Erna Solberg besøker Fellesverket i Bergen Vis bildetekst
Statsministeren var opptatt av hvordan barn og unge står i koronahverdagen da hun besøkte Fellesverket i Bergen, her sammen med senterleder Per Henrik Hanssen (t.v.) og Røde Kors-president Thor Inge Sveinsvoll. Foto: Linn Gjerstad/Røde Kors

Storfint besøk på Fellesverket på julaften

Det siste statsminister Erna Solberg gjorde før hun tok juleferie, var å besøke Fellesverket – Røde Kors´ aktivitetshus for ungdom – i Bergen.

Vertskap var Røde Kors-president Thor Inge Sveinsvoll, sammen med lokale representanter fra Fellesverket og Kors på halsen. Både chat- og samtaletilbudet Kors på halsen og ungdomsarbeid generelt sto på statsministerens agenda de siste timene før julen ble ringt inn.

– Jeg kan tenke meg at Kors på halsen er med og bidrar til å nøste opp i ting for barn og unge som tar kontakt når problemene blir for store; hva som er viktigst og hvordan de skal prioritere, sa Erna Solberg.

Hjelper barn og unge med å sortere tanker

Teamleder for Kors på halsen i Bergen, Hilde Sagstad, ga Solberg rett. Hun viste statsministeren eksempler fra forumet til Kors på halsen.

– Vi nøster mye. Når barn og unge tar kontakt, bruker vi tid på å se på hva vi bør snakke om først og hvordan tanker og problemer skal sorteres, sa Sagstad til statsministeren.

– Det er skremmende, egentlig, å lese og se overproblematiseringen, sa Solberg.

Erna Solberg
– Jeg kan tenke meg at Kors på halsen er med og bidrar til å nøste opp i ting for barn og unge, sa Erna Solberg. Foto: Linn Gjerstad/Røde Kors

– Ja, men det er representativt for hva barn og unge uttrykker. For dem er det kaos, og de vet ikke hvor de skal begynne, sa Sagstad.

– Gjennom samtalene ser vi også at de får litt troen på seg selv tilbake igjen. De ser muligheter for å ta tak i egen situasjon og hvordan de kan mobilisere i sitt eget nettverk, sa senterleder for Fellesverket i Bergen, Per Henrik Hanssen.

Stor pågang i koronatiden

I 2020 har Kors på halsen tatt imot over 20 000 henvendelser fra barn og unge. I påsken i fjor ble tilbudet utvidet med et nytt svarsted i Bergen, i tillegg til basen i Oslo.

Statsministeren var opptatt av hva barn og unge lurer på, hva som opptar dem og hvordan de står i koronahverdagen som har preget de siste 10 månedene i Norge. Hun fikk høre om bekymringer og sorger, men også om gleder. Solberg var også opptatt av frivilligheten og hvem de frivillige i Røde Kors er.

Fellesverket – åpen møteplass for ungdom

  • Gratis og rusfri møteplass for ungdom i alderen 13–25 år. 
  • Finnes i 10 byer over hele landet. 
  • Tilbyr aktiviteter som leksehjelp, arbeidstrening, gatemegling, temakvelder, musikk og spill. 

Kors på halsen

  • Gratis og anonymt samtaletilbud der barn og unge kan snakke om det de har på hjertet.
  • De voksne som svarer, er frivillige i Røde Kors og anonyme for dem som tar kontakt. De har fått opplæring i hvordan man skal lytte til og snakke med barn og unge.
  • Åpent alle dager kl. 14–22.
  • Kontakt og les mer om Kors på halsen her.

Les mer om Fellesverket her