Bilde av klær på kleshengere Vis bildetekst
Hvordan vasker man egentlig de forskjellige tekstilene?

Slik forlenger du livet til klærne dine

Bruker vi tekstilene våre dobbelt så mye kan klimagassutslippene kuttes med nærmere 50 prosent. For å få klærne til å vare lengre, er det lurt å sørge for å vaske de riktig.

Så hvordan skal man egentlig vaske de forskjellige tekstilene og hva er de laget av? Er det best å håndvaske ullsokkene og hva med chiffonskjorten?

Ønsker du å lykkes med klesvasken kan det være en god ide å følge tipsene vaskemiddelekspertene fra Orkla/Klar anbefaler på sine sider:

Slik skal de ulike stoffene vaskes:

  • Akryl: Akryl kan vaskes på 40 grader, helst på et skånsomt program. Det tåler ikke tørketrommelen, men håndterer fint sollys.
  • Chiffon: Chiffon kjennetegnes som gjennomsiktig, lett og flagrende – ofte brukt til kjoler. Stoffet er laget av silke, og bør derfor håndvaskes. Chiffon kan vaskes på 30 grader med et spesialvaskemiddel i et finvaskprogram. Tåler ikke tørketrommel.
  • Denim: Dongeristoff bør behandles som farget bomull, og kan ofte vaskes på 40 grader (innfargingens kvalitet bestemmer temperaturen). Denim bør alltid vaskes på vranga.
  • Elastan: Elastan blir brukt til badetøy, undertøy, strømper og bukser, og kan som regel behandles som den fiberen de er blandet med.
  • Lin: Lin bør vaskes på et skånsomt program og med vaskemidler uten blekemiddel. Da unngår du at linen oppfører seg som bomull og stoffet blir loddent. Har du fått fruktflekker på lin, som vin eller syltetøy, bør disse vaskes med en gang. Kok opp vann og slå det gjennom flekken. Kaffe på lin? Legg tekstilen i kaldt vann før vask.
  • Nylon: Nylon er et slitesterkt stoff, som kan vaskes på 40 grader. Stoffet bør ikke henge til tørk i sollys, da det blir fargen kan blekne.
  • Polyester: Polyester er formfast og slitesterkt, det tåler både sollys og de fleste kjemikalier. Vaskes på 40 grader.
  • Silke: Silke skal håndvaskes eller vaskes med skånsomt vaskemiddel på et tilpasset program. Silke tåler ikke å tørkes i tørketrommelen.
  • Ull: Ull kan vaskes i vaskemaskinen og ofte er ullprogrammet på en ny vaskemaskin mer skånsom enn håndvask. Noen ullplagg tåler tørketrommel, men sjekk vaskeanvisningen for informasjon.

Hva med plaggene som tar opp plass i klesskapet, men aldri blir brukt?

Hvert femte plagg i klesskapet blir aldri eller svært sjelden brukt.Et mål kan være at klesskapet kun inneholder klær du faktisk bruker, så kan de resterende plaggene gi nytte og glede til andre.

Røde Kors tar gjerne imot klær, sko, tilbehør og tekstiler. Overskudd fra tøyinnsamlingen går til Røde Kors' arbeid som redder liv, bidrar til god oppvekst for barn og unge og reduserer ensomhet.

      Ønsker du å gi klær til Røde Kors?