Kvinne antrukket strikkegenser som smiler Vis bildetekst
Anne om den store ryddesjauen: - Å ta fatt på garderoben har vært noe av det beste

Anne flytter: Slik får strikkeskattene nytt liv

Etter 40 år i enebolig flytter Anne til leilighet. Strikkentusiasten har laget hundrevis av gensere. Siden oppryddingen av garderoben er i gang skal mange av plaggene nå få nye eiere.

Om Anne

Strikkentusiast på flyttefot i Drammen.

Rydder ut av enebolig

Anne (60) og ektemannen har bodd i enebolig i Drammen siden tidlig på 80-tallet. Nå flytter de til en mindre leilighet i byen og huset må ryddes.

- Det er jo litt rart. Vi har samlet på ting gjennom mange år. Noe er blitt gjemt og annet er blitt glemt underveis. Nå skal vi gå gjennom alt, forteller Anne.

- Å ta fatt på garderoben har vært noe av det beste. Egentlig veldig befriende. Jeg har hatt mye klær i poser, fordelt i boder og på loftet, sier hun.

Gir bort klær

Anne har klare tanker om hva hun vil gjøre med plaggene som ikke blir med på flyttelasset.

- Jeg skal gi bort. Jeg har gjerne tenkt at dette er plagg jeg kommer til å bruke, men så passer de plutselig ikke lenger. Fasongen er umoderne eller min fasong har endret seg. Men disse plaggene kan jo passe til noen andre! Jeg vil derfor ikke kaste plaggene, men gi dem til venner, familie, kjente og organisasjoner. Det er hyggelig, sier Anne.

Kvinne kledd i strikkegenser
Den sporty strikkegenseren med nasjonalromantisk krage er en av mange plagg som skal få ny eier.

- Disse plaggene kan jo passe til noen andre

Anne

Noen av plaggene får sin nye start gjennom Røde Kors. Anne har levert tøy i flere omganger til Røde Kors’ innsamlingsboks i nabolaget.

- Jeg har allerede levert over 12 poser til innsamlingsboksen til Røde Kors rett oppi gata. Det har vært mest klær, men også håndklær og laken, forteller hun.

En del av klærne hun gir videre har hun strikket selv.

- Strikkegensere blir jo ikke gamle. De er laget av ullgarn og det er jo kvalitet. En tur på ullprogram i vaskemaskinen og plaggene ser nye ut selv om de kan være nesten 40 år gamle, smiler Anne.

Fra genser til interiør 

Kvinne som strikker
Anne har strikket nesten hele sitt liv. Hun synes strikking er avslappende og gøy.

Anne begynte å strikke på ungdomskolen og siden har strikketøyet vært med overalt; på forelesning som student, i stua foran TVen eller på flyet på vei til Hellas.

- Jeg har ikke tall på hvor mange gensere det er blitt gjennom årene, men flere hundre er det nok, sier Anne.

Strikkeplaggene hun ikke skal bruke selv eller gi videre blir til interiør i den nye leiligheten. De eldste genserne som bringer gode minner, som da hun møtte ektemannen for første gang, skal sys sammen til et varmt teppe. Og en av de fargerike genserne skal forvandles til en stilig sofapute. 

Kvinne holder en fargerik genser hun har strikket selv
Anne strikket genseren da hun begynte å jobbe i barnehage. Mange år senere er genseren hentet frem igjen og skal bli til et putetrekk.

Gjør som Anne og bli klesredder!

Mange brukbare klær blir ikke brukt. Gjelder det også din garderobe? Bli klesredder og gi plaggene en ny start gjennom Røde Kors. Du får et ryddig klesskap samtidig som du sparer planeten og bidrar til at Røde Kors kan hjelpe flere.

Du kan levere tøyet i innsamlingsboks, eller få det hentet hjemme. Røde Kors tar gjerne imot klær, sko, tilbehør som vesker og belter, og tekstiler som gardiner, sengetøy og duker. Tusen takk!

Til orientering: Skribenten og intervjuobjektet kjenner hverandre.