Frivillig besøksvenn på bingo på sykehjem i Oslo. Vis bildetekst
Besøksvenn Wenche Sørtømme har vært frivillig i Røde Kors i en årrekke. Hver fredag drar hun sammen med andre frivillige for å være med på fredagsbingo på Stovnerskoghjemmet. Her kjenner hun alle beboerne ved navn. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors).

Fast fredagsspesial på Stovner: – Dette er noe mange gleder seg til hele uken

Hver fredag er Røde Kors-frivillige med på bingo på et sykehjem på Stovner i Oslo. Tilbudet er blitt populært for både beboerne og de frivillige.

– Nei, nå går det jo skikkelig dårlig her!  

Kommentaren høster mye latter rundt bingobordet denne fredagen. Beboerne ved Stovnerskogen sykehjem er akkurat i ferd med å begynne på runde to med bingo en kald formiddag.  

Fellesrommet er fylt opp med ivrige bingodeltagere – dette er blitt en fast tradisjon og et høydepunkt i uka for mange.  

220104_Bingo_Stovner_5
Fredagsbingoen er populær blant beboerne på sykehjemmet. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors).

– I dag har vi bingo, og det har vi hver fredag. Da kommer beboerne ned hit – det gleder de seg til hele uken igjennom! 

Det forteller Wenche Sørtømme, som er frivillig i Røde Kors. Hun har besøkt gjengen på Stover i en årrekke, og kjenner alle ved navn.  

– Du er rene raceren! 

Hver eneste fredag er det bingo – fire runder med pause i midten. Her er det alltid kaffe og kaker. Og vinnerne får fine premier, det vanker det blomster, sjokolade og annet til de første som får hele rader og brett.  

Bingobrettene fins i flere varianter slik at også de som ser dårlig, får blitt med på moroa.  

– Du er rene racere, du Liv! Jeg tror jammen hun er blitt bitt av basillen, sies det rundt ett av mange bingobord denne fredagen. 

220104_Bingo_Stovner_3
Fredagsbingo på Stovnerskoghjemmet er høydepunkt for mange. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors)

Mangler besøksvenner over hele landet 

Over hele landet finnes det Røde Kors-frivillige som besøker eldre mennesker. Noen, som gruppen på Stovnerskoghjemmet, besøker beboere som bor på institusjon. Andre besøker hjemmeboende pensjonister eller går på fast tur med noen.

I løpet av koronatiden har mange blitt "ringevenner”, og er flinke til å holde kontakten digitalt. Svært mange eldre er blitt rutinerte på Skype og Facetime i løpet av lange perioder med innstramninger og smitteverntiltak.  

Hele 10.000 frivillige besøksvenner er med på laget, men stadig venter flere eldre på noen som vil komme på besøk. Det er over 1.000 eldre som savner noen å prate med, som venter på en besøksvenn.  

220104_Bingo_Stovner_1
Hver fredag er det bingo, kaffe og kaker. Og ikke minst gjeve premier til de heldige vinnerne. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors).

– Glad for hver ting som skjer 

I pausen mellom bingorundene er det duket for god kaffe og en ordentlig marsipankake.  

Jeg synes dette er veldig koselig. Det er ikke så mye som skjer, vet du. Vi er glade for hver ting som skjer.

Bergljot (92)

– Dette treffet betyr mye for beboerne her på sykehjemmet. Og det betyr mye for oss som besøker også. Jeg synes det er veldig hyggelig å komme på besøk her, og vi har alltid hyggelige stunder sammen, sier Sørtømme.  

Lyst til å lese mer om Røde Kors' aktiviteter for eldre? Her finner du mer informasjon om besøkstjenesten!