Klær som henger på stativ Vis bildetekst
Det er mange fordeler med en minimalistisk garderobe. Foto av klærne: Unsplash

Utfordring: 33 plagg på tre måneder

Mange har flere plagg i klesskapet enn de trenger. Courtney Carver har inspirert mange til en mer minimalistisk garderobe med Prosjekt 333. Tar du utfordringen med maks 33 ulike plagg på tre måneder?

Prosjekt 333 innebærer å kle seg med et utvalg på inntil 33 plagg fra din opprinnelige garderobe i tre måneder. Dette er hovedsakelig plagg du har på deg som er synlig for andre.

Hvilke plagg fra garderoben inngår i Prosjekt 333?

Hva som er inkludert i antallet på 33 plagg:

  • Klær
  • Tilbehør som smykker, vesker og belter
  • Sko
  • Tøy til bruk utendørs

Hva som ikke er inkludert i antallet på 33 plagg:

  • Undertøy
  • Sokker
  • Pyjamas / nattøy
  • Giftering eller andre smykker som du har på deg fast og som har en sentimental verdi
  • Komfortable plagg til avslapning hjemme
  • Treningsklær

Plaggene som ikke blir en del av utvalget på 33 pakkes sammen og lagres utenfor umiddelbar rekkevidde. Dersom noen av de 33 plaggene i prosjektet blir for små, slitte eller ødelagte i løpet av perioden kan de erstattes med «nye» plagg fra den opprinnelige garderoben.

Etter de første tre månedene, kan du sette sammen en ny kombinasjon av 33 plagg for de tre påfølgende månedene. Velg ut 33 nye eller skift ut kun noen av plaggene.

Hvorfor ha en minimalistisk garderobe?

En enklere hverdag

En mer oversiktlig garderobe sparer deg for tidssløsing, rot og stress.

Bra for lommeboka

Med et tak på 33 utvalgte plagg i tre måneder, så vil shopping av nytt tøy uansett begrense seg selv. I tillegg så kan du ved en ny periode på tre måneder gå på "shopping" i din opprinnelig garderobe. Slik kan du sikre variasjon og tilføye noe "nytt" til klesskapet uten at det går på bekostning av lommeboka.

Få et nytt perspektiv

Selv med mindre plagg i skapet vil de fleste, kanskje noe overraskende, oppleve at de har nok klær. Den opprinnelige garderoben representerer et forbruk som ikke står i stil til det reelle behovet. 

Sparer miljøet

Tekstilbransjen er ansett som en miljøversting. Ved å kutte ned på shopping av nye klær og bruke det tøyet vi allerede har mer og lengre, vil belastningen på miljøet ved ny produksjon av tekstiler reduseres.

Er du klar? Tips for å velge ut 33 plagg

Det kan være lurt å tenke godt igjennom hvilke plagg du skal velge ut for de neste tre månedene. Her kommer noen tips:

Gå for favoritter

Når du først skal slanke garderoben, er det hyggelig at den er fylt med de plaggene du liker aller best.

Velg ut plagg som kan kombineres

Enkle og ensfargede plagg passer til det meste og er lettere å kombinere til ulike antrekk.

Tilpass etter sesong

Sørg for at du har plagg som passer til årstiden og temperaturer for alle tre månedene.

Husk plagg til ulike anledninger

I løpet av tre måneder er det flest hverdager, men ikke glem å plukke ut et par plagg du ønsker å bruke dersom du skal i bursdagsselskap, i bryllup eller gå på andre sammenkomster.

Disse 33 plaggene valgte denne skribenten til sin garderobe for tre måneder:

Forskjellige klesplagg
Tøy: 2 buksedresser, 4 bukser, 1 skjørt, 1 lue, 1 par hansker, 1 hals, 1 turbukse / utebukse, 3 jakker (til ulike temperaturer og anledninger), 2 langermet overdeler, 2 blazer, 1 skjorte, 4 t-skjorter, 1 singlet. På bildet mangler den ene buksedressen som er på reparasjon.
Klokke, øredobber, veske og sko
Tilbehør: 1 solbriller, 1 klokke, 1 par øredobber, 1 veske. Sko: 1 pensko, 1 tøysko, 1 joggesko som er vanntett, 1 hiking-sko. På bildet mangler hiking-skoene.

Les også artikkelen: Få orden i klesskapet.

Plagg til overs?

Når vi går igjennom garderobene våre for å velge ut 33 plagg så er det mange plagg som ikke kommer med i utvalget. Hvorfor var plaggene ikke bra nok til å bli en del av de 33 og trenger du dem egentlig? Husk at noen andre kan ha glede av akkurat de plaggene. Du kan enkelt donere tøy og tekstil til Røde Kors hjemmefra og via våre innsamlingsbokser. Ditt tøy bidrar også til Røde Kors' humanitære arbeid.

Gi tøy til Røde Kors hjemmefra

Gi tøy til Røde Kors via innsamlingsboks

Meld deg på nyhetsbrev

Ønsker du å lese mer om bruk og gjenbruk av klær, tøyinnsamling og Røde Kors' arbeid? Vi sender deg gjerne vårt nyhetsbrev.

Meld deg på her