Barn med vannkanne på hodet og klesplagg Vis bildetekst
Moteindustrien bruker 93 milliarder kubikkmeter vann årlig. Samtidig har 1 av 3 personer i verden ikke tilgang på vann som er trygt å drikke.

Moteindustrien: En tørst bransje

I følge FN har moteindustrien et forbruk av vann som kan dekke behovet til rundt fem millioner mennesker. Hvor mye vann er blitt brukt for å produsere plaggene i ditt klesskap?

Moteindustrien bruker rundt 93 milliarder kubikkmeter vann årlig. Et forbruk av vann som kan dekke behovet til fem millioner mennesker. 

I følge WHO, har 1 av 3 personer i verden ikke tilgang på vann som er trygt å drikke. FN opplyser at forbruket av vann har økt globalt med 1 prosent per år siden 1980-tallet. Behovet er forventet å øke med samme takt til 2050.

Tilgang på rent vann

Røde Kors jobber for å skaffe flere mennesker tilgang på rent drikkevann.

Moteindustrien er en av de tørsteste bransjene i verden. I tillegg til et vanvittig forbruk av en knapp global ressurs, har også tekstilproduksjon andre uheldige konsekvenser tilknyttet vann. Bransjen er blant annet med på å generere 20 prosent av verdens avløpsvann.

Moteindustrien frigir også en halv million tonn syntetiske mikrofiber som blir dumpet i havet årlig. Det er en mengde som tilsvarer hele tre millioner fat olje.

Så mye vann utgjør dine klær

«Fast fashion» har blitt en vanlig forretningsmodell. Kleskjedene tilbyr forbrukere stadig nye kolleksjoner med klær til en lav pris og oppfordrer til hyppig handling av nye plagg.

United Nation Environment forteller at den gjennomsnittlige forbruker kjøper 60 prosent flere klesplagg nå enn for 15 år siden. I følge forskning.no har nordmenn i snitt 359 plagg hver i sin garderobe. Hvert plagg i klesskapet tilsvarer store mengder vann. For eksempel kan det bli brukt 7500 liter vann til å lage et par med jeans. Det tilsvarer mengden vann en gjennomsnittlig person drikker over en periode på syv år.

Hva kan du gjøre?

Bidra til å redusere unødvendig forbruk av vann ved å sikre gjenbruk av tøy som allerede er produsert. Tøy du ikke bruker lenger kan enkelt doneres til Røde Kors hjemmefra eller via våre innsamlingsbokser (containere). I tillegg til å spare miljøet, kan ditt brukte tøy bidra til å hjelpe mennesker som trenger det. 

Gi tøy til Røde Kors hjemmefra

Gi tøy til Røde Kors via innsamlingsboks

Meld deg på nyhetsbrev

Ønsker du å lese mer om bruk og gjenbruk av klær, tøyinnsamling og Røde Kors' arbeid? Vi sender deg gjerne vårt nyhetsbrev.

Meld deg på her