Eva Kittelsen sprer syglede Vis bildetekst
Eva Kittelsen sprer syglede

-If it’s not worth mending, it’s not worth buying

Eva Kittelsen ønsker å endre hvordan vi ser på reparasjon av klær – ikke som noe gammeldags eller skammelig, men som en kreativ og meningsfull prosess.

Nedarvet syglede, plagg med historie og en inspirerende farmor

Helt siden hun var liten, har hun hatt en lidenskap for søm. Hun vokste opp med en farmor som underviste i klesdesign og mønsterkonstruksjon på Kunsthøyskolen, og ble tidlig en inspirasjonskilde for den syglade jenta fra Asker. Eva minnes den første gangen hun reddet et plagg: ­–​ Da jeg var rundt 13 år hadde jeg et favorittsett bestående av en gul topp og et tilhørende gult skjørt.

­– Jeg ble fortvilet da jeg oppdaget en flekk nederst på toppen, vi prøvde å fjerne den med klor, men det gjorde bare flekken verre. Mamma tok meg med i en sybutikk hvor jeg fikk velge ut en lapp, jeg valgte en solsikke, det synes jeg var passende.  Sammen strøk vi den på toppen, før jeg sydde sting rundt for å sikre at den holdt. Jeg kjente glede over at jeg klarte å bevare toppen og stolthet over at jeg hadde gjort det nesten helt selv.

Eva.Kittelsen. gul topp
Den gule toppen Eva reparerte for mange år siden lever fortsatt videre i familien

Siden den gang har Kittelsen sydd mange tusen sting og reddet plagg fra å være ubrukelige. Hun forteller at mange av klærne hun bruker, og som hun reparerer, er fra farmorens garderobe.

­– Det er viktig å ha klær med tilknytning, som det ligger en historie bak. Man må vite hvorfor man eier et plagg, fremfor bare å kjøpe nytt og bidra til overforbruket.

På et bord i stuen hennes står det en gammel symaskin. Eva forteller at den tilhørte både oldemoren og grandtanten , før den til slutt havnet i hennes hender. De mente hun var en verdig arvetager av symaskinen etter at hun var med på programmet Symesterskapet på NRK. Den har fått hedersplass i stuen, som  en evig påminnelse om hennes historie og verdigrunnlag.

Symaskinen
Symaskinen er et arvestykke som har gått i generasjoner. Foto : Joshua Cabral

Personlig preg

Eva er utdannet ballettdanser og mote- og tekstildesigner. Hun har erfaring fra fast fashion, men innså at bransjen ikke samsvarte med hennes verdier.  Hun ville heller inspirere forbrukrene til å ta vare på tøyet de allerede har.  Dette førte til at hun begynte å utforske synlig reparasjon, da det både er dekorativt og setter et personlig preg på plaggene.

Reparasjon- noe alle kan få til

Kittelsen mener at alle kan få til å reparere plaggene de har. ­– Man trenger kun nål, tråd og tålmodighet. Også er det viktig at man er villig til å akseptere at ting kan gå galt i starten, som for eksempel feil teknikk på feil stoff, men det lærer man raskt. Og det er ingen grunn til å skamme seg om man ikke får det til perfekt første gangen , vi har alle vært der, sier hun optimistisk.

Jeg forteller at jeg selv har forsøkt å reparere en boblejakke til barnet mitt, som hadde fått en rift, det gikk ikke så bra. Eva gir meg råd : ­–  Først må du bruke hollandske kastesting og lukke hullet flatt, før du limer på en nylonlapp. Med dette får jeg bekreftet at Eva har omfattende kunnskap om søm i alle former.

Eva syr Kinuzo
Eva er glad i synlig reprasjon, her kan du se hvor fin den hullet strømpebuksen blir. Foto :Joshua Cabral

Hva med plaggene som ikke passer lenger eller ikke kan repareres?

­– Ødelagte plagg bruker jeg ofte som lapper for å reparere andre plagg. Tøy som barna har vokst ut av, deler jeg videre med andre i familien som har yngre barn. Mottoet mitt er "If it’s not worth mending – it’s not worth buying." Det er i tråd med mine verdier rundt det å ta vare på det man har.

Kjærlighet for faget

Med et ønske om å dele kjærligheten for søm, reparasjon og bærekraft startet hun bedriften Visible Mend i 2020. På nettsiden deler hun tips og triks, i tillegg finner du nettbutikken hvor hun tilbyr webinarkurs og sypakker så andre også kan få glede av hennes kunnskap.

­– Jeg håper nettbutikken bidrar til å gjøre det lettere for flere å reparere, ved å finne alt de trenger samlet på et sted, legger hun til.

Som den driftige damen hun er ga hun også i 2023 ut en boken Synlig reparasjon gjennom Ascheoug forlag. I boken understreker hun verdien av å gjøre ting selv, reparere det som er ødelagt og skape noe nytt av det gamle. 

Avslutningsvis legger Eva til: ­– Alle kan bidra på sin egen måte. Det trenger ikke være alt eller ingenting, start i det små, ha et bevisst forhold til plaggene du eier, ta vare på dem og gi dem kjærlighet i form av reparasjon om de blir ødelagt.

Inspirasjon og tips

Med ny inspirasjon og litt mer selvtillit på egne syferdigheter takker jeg for praten. Jeg er sikker på at dette er en dame vi kommer til å se enda mer til i fremtiden. Ønsker du å lære mer om syteknikk kan du besøke Evas side for å få tips:

https://www.myvisiblemend.no/collections/my-visible-mend-eva-kittelsen

Interessert i bærekraft, gjenbruk og inspirasjon?

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev og motta tips og informasjon om gjenbruk, bærekraft og tøyinnsamling i Røde Kors

Til påmelding