Klesredder_hovedbilde_1600x850

Bli klesredder, du også!

Mange brukbare klær blir ikke brukt. Bli klesredder og gi plaggene en ny start gjennom Røde Kors. Du får et ryddig klesskap samtidig som du sparer planeten og bidrar til at Røde Kors kan hjelpe flere.

Du kan levere tøy i innsamlingsboks, eller få det hentet hjemme. Røde Kors tar gjerne imot klær, sko, tilbehør som vesker og belter, og tekstiler som gardiner, sengetøy og duker. Takk for det du gir er tørt og rent og leveres i lukkede poser.

Så mange brukbare klær blir ikke brukt

Gi disse plaggene en ny start - bli #klesredder!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender deg gjerne vårt nyhetsbrev med markedsføring og informasjon om bruk og forbruk av klær, tøyinnsamling og Røde Kors' arbeid. 

Til påmelding

Dette bidrar du til

Røde Kors anslår at 82 prosent av tøyet som samles inn gjennom våre innsamlingsbokser og henteordning er gjenbrukskvalitet og kan få nye heldige eiere. 16 prosent går til gjenvinning og brukes til andre formål som for eksempel pussefiller. 

75 - 82 % gjenbruk, 4- 20 % gjenvinning, 5 - 14 % energigjenvinning

I tillegg til å gi ubrukte klær en ny start, bidrar du til å spare planeten for miljøbelastninger og til at Røde Kors kan hjelpe flere: 

Gjenbruksglede sparer miljøet

Klesindustrien står for større utslipp enn internasjonal flytrafikk og sjøfart til sammen. For å produsere 1 kilo nye tekstiler kreves nesten 20 kilo Co2, ca. 1 liter kjemikaler og over 4000 liter vann. Hvert plagg bør derfor brukes så lenge som mulig. Når du gir klær til vår tøyinnsamlig kan plaggene du ikke bruker bli brukt av noen andre. Gjenbruk er mer miljø- og klimasmart enn nykjøp. 

Illustrasjon som viser påvirkningen på miljøet

Sammen gjør vi en forskjell for andre

Tøy du gir til Røde Kors selges videre til inntekt for organisasjonens aktiviteter. Målet for arbeidet til Røde Kors er å redde liv, bidra til trygg oppvekst og redusere ensomhet. Tusen takk for at du bryr deg.

Brukttøy skaper inntekter til Røde Kors' humanitære arbeid

Mer om Røde Kors' arbeid

Tre personer rundt leirbål
Røde Kors bidrar til trygg oppvekst for barn og unge. Foto: Katrine Lunke / Pantelotteriet

Røde Kors hjelper mennesker i ditt nærmiljø, nasjonalt og internasjonalt. Røde Kors skal sikre rask, effektiv og relevant nødhjelp over hele verden i tilfelle naturkatastrofer, væpnet konflikt eller andre krisesituasjoner.

I Norge jobber Røde Kors blant annet med å redusere ensomhet og inkludere flere i fellesskapet, å tilrettelegge for at barn og unge skal oppleve mestring og danne vennskap i et godt sosialt miljø, og å hjelpe mennesker som har gått seg bort eller skadet seg på tur.

Les mer om Røde Kors' arbeid >

Møt andre klesreddere 

Kvinne utendørs

Etter 40 år i enebolig flytter Anne til leilighet. Strikkentusiasten har laget hundrevis av gensere. Siden oppryddingen av garderoben er i gang skal mange av plaggene nå få nye eiere.

Les mer om hvordan Anne gir strikkeskattene ett nytt liv >

Fra klesredd til klesredder

Virker klesskapet som en umulig oppgave å ta fatt på? Vi hjelper deg! Her er noen gode tips og inspirasjon til opprydding: 

Andre måter du kan gi klærne en ny start 

  • Lever klær til Røde Kors' bruktbutikker om du har en i nærheten
  • Reparer klær som har hull, ødelagt glidelås eller som har mistet en knapp 
  • Tilpass klær som ikke passer - legg opp eller ned, sy ut eller inn
  • La klærne gå i arv eller arranger byttekvelder

Har du noen spørsmål? 

Vi har samlet de vanligste spørsmål og svar om tøyinnsamlingen til Røde Kors her. 

Klar for å bli klesredder?

Vi gleder oss til å ta imot klærne du ikke bruker lenger. Finn din nærmeste innsamlingsboks eller bestill henting av klærne.


Personvernerklæring Røde Kors Tøy og tekstil AS.