Genser og garnnøste formet som et hjerte Vis bildetekst
For å få ned avtrykket på miljøet kan vi bruke hvert klesplagg flere ganger enn vi gjør nå. Foto: Unsplash

Spar miljøet ved å bruke klærne oftere og lenger

Tekstilbransjen har et enormt fotavtrykk på miljøet. Industrien står for 8-10 prosent av de globale karbonutslippene og tilsvarer mer enn all internasjonal luftfart og sjøfart kombinert.

For å få ned avtrykket kan vi bruke hvert klesplagg flere ganger enn vi gjør nå. Her kommer noen tips som kan øke bruken og forlenge levetiden til hvert plagg.

Kutt ned på forbruket

Klær hengende på stativ
Nordmenn har i snitt 359 plagg i sitt klesplagg. Det er mer enn de fleste trenger. Klarer du å kutte ned på forbruket? Foto: Unsplash

Det å redusere forbruket av nye plagg er en viktig måte å forlenge levetiden til hvert enkelt klesplagg.

Bruk klærne du allerede har i skapet oftere

De fleste har allerede mer enn nok tøy i skapet. Vi har i snitt 60 prosent flere klesplagg nå enn vi hadde for 15 år siden og hvert femte plagg i skapet blir aldri eller sjelden brukt. Bruk plaggene du allerede har oftere og lenger i stedet for å gå til innkjøp av mye nytt.

Utfordre deg selv

Hva med å utfordre seg selv litt? Kjør en periode med kjøpestopp eller prøv deg på Prosjekt 333 hvor du kan bruke maks 33 plagg på tre måneder.

Les også: Utfordring: 33 plagg på tre måneder

Vær bevisst ved innkjøp av klær

Klær hengende på stativ
Ta gode valg ved innkjøp av noe nytt til garderoben. Foto: Unsplash

Dersom du går til innkjøp av klær kan det være smart å ta noen gode valg på shoppingrunden for å øke sannsynligheten for at klærne du ender opp med blir mye brukt.

Ikke kjøp klær på impuls

De fleste har kjøpt klær på impuls. Impulskjøp blir ofte bare liggende i skapet og lite brukt. Kjøp kun plagg du har hatt lyst på lenge og som med sikkerhet blir en favoritt i skapet du vil bruke mange ganger i tiden som kommer.

Kjøp brukt

Bidra til å forlenge bruken av et plagg ved å kjøpe brukt. I bruktbutikkene kan du finne mange fine skatter til en rimeligere penge. Røde Kors har over 20 bruktbutikker i Norge som er verdt et besøk.

Les også: En garderobe fylt med gammelt nytt

Velg klær av god kvalitet

Klær av god kvalitet har gjerne lengre holdbarhet og kan dermed brukes flere ganger. Ull kan være et godt alternativ. En forskningsrapport fra SIFO viser at vi bruker klær av ull dobbelt så lenge som tilsvarende produkt i bomull.

Les også: Dette består klærne dine av

Se etter klær av ett materiale

Klær laget av en type tekstilmateriale, for eksempel 100 % bomull eller 100 % polyester, er lettere å gjenvinne enn klær satt sammen av ulike materialer.

Ta vare på klærne

Kvinne som holder rundt klærne
Ta godt vare på dine klær for å kunne bruke de om og om igjen. Foto: Unsplash

Klærne som har funnet veien inn i klesskapet må tas godt vare på for at de skal kunne bli brukt så mange ganger som mulig.

Ikke vask klærne oftere enn du må

Flere runder i vaskemaskinen kan slite på klærne. Prøv å redusere antall vask og heng gjerne klær som ull til lufting.

Reparer klærne

Reparer klær som blir ødelagt. Mye kan gjøres ved å ha nål og tråd tilgjengelig. Flere og flere klesbutikker tilbyr reparasjoner og det er til stadighet arrangementer i storbyene hvor man kan få sine klær reparert.

Sy om?

Har du symaskin så er mulighetene mange. Sy om tøy som ikke passer eller lag nye fine plagg av gamle klær du har liggende. Her kan Jenny Skavlan og Ingrid Bergstuen være til god inspirasjon.

Oppbevar sesongklær riktig

Dersom du pakker bort sommer- eller vinterklær for sesongen, pass på at de blir oppbevart på en måte som holder skadedyr som møll borte fra klær og sko.

Gi bort tøy du ikke bruker lenger

Jente som holder tøy
Foto: Dan Gold fra Unsplash

Tøyet du ikke bruker lenger kan få forlenget liv hos nye eiere.

La klær gå i arv

Barn vokser ofte ut av klærne før de bli slitt. La plaggene gå i arv hos andre familiemedlemmer eller kjente.

Arranger klesbyttefest med venner

Inviter venner og kjente til en klesbyttefest. Den fine buksen som er blitt litt trang kan bli noen andres favorittplagg og du kan tilføre ditt eget klesskap noen nye skatter.

Gi de bort til et godt formål

Tøyet kan også få forlenget levetid ved å gi det bort til Røde Kors. Klær som er hele kan finne nye eiere og ødelagte klær blir til nye produkter som pussefiller og isolasjon. Samtidig kan ditt brukte tøy bidra til å hjelpe andre mennesker som trenger det. Du kan bruke Røde Kors’ ordning for henting av tøy hjemme på din adresse eller gi via våre innsamlingsbokser.

Gi bort tøy til Røde Kors hjemmefra

Gi bort tøy til Røde Kors via innsamlingsbokser

Meld deg på nyhetsbrev

Ønsker du å lese mer om bruk og gjenbruk av klær, tøyinnsamling og Røde Kors' arbeid? Vi sender deg gjerne vårt nyhetsbrev.

Meld deg på her