Silje Nordnes ble besøksvenn: – Fikk det dyttet jeg trengte
En ensom, eldre dame ønsket noen å feire julaften med. Da programleder Silje Nordnes (34) så annonsen hennes, bestemte hun seg for å bli besøksvenn.
Mange engasjerte seg og det ble mye skriverier om ensomhet blant eldre i denne førjulstiden i 2013. Pågangen fra folk som ønsket å feire julaften med den eldre damen var enorm, og rekordmange meldte seg som frivillig til besøkstjenesten i Røde Kors. Programleder Silje Nordnes var en av dem.
– Jeg fikk det lille dyttet i ryggen jeg trengte. Jeg hadde både tid, overskudd og fremfor alt lyst til å bidra, forteller hun.
Fordi det fort blir mye "meg, meg, meg" kan det ikke stikkes under en stol at det føles godt å være med og bidra.
Et par timer i måneden
Silje Nordnes har vært programleder i P3morgen på NRK i rundt sju år. Hver hverdag fra klokken 06.00 til 10.00 snakker hun og spiller musikk for morgentrøtte lyttere.
– Jeg er i en periode i livet der jeg fint kan sette av noen timer i måneden til frivillig innsats. Fordi det fort blir mye "meg, meg, meg" kan det ikke stikkes under en stol at det føles godt å være med og bidra.
Silje synes det er givende å ha kontakt med eldre mennesker. Hun ble koblet med en dame som hørte mye på radio og var oppdatert, men mye alene hjemme. Så dro hun dit, drakk kaffe og diskuterte et par timer i måneden. Da den gamle damen flyttet til et sykehjem utenfor byen, mistet de kontakten.
Utvider horisonten
I 2015, da det kom mange flyktninger til landet, var Silje flyktningguide i et års tid.
– Det var også veldig fint og utfordrende. En jevnaldrende jente fra Iran var noe helt annet enn å besøke en eldre. Men det som er felles med de to, er å møte noen i en annen situasjon enn meg selv. Det er med på å sette ting i perspektiv og utvide horisonten.
Silje tenker at man lærer masse om seg selv når man blir konfrontert med andre virkeligheter.
– Det gir rett og slett mer innsikt i andres liv. Det synes jeg er spennende.
Fint å kunne bidra
I dag er Silje besøksvenn på Sofienberghjemmet i Oslo.
– Jeg er ikke tilknyttet en person, men en gruppe der. Det blir ikke like personlig, men det er rart med det, man knytter seg til noen med en eneste gang. Og selv om det er veldig mange folk på sykehjemmet, kan mange føle på ensomhet, sier hun.
Silje hjelper til på forskjellige aktiviteter og prater med de eldre. Hun vil på det varmeste anbefale andre unge mennesker å melde seg som frivillig.
– Det å stifte nye bekjentskaper, gjerne med folk som er helt annerledes enn de du ellers kjenner, det gir nye dimensjoner til livet!