Kafedisk Vis bildetekst
På Fellesverket Grorud møtes ungdommer etter skolen for å henge med venner og få en matbit og leksehjelp. Tekst og foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

– Jeg vil være til stede i livet

På ungdommenes møteplass Fellesverket på Grorud er det lov å bare være seg selv. For Nimmo (16) betyr det mye.

André (17), alias DJ Clabe, styrer musikken med stø hånd ved miksebordet. Noen ungdommer har slengt seg ned i sofaen ved siden av. I et annet rom spilles det bordtennis med stort engasjement, og en hennaartist dekorerer håndleddene på de som vil. Det er vinterfest på Fellesverket Grorud, en av Oslo Røde Kors´ åpne møteplasser for ungdom.

DJ ved miksebord
– Det er gøy å komme hit og spille. Jeg har lyst til å jobbe som DJ, men det er få spillejobber når man er under 18 år, sier André Claxton-Berge (17), også kjent som DJ Clabe.

Vi ønsker ikke at 13-åringer skal henge i sentrum, derfor er det viktig med et tilbud i nærmiljøet.

Senterleder Kristin MacBeath

Arbeidstrening og leksehjelp

– Jeg kommer hit nesten hver dag. I begynnelsen var det for å gjøre lekser, nå mer og mer også for å jobbe og møte folk, forteller Nimmo (16), som går i 1. klasse på Ulsrud videregående skole.

Hun står bak disken og deler ut pizza til sultne jevnaldrende. I tillegg til leksehjelp får Nimmo arbeidstrening ved å jobbe i kafeen her, hvor hun lager kaffe og får et innblikk i yrkeslivet.

– Det er fint å få erfaring og lære å ta ansvar. Jeg har lyst til å studere til vernepleier. Men akkurat nå vil jeg bare være til stede her og være meg selv.

Jente serverer pizza
– Det er hobbyen min å komme hit, sier Nimmo (t.h.). På Fellesverket får hun leksehjelp og arbeidstrening. I dag serverer hun pizza på vinterfesten.

Alternativ til å reke gatelangs

Møteplassen er fylt med ungdommer fra hele Oslo, men primært fra bydelene Grorud, Stovner, Alna og Bjerke.

– Uten slike lavterskeltilbud har ikke ungdommene annet å gjøre enn å reke gatelangs. Her er det gratis og åpent for alle mellom 13 og 25 år. Vi ønsker ikke at 13-åringer skal henge i sentrum, derfor er det viktig med et tilbud i nærmiljøet, forteller senterleder Kristin MacBeath, en av tre fast ansatte her.

Mange kommer hit hver dag etter skolen. I tillegg til leksehjelp og møteplass, kan de delta på arbeidstrening og kurs i gatemegling. Det arrangeres også temakvelder med helsesøster, Barnas Jurist og «Fokus på egen fremtid».

Jenter spiser pizza i trapp
Julie Langerød, Nawail Butt, Zandra Bettvik Løfgren og Ida Tuana Lundsten er alle 15 år og har nettopp vært på trafikalt grunnkurs. – Det er fint å komme hit på leksehjelp, sier de, og er ekstra fornøyd med pizza i dag.

Givende å være frivillig

60 frivillige gir av sin fritid for å være her. De er genuint interessert i ungdommene og jobber 4,5 timer hver uke. Charlotte Petersen (29) er en av dem.

Frivillige Charlotte
– Vi gjør alt fra å lage mat sammen til å dra på kino eller bowling, forteller Røde Kors-frivillig Charlotte Petersen (29). Hun har vært her i halvannet år.

–Jeg jobber til vanlig i Klima- og miljødepartementet, men hadde lyst til å gjøre noe med ungdom ved siden av. Det er kjempefint å være her. De kveldene når alt klaffer og vi får de gode samtalene med de unge, det er de beste vaktene. Det er for eksempel hyggelig at en kommer til meg og forteller at han fikk 6 på en prøve takket være leksehjelpen, sier hun.

Det mest utfordrende er å se noen som kanskje ikke har det så bra. Charlotte prøver å få dem til å åpne seg, men ofte er det vanskelig å få kontakt.

Ungdommer spiller bordtennis
Hasoni (15) liker å spille bordtennis og fotballspill. Hver kveld kommer mellom 20 og 50 ungdommer til møteplassen for å treffe venner på tvers av skoler og bydeler.

Et positivt sted å være for 700 ungdommer

Kristin MacBeath mener likevel at Fellesverket byr på noe trygt og at mange kommer for å snakke med de voksne. Dette er også et helt avgjørende tilbud for forebygging av hærverk og vold. De unge trenger et positivt sted å være der de opplever mestring og blir sett av frivillige voksne.

– Bydelsstatistikken til SSB viser at 58 prosent av ungdommene i bydel Grorud tilhører kategorien lav sosioøkonomisk status. Dette er betraktelig høyere enn Oslo-gjennomsnittet som ligger på 35 prosent. Grorud har også en høy andel barn og unge, og dette kan gi risiko for manglende inkludering, deltakelse og ensomhet. Her kan vi gjøre en forskjell ved å tilby relevante og positive aktiviteter med lav terskel for å delta. 

Dame på kjøkken
– Ungdommene synes det er hyggelig her, de trives, sier senterleder Kristin MacBeath. Matlaging er en av aktivitetene, og på kjøkkenet lager de taco, pizza eller kebab sammen.

Fellesverket – åpen møteplass for ungdom

  • Gratis og rusfri møteplass for ungdom i alderen 13–25 år.
  • Finnes i åtte byer over hele landet.
  • Tilbyr aktiviteter som leksehjelp, arbeidstrening, gatemegling, temakvelder, musikk og spill.
  • Fellesverket Grorud i Oslo hadde besøk av ca. 700 ungdommer i 2019, primært fra Grorud, Stovner, Alna og Bjerke.

Støtt vårt arbeid her

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler