Kvinner lager kaffe Vis bildetekst
Ungdomsbarista Uni (18) er på arbeidstrening og får god opplæring i kafedrift av frivillige Thea (22). Alle foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

– Skal det være en kaffe?

Uni (18) er på arbeidstrening som ungdomsbarista på Orkis Kafé hver tirsdag. Det er verdifullt når hun senere skal søke jobber.

– En chai latte og en spicy toast, vær så god!

Uni (18) serverer bestselgerne med den største selvfølge på Orkis Kafé, på Røde Kors´ ungdomsklubb på Grønland i Oslo. Her møtes mellom 70 og 130 ungdommer på ukekveldene for å spille biljard, skravle og henge med venner. Kafeen, som åpnet høsten 2018, er et fint tilskudd, ikke minst fordi den tilbyr arbeidstrening for de unge.

Uni ved kaffemaskin
Som ungdomsbarista lærer Uni hva som forventes i en arbeidssituasjon. Både søknadsprosess, kontrakt, personalmøter og medarbeidersamtaler er med i opplæringen.

Viktig innføring i arbeidslivet

Uni er ungdomsbarista i kafeen og får verdifull jobberfaring en dag i uka ved siden av skolen. Her lærer hun om alt fra kafedrift og kundebehandling til hva som forventes i en arbeidssituasjon. Hun måtte levere både CV og søknad og stille på intervju før jobben var hennes – akkurat som i yrkeslivet ellers.

– Det er morsomt å jobbe her. Jeg er glad i kaffe og liker det sosiale, og i tillegg lærer jeg mye, sier Uni.

To kaffekopper
Barista betyr «den som tilbereder kaffedrikk». Både Uni og Thea er glad i kaffe og baristafaget – og de tar ikke lett på oppgaven.

God opplæring av frivillige Thea

Etter videregående planlegger Uni å studere vann- og miljøteknikk for å kunne jobbe i utlandet med å sikre rent vann. Hun ønsker å jobbe ved siden av studiene og vet at arbeidsmarkedet er tøft for mange unge. Da er attesten og erfaringen fra baristajobben god å ha med seg.  

Frivillige Thea på kafeen
Thea Børsum (22) har selv vært ungdomsbarista i Røde Kors. Nå er hun frivillig og lærer kaffekunstene videre til Uni. – Her får hun en myk jobbstart i trygge omgivelser. Samtidig får hun øve seg på stress og reelle situasjoner i arbeidslivet, sier Thea.

– Jeg er veldig engasjert i å hjelpe unge ut i jobb, så det er flott å kunne bidra til det.

Thea, frivillig i Røde Kors

Uni får kyndig opplæring av frivillig Thea Børsum (22), som har vært ungdomsbarista selv og senere jobbet på Kaffebrenneriet.

– Jeg er veldig engasjert i å hjelpe unge ut i jobb, så det er flott å kunne bidra til det. Her lærer de det helt grunnleggende og får en myk start på arbeidslivet. Samtidig får de øve seg på hektiske situasjoner med kø og stress, forteller Thea.

Etter seks måneder vil Uni få en attest som beskriver hva hun har lært. Den er gull verdt i konkurransen om fremtidige jobber – når erfaring og stå-på-vilje er det som premieres.

Gutt på kafe
Sakariya Mohamoud (19) setter pris på kafeen på ungdomsklubben. Han kommer hit gjerne flere ganger i uka og møter kompiser. – Det er mye å drive med her, det liker jeg!

Les mer om våre aktivitetshus for ungdom og bli frivillig