Tre glade venner Vis bildetekst
De tre kompisene Joachim (15), Vetle (14) og Joakim (16) synes det er fint å møtes på Fellesverket. Foto: Agnete Bråtun/Røde Kors

– Det betyr veldig mye å komme hit

– Jeg føler de frivillige er som en venn eller kompis, vi kan snakke med de om alt, sier Joakim (16) som forteller at det betyr alt å komme til Fellesverket i Drammen tre ganger i uken.

– Vi spiller biljard, ping pong, Play Station og har det skikkelig gøy, sier Joakim og legger til at Fellesverket er et skikkelig godt sted å være. – Jeg har fått mange nye venner her. Sammen med kompisene Vetle (14) og Joachim (15) er de helt enige i at de som jobber der som frivillige har mye å si. 

«Hvis du sitter alene, kommer det alltid en frivillig bort til deg, det er fint»

Vetle (14)

De frivillige er som venner 

– Jeg føler de frivillige er som en venn eller kompis, vi kan snakke med de om alt, sier Joakim. Døren åpner seg og en av de frivillige som starter på vakt kommer inn. – Å, der kommer Anita. 16-åringen løper bort og gir henne en stor klem.  

Kompisene som henger på Fellesverket denne ettermiddagen er også enige om at det er bedre å henge på Fellesverket enn hjemme hos hverandre. – Jeg gleder meg alltid til skolen er ferdig for da kan jeg dra hit, sier Joakim. 

tre gutter spiller fusball
Fusballbordet er popolært spill.

Et fint sted å være

Vetle forteller at Fellesverket er et fint sted å være, også når man er i dårlig humør. 

Hvis du sitter alene, kommer det alltid en frivillig bort til deg, det er fint, sier han og legger til at han kommer hit mye på grunn av de som jobber her.

Kamilla Lopez (28) er en av de frivillige som jobber på Fellesverket i Drammen, og synes det er veldig spennende å jobbe med barn og unge.  

Kamilla og to gutter1000
Kamilla Lopez (28) er frivillig på Fellesverket og trives godt sammen med ungdommen.

– De voksne som jobber her har en veldig viktig rolle. Ungdommene sier de synes det er fint å snakke med oss, fordi vi ikke stiller noen krav til dem, men er her kun for at de skal ha det fint, forklarer Kamilla.

«Det er ikke alle som har en idrett de driver med, eller som har så mange venner på skolen»

Dipali (Røde Kors-frivillig)

– Ofte hvis man ber barn og unge oppsøke profesjonell hjelp for å prate, kan det føles rart og vanskelig, men på Fellesverket blir man godt kjent, og de unge føler seg mer komfortable med å dele eventuelle vanskelige ting, sier hun.  

Bilde av kvinne
Dipali Gosain er prosjektansvarlig for Fellesverket i Drammen.

Dipali Gosain, prosjektansvarlig for Fellesverket Drammen, poengterer at relasjonen mellom ungdommene og de frivillige, er utrolig viktig.  

Ung mann spiller billiard
Det er gøy å spille biljard.

– Vi har lagt merke til at ungdommene er veldig opptatt av hvem som jobber når, altså at de frivillig betyr mye for dem, og at de bygger en sterk relasjon, forteller hun.  

Å føle tilhørighet til “verket” 

Dipali mener det er viktig at de unge føler eierskap og tilhørighet til stedet.  

– Vi tror at ungdommer føler seg veldig hjemme her, og det er viktig å ha et slikt sted å komme til, sier Dipali og legger til at flere ungdommer bruker kallenavnet “verket”, og synes det er hyggelig. 

Dipali mener møteplasser som Fellesverket er både viktig og nødvendig, fordi mange unge trenger å ha et sted de kan føle seg sett, få venner og gjør ting de synes er gøy. 

Gutt smiler
Joakim trives på Fellesverket

– Det er ikke alle som har en idrett de driver med, eller som har så mange venner på skolen, sier hun og legger til at det også er et fint alternativ for vennegjenger å henge istedenfor på et kjøpesenter eller bibliotek. Det er en kjerne med mange av de samme ungdommene som er her, men det kommer også nye, og det er veldig fint, sier Dipali. 

Alle  nye som kommer blir tatt godt imot av de andre ungdommene. 😃

– Vi er veldig opptatt av at alle skal bli sett her, så de frivillige lærer seg navnene og sier alltid hei til vedkommende når de kommer inn døra, forteller hun.

Har du lyst til å jobbe som frivillig?