Tre, klær og vennegjeng Vis bildetekst
Gjenbruk av ditt tøy kan bidra til nytt liv. Foto: Unsplash.

Nytt liv med gjenbruk av klær og tekstiler

Gjenbruk av ditt tøy kan bidra til nytt liv for både klesplagg og klode og ikke minst for andre mennesker.

La den vandre - fra den ene til den andre

I snitt har nordmenn 359 klesplagg i sin garderobe. Innerst i skapet finner vi ofte de plaggene som ikke passer eller som vi ikke synes er like kule som de en gang var. Tøyet du ikke bruker lenger kan ha stor verdi for andre. Det er derfor viktig å ikke kaste klær i restavfallet, men gi dem nytt liv gjennom å sikre gjenbruk av plaggene. Den fine buksen som har blitt litt trang kan bli noen andres favorittplagg, mens genseren med hull kan bli til nye produkter som møbelfyll, pussefiller og isolasjon.

Ombruk for en mer bærekraftig klode

Gjenbruk av tøy er et viktig tiltak for å redusere den negative innvirkningen på miljøet ved produksjon av nye tekstiler. Selve produksjonen av tøy er svært belastende for miljøet, blant annet knyttet til bruk av vann, energi og kjemikaler. UN Environment forteller at moteindustrien er ansvarlig for 8-10 prosent av det globale utslippet av klimagasser. Klimagassutslippene fra industrien forventes å øke med nesten 50 prosent innen 2030. Vårt store forbruk av klær er derfor med å ødelegge planeten vi bor på.

Med ulike miljøtiltak, som ombruk av de ressursene som allerede er produsert, kan belastningen på kloden vår reduseres. Studier fra Østfoldforskning viser at hver kilo tekstil som går til gjenbruk eller gjenvinning, sparer miljøet for i snitt hele 10 kg CO2, en halv liter kjemikalier og nesten 2500 liter vann.

Brukt tøy kan hjelpe mennesker som trenger det

Gjenbruk av tøy kan i tillegg bidra til å gi mennesker et nytt liv. Selv om ditt brukte tøy kanskje ikke lenger har så stor verdi for deg, har klærne en stor verdi for frivillige innsamlere som driver humanitært arbeid. Røde Kors samler inn brukt tøy med det formål å bidra med midler til humanitært arbeid i inn- og utland der behovet for hjelp er størst.

Slik bidrar du til nytt liv

Vil du bidra til nytt liv for klesplaggene, kloden og andre mennesker? Sikre gjenbruk av ditt tøy ved å donere det du ikke bruker lenger til Røde Kors. Du kan benytte Røde Kors’ ordning for henting av tøy hjemme på din adresse eller gi via våre innsamlingsbokser.

Gi tøy til Røde Kors hjemmefra

Gi tøy til Røde Kors via innsamlingsboks