Toppbilde Khawla Allen Sazgar Ivan Vis bildetekst
Foto: Kenneth Enstad

Nye venner gjennom Flyktningkompis

For jentene på Fellesverket Dragen i Ålesund har hverdagen blitt en helt annen etter oppstarten av Flyktningkompis.

Røde Kors Ungdoms prosjekt Flyktningkompis kobler norsk ungdom med unge flyktninger. For mange unge flyktninger er det utfordrende å etablere seg i det norske samfunnet. Flyktningkompis søker å bøte på dette gjennom likeverdige relasjoner mellom ungdommer i et lokalsamfunn.

I Ålesund driver Røde Kors konseptet Jentekveld under Flyktningkompis, og her møtes jenter fra 15 til 26 år to ganger i måneden. Flere av deltakerne forteller at de ikke var særlig sosiale da de først kom til Norge, men Flyktningkompis har endret på dette. Vi har snakket med fem av jentene som er gjengangere i jentegruppa.

Sazgar (19):

Kurdiske Sazgar har vært i Norge i to år, og setter veldig pris på nettverket Kompis-prosjektet har gitt henne.

2A4A4863
Foto: Kenneth Enstad

- Jeg har blitt kjent med veldig mange hyggelige mennesker. Før hadde jeg ingen aktiviteter, og kjedet meg hele tiden, forteller Sazgar.

- Alle som kommer til gruppen er snille, hyggelige og omsorgsfulle, jeg er veldig glad i dem!

Hver gang Sazgar møter noen som er nye i Norge forteller hun om Røde Kors og prosjektet.

- Det er veldig viktig for oss som er nye i Norge å være sammen med andre, sier hun. 

Ivan (17):

Ivan er fra Syria og har bodd i Norge i to år. Hun forteller om da hun var helt ny i landet og opptatt med å lære seg språket.

2A4A4903
Foto: Kenneth Enstad

- Det jeg elsker med jentekveldene er å lære om flere kulturer og å lære å forstå hverandre. Jeg tror det er viktig å ikke skape skiller mellom folk på grunnlag av religion eller nasjonalitet, sier hun.

Ivan var først deltaker i målgruppen for jentekveldene, før hun selv ble frivillig i aktiviteten for å hjelpe og legge til rette for andre.

- Jeg har bestemt meg for å hjelpe andre med samme bakgrunn som meg, sier Ivan.

- Jeg var veldig glad for å selv ha noen som hjalp meg, og jeg føler at det er min plikt å hjelpe.

Khawla (18):

Khawla er aktivitetsleder for jentekveldene, og har selv flyktningbakgrunn - hun kom til Norge fra Jemen for syv år siden.

- Før jeg ble med i Røde Kors var jeg mye hjemme. Jeg var ikke like sosial som nå, forteller hun.

2A4A4748
Foto: Kenneth Enstad

Som aktivitetsleder i prosjektet jobber Khawla med spillkvelder, filmkvelder, Halloween, eid-feiring, hytteturer og mer.

- Å få være med på disse aktivitetene har gitt veldig spennende erfaring, og det har utviklet meg som person, mener Khawla.

– Jeg har møtt flere jenter som er helt nye i Norge, og som jeg har tipset om Flyktningkompis og jentekveldene.

Allen (17):

Allen kom til Norge fra Kongo for snart tre år siden. Hun forteller om en hverdag med lite innhold før hun ble involvert i jentegruppa. 

2A4A4831
Foto: Kenneth Enstad

- Før gjorde jeg veldig lite. Jeg ble motivert til å møte opp på jentekveldene for å lære mer av språket og prate med og bli kjent med andre.

Allen vil gjerne tipse andre som kommer til Norge om prosjektet.

- Jeg vil gjerne ønske andre velkommen til Norge.

Josaine (17):

Josaine er fra Kongo, og kom til Norge med familien for to år siden. Hun forteller at det var vanskelig å bli kjent med klassekameratene sine i et helt nytt land.

- Jeg følte meg trist og ensom i klasserommet, sier Josaine.

Josaine hørte om Flyktningkompis og jentekveldene på Facebook.

- Jeg ble veldig glad for å møte andre jenter på samme alder som meg. Jeg liker å være positiv, og det vil jeg dele med andre. Andre jenter som er nye i Norge bør bli med for å lære seg norsk og ha noen å prate med og føle seg trygge med, sier Josaine.

Les mer om Flyktningkompis her!