Jenter i sofa Vis bildetekst
Latteren sitter løst når videregåendeelevene Shukri og Shankaron møter frivillige Ena Kreso, Birgitte Størdal Søreide og Johanna Skogen Huth på jentekveld i Oslo Røde Kors. Tekst og foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Guttefri sone

– Jeg føler at det er et kamera på når guttene er der. På jentekveldene kan vi bare være oss selv.

Shankaron (19) smiler bredt og slenger seg hjemmevant ned i sofaen. Hun og bestevenninnen Shukri (19) er på jentekveld på Orkis, ungdomsklubben til Oslo Røde Kors på Grønland. De kommer hit så ofte de kan.

– Det er så koselig her. Det er fint å ha en guttefri sone der vi kan slappe av og henge med venninner. Jenter klarer ofte ikke å være helt seg selv når det er gutter der. Det føles som å ha et kamera som følger oss, forklarer Shankaron.

Mat på kafe
Gruppeleder Johanna Skogen Huth sørger for snacks før jentene inntar ungdomsklubben til Oslo Røde Kors på Grønland.

En trygg arena

Ungdomsklubben er åpen for alle i alderen 15–23 år på tirsdager, torsdager og fredager. Onsdagskveldene er forbeholdt jenter, og slik har det vært i 15 år.

– Det var et behov for en egen arena kun for jenter. På vanlige klubbkvelder er 70–80 prosent av ungdommene gutter, da havner jentene ofte litt i bakgrunnen. Når de er blitt trygge, kommer jentene gjerne de andre kveldene også, forteller Maria Brym (32), koordinator for jentekveldene.

Fire jenter på klubbkveld
Jentekveldene representerer et fristed for jenter som bare vil hygge seg med venninner uten å tenke på at det er gutter til stede. F.v. frivillig Birgitte Størdal Søreide (28), Shukri (19), Shankaron (19) og frivillig Ena Kreso (29).

På vanlige klubbkvelder er 70–80 prosent av ungdommene gutter, da havner jentene ofte litt i bakgrunnen.

Maria Brym, koordinator

Stort press på skolen

Latteren sitter løst og praten går non stop mellom jentene i sofaen. Innimellom spiller de bordtennis, danser, ser på film eller lager pizza. Det er fint med en pause fra skolearbeid og plikter.

– Det er så mye press på skolen. Lekser, prøver, karakterjag hele tiden, forteller venninnene, som går siste året på Bjerke videregående skole.

De har høye ambisjoner, Shukri vil bli sivilingeniør og Shankaron drømmer om å studere medisin. Russetiden styrer de unna, de vil heller lese til eksamen. Begge bruker leksehjelpen til Røde Kors hver ettermiddag – Shankaron omtaler den som «vårt andre hjem».

Jenter spiller bordtennis
Jentene kan delta på ulike aktiviteter som dans, pizzabaking, film og spill. Shukri (19) prøver å slå frivillig Ena Kreso (29) i bordtennis.

– De frivillige er våre venner

Shankaron setter også stor pris på de frivillige på jentekveldene og blir varm i blikket når hun snakker om dem.

– Ååh, de frivillige er våre venner. Vi kjenner dem godt og kan prate om alt!

For frivillig Birgitte Størdal Søreide (28) er følelsen gjensidig. Hun har vært på jentekveldene i ett år og er glad for å kunne være en ressurs for jentene. For henne handler det om å bidra til samfunnet og gjøre noe for andre mennesker, helt ut fra egen motivasjon.

– Det føles ikke som en jobb. Samboeren min sier til meg: «Du er alltid så glad når du kommer hjem på onsdagene.» Som om det er jeg som har vært på jentekveld!

To jenter på Orkis
– De frivillige er våre venner, sier Shankaron (19). Røde Kors-frivillig Birgitte Størdal Søreide (28) er enig i beskrivelsen og føler nesten at hun er på venninnekveld selv.

Les mer om våre aktivitetshus for ungdom og bli frivillig