det er spesielt morsomt å sy plagg og ting jeg vet vil bli mye brukt, sier Line.

Vi i Røde Kors heier på syglede. Klær brukes gjerne mer og lenger ved at de blir tilpasset eieren, reparert eller forvandlet til noe nytt når plagget i sin originale form ikke lenger er i bruk. En trend som er positiv for både mennesker og miljøet.

Fra ballkjole til brudekjole

Interessen for å sy begynte femten år tilbake når hun gikk første året på videregående skole. Line fant ikke kjole til skoleballet og bestemte seg for å børste støv av mormors gamle symaskin.

- Vi hadde en gammel symaskin stående hjemme fra mormor. Så jeg tenkte at jeg kan jo bare prøve å sy min egen kjole, sier Line. Hun minnes at symaskinen var ganske støvete da hun dro den frem.

Hun sydde sammen et skjørt og en topp hun hadde liggende i skapet til en hel kjole med paljetter, tyll og åpen rygg. Det var rene drømmekjolen den gang.

- Jeg husker at jeg var veldig stolt av den kjolen og fikk skryt fra medelever, sier Line.

Prosjektet ga mersmak og flere kjoler er det blitt i ettertid. Til venninnens bryllup for to år siden sydde hun like kjoler til hele venninnegjengen: Ti kjoler på to måneder.

Ti jenter med lange kjoler
Venninnegjengen på ti med like kjoler

Et av Lines neste prosjekter er å sette sitt eget preg på kjolen hun skal bruke som brud neste sommer.

- Jeg ønsker å sette mitt eget preg på brudekjolen, og ser for meg hvordan sluttproduktet skal bli. Jeg tror nok jeg kjøper en helt enkel tubekjole som base, og syr på ermer og ekstra skjørt, forteller Line med entusiasme i stemmen.

Dynetrekk ble sommerkjole

Line syr gjerne om tekstiler og klær som ikke brukes lenger til nye og stilige plagg.

Diverse plagg som har blitt sydd om til noe nytt

Hennes fars tidligere olabukser har hun sydd om til stilige shorts. Et par vintage Chanel-knapper er blitt til et lekkert anheng. En gammel gardin er nå et elegant sett med skjørt og hårbøyle. Og et hvitt badehåndkle brukes nå som et skjørt.

Dagens antrekk var opprinnelig et dynetrekk.

Jente med sommerkjole hun har laget selv
Dynetrekk med hull i sømmene ble sydd om til en flott sommerkjole.

- Dette er egentlig et dynetrekk som jeg var veldig glad i. Jeg oppdaget at det var hull i sømmene som måtte repareres. Siden dynetrekket uansett måtte fikses, så kunne det like gjerne bli til en kjole, forteller Line.

Tips for utlån av symaskin

Hvorfor ikke låne en symaskin mens du finner ut om dette er noe for deg? Det nye hovedbiblioteket i Oslo låner ut maskiner, sjekk gjerne ditt lokale bibliotek eller delingstjenester som for eksempel Nabohjelp.

Pynteputer til mormor og babynest til venner

Opp gjennom årene er det mange som har fått glede av Lines sykunnskaper. Inkludert denne skribenten som har fått hjelp til å reparere en buksedress som fikk en stygg rift ved et uhell. 

Lines hjelper også gjerne sin mormor. Det være seg når en glidelås blir ødelagt eller ved ønske om nye putetrekk til sofaputene.

Hun setter også i gang symaskinen når venner får barn og det er duket for babyshower.

- Jeg vet at babynest blir mye brukt og er verdsatt. Det er en slags tynn madrass med fylte kanter rundt som babyen kan ligge i. Babynest er en litt teknisk ting å sy, så jeg er veldig fornøyd med å få det til, sier Line.

Babynest
Et av de mange babynestene Line har sydd.

Slik kommer du i gang

Vi spurte Line om hennes best tips til dem som ønsker å komme i gang med å sy.

- For å komme i gang må du ha en standard symaskin. Den trenger ikke å være dyr og du behøver bare to maskinsømmer: rettsøm og sikk-sakk. Du kan kjøpe mønster på Stoff og Stil, på nettet eller for eksempel prøve Join the Fabric. Start med noe som ikke er så vanskelig å sy, for eksempel et firkantkjørt med knyting eller en enkel bukse. Det er gøy å se at noe blir til, avslutter Line.

Vi i Røde Kors elsker sy-det-selv-trenden. Når flere oppdager gleden ved å sy får flere plagg nye og lengre liv, noe som er bra for både folk og klode. Skreddersydde, selvlagede plagg får gjerne også et langt liv fordi de passer sin eier så godt. Det kan holde tekstiler borte fra restavfallet. Selvsydd eller ikke; la plaggene dine skifte eier når du ikke bruker dem lenger. Slik støtter du et godt formål og sparer miljøet. 

Gi tøy til Røde Kors hjemmefra

Gi tøy til Røde Kors via innsamlingsboks