To kvinner går på tur sammen ute i vårværet. Vis bildetekst
– Det å ha dette tilbudet fra Røde Kors betyr at jeg faktisk kommer meg ut, sier Anne-Kari Nordtvedt (84) arm i arm med besøksvenn Solveig Stebell Mørch. (Foto: Erik Norrud/Røde Kors)

– Å dra ut på tur sammen gjør så uendelig mye

Mange eldre forteller at de er blitt mer stillesittende og vært mye alene under pandemien. For Anne-Kari Nordtvedt (81) har besøksvennen Solveig spilt en viktig rolle det siste året.

– Det er mange som ikke greier å komme seg ut på egenhånd. Før jeg ble dårlig til beins var jeg veldig glad i å gå på tur ute, sommer som vinter. Jeg savnet så veldig det å kunne komme meg ut, sier Nordtvedt.  

Hun bruker stokk som støtte, men de siste årene har hun trengt enda mer hjelp til å komme seg ut. God støtte og en arm å holde i fant hun i Solveig Stebell Mørch (76).  

Jeg går så dårlig, og kan ikke lenger gjøre det på egenhånd. Dessverre! Jeg ringte selv til Røde Kors for å høre om de hadde en turvenn til meg fordi jeg så gjerne ville ha noen å gå tur sammen med. Heldigvis fikk vi det til.

Anne-Kari Nordtvedt (81)

Nå går de to damene tur sammen i nærområdet på Hurum hver eneste onsdag – uansett hva slags vær det er.  

– Det å ha dette tilbudet betyr at jeg faktisk kommer meg ut, og det synes jeg er helt fabelaktig. Hvert skritt man tar er en god ting så lenge man greier å humpe seg av gårde! 

To kvinner går tur ute i regnet.
Besøksvennene Anne-Kari (84) og Solveig (76) går tur sammen hver uke – uansett vær. (Foto: Erik Norrud/Røde Kord)

Bekymret for koronakonsekvensene 

Røde Kors er bekymret for de langvarige konsekvensene koronapandemien har for de aller eldste av oss. En ny rapport Røde Kors har laget viser at mange eldre kommer dårlig ut etter mer enn et år med strenge tiltak. Mange eldre er blitt ensomme, mer isolerte og har levd mer stillesittende liv.  

Mange, som Anne-Kari Nordtvedt, har savnet å være mer i fysisk aktivitet.  

Onsdagstur langs kysten 

Solveig Stebell Mørch, som har vært frivillig i Røde Kors i en årrekke, forteller at det har til mange nye frivillige til lokalforeningen under pandemien.  

– Det har vært en storm av frivillige! Veldig mange har engasjert seg under pandemien. Det har også vært flere som har ønsket seg besøk nå under koronaen, blant dem Anne-Kari som gjerne ville gå tur, sier Stebell Mørch.  

To kvinner arm i arm mens de går tur.
Anne-Kari bruker stokk, men de siste årene har hun trengt enda mer hjelp til å komme seg ut. God støtte og en arm å holde i fant hun i Solveig. (Foto: Erik Norrud/Røde Kors).

De ble koblet sammen på grunn av felles interesse for natur og friluftsliv. Kyststien de går passer dem utmerket: Det er en flat og enkel tur som samtidig byr på flott natur.  

– Vi har et utrolig flott turområde her helt ned til havet. Dette er en hyggelig tur vi går sammen hver eneste onsdag klokka 11. Vi har til og med begge skaffet oss piggsko slik at vi kunne gå her også på dagene det var glatt og is ute, sier hun.  

– Glad for at tilbudet finnes 

Selv om mange eldre forteller at de har blitt mer ensomme og alene under pandemien, forteller Anne-Kari Nordtvedt at den siste tiden har vært relativt uproblematisk for henne.  

To kvinner går tur sammen langs kyststien.
De to damene velger ofte å gå tur sammen langs den flotte kyststien i nærområdet. (Foto: Erik Norrud/Røde Kors)

– Det er klart man savner enkelte tilbud som er stengt, men det må man bare lære seg å leve uten. Noen ting gleder jeg meg ekstra til, som for eksempel det å gå til frisøren. Jeg har en time nå på fredag, og det gleder jeg med voldsomt til, forteller den pensjonerte læreren.  

Nordtvedt sier at hun er glad for at hun selv tok initiativ til å ringe Røde Kors for å få hjelp til å bli litt mer aktiv i hverdagen.  

– Jeg gjør alt jeg kan for å beholde den lille resten av gåevne som jeg har. Jeg ville jo så gjerne komme meg ut, og da tenkte jeg "Hvilke muligheter er det jeg har?”, så ringte jeg til mitt lokale Røde Kors. Jeg er veldig glad for at akkurat dette tilbudet finnes akkurat her hvor jeg bor, sier hun.

Les mer om Besøkstjenesten her!