Blomsterturen Til Topps med Røde Kors. Deltakere i mål!

Til topps

Til Topps er årets sprekeste integreringsarrangement! Røde Kors samler mennesker fra hele verden som bor i Norge for å gå sammen til Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen. 30. juni - 1. juli 2017.

Bli med på tur!

Over hele landet dannes turgrupper der innvandrere og nordmenn går sammen mot et mål – Til Topps. Integreringsprosjektet Til Topps samler turgruppene til en helg i Lom, der Galdhøpiggen er det store målet. De som ikke vil bestige Norges høyeste fjell, kan velge mellom lettere turer i området. Fredag samles alle til en stor kulturfest og fellesskap på Presthaugen i Lom sentrum.

Meld deg på her!

samling av mennesker utendørs på kulturfesten i Lom. Store telt og gapahuk multinasjonalt publikum
Til Topps, Galdhøpiggen, Kulturfest i Lom. (Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors)

Dato for Til Topps 2017

30. juni – 1. juli

Vis meg turene

Info til lag og gruppeledere

Gi meg praktisk informasjon

Alle kan delta

Hvem som helst kan starte opp en turgruppe, men organisasjoner eller offentlige etater som jobber med integrering er spesielt velkomne.

Grupper kan være klasser i voksenopplæringa, grupper på asylmottak og nybosatte flytninger, eller lag og foreninger. Det viktige er at innvandrere og nordmenn møtes for å gå turer og trene sammen på hva det vil si å ferdes i fjellet.

Ta gjerne kontakt med Røde Kors eller kommunen der du bor for å få vite mer om lokale turgrupper. Hver gruppe må ha en gruppeleder og kan ha flere lagledere.

Samling av glade mennesker til fellesbilde av de som nådde til topps på Gadhøpiggen i strålende sol.
Over 1400 mennesker deltok på Norges største og sprekeste integreringstiltak Til Topps i 2016. Foto: Eivind Sørlie/Røde Kors

Integreringsprosjektet Til Topps samler turgruppene til en helg i Lom, der Galdhøpiggen er det store målet. De som ikke vil bestige Norges høyeste fjell, kan velge mellom lettere turer i området. Fredag samles alle til en stor kulturfest og fellesskap på Presthaugen i Lom sentrum.

Om kulturfesten

Kulturfesten holdes på Presthaugen i Lom sentrum fredag kveld. Arrangementet er gratis og åpnet for alle, men krever påmelding via påmeldingsskjema som finnes øverst på denne siden.

Festen starter kl 17:00 med aktiviteter på Presthaugen. Middag serveres mellom kl 18:00 og 19:30. Program fra scenen begynner kl 19:00 og varer til 21:00, deretter spiller DJ Peewee for de som ønsker å fortsette festen på dansegulvet og har egen transport til overnattingssted/bor i Lom. Festen avsluttes kl 21:30. Det settes opp buss fra Lom sentrum til Juvasshytta og Spiterstulen kl 21:15

Arrangementet er alkohol- og røykfritt. Røyking må skje utenfor Presthaugens område.

Vi er stolt av å annonsere at årets artister er Miss Tati, 9 Grader Nord og DJ Peewee!  Mer informasjon om disse legges ut snart.

Turene

Juvashytta - Galdhøpiggen

Spiterstulen - Galdhøpiggen

Spiterstulen - Svelnosbreen/Eventyrisen

Spiterstulen - Blomstertur

Fisketur i Lom

Aktivitetspark i Lom

Bordvassvegen med guide i Lom

Barneaktiviteter i Lom

Lag og gruppeledere

Gruppe- og lagleders ansvar

Praktisk informasjon

Hva koster det å delta?

Ofte stilte spørsmål

Regler for opphold i Jotunheimen

Samarbeidspartnere

Pakkeliste

 

På turen

  • Planlegging

Planlegging, felleskap, pauser, pakking av sekk, mat og drikke, disponering av krefter og turglede er viktige faktorer for en vellykket turopplevelse.

Hvordan planlegge den gode turen med turlaget? De fleste av oss har ulik erfaring med å gå på tur i skog og på fjell. For mange vil turen Til Topps på Galdhøpiggen bli ganske annerledes enn det de er vant til. For eksempel vil det være mange folk i området, ikke bare hundrevis av deltagere i Til Topps, men også mange turister på ferie.
I fjellet er det heldigvis god plass, og med unntak av toppunktet og noen smale partier langs ruten vil du ha den plassen du trenger. Blir det kø, ta det med ro og vent til det blir din tur. Da blir turen bedre og hverken du eller de rundt deg blir stresset.

  • Gå sammen

Når dere går i turlag, er det viktig å bli enige om noen turregler på forhånd. Det er stor forskjell på å gå alene på tur og å gå mange sammen. I et turlag må en ta hensyn til at alle er forskjellige slik at vi får en positiv turopplevelse. Noen i laget går kanskje mye i fjellet, mens for andre er dette første langtur. Da er det lurt å huske at alle skal ha det bra, og at vi vil ha med alle helt Til Topps! Bli enige om tempo. Hvis noen går for fort, er det lett at de går fra gruppen. Hvis noen går for sakte, er det også fort gjort at de andre går ifra. Finn en passende fart slik at alle får bli med Til Topps og hele gruppen får en hyggelig tur.

  • Ta pauser

Avtal felles pauser for gruppen slik at alle vet når neste pause er. Dette kan gjøres på flere måter, enten ved å avtale pause et bestemt klokkeslett eller å si at "Vi tar pause når vi kommer opp til den steinen der borte".

Etter at dere har gått 10-20 minutter, er det lurt med første pause. Da har kroppen kommet i gang, og en kjenner kanskje at det ble litt varmt å ha på seg alle klærne eller at det ble litt kaldt. Kanskje sekken ikke satt sånn som den skulle? På denne første pausen er det lurt å kjenne etter slike ting, og så justere sekken helt riktig og ta av eller på klær slik at det blir behagelig å gå.
Det er viktig å ha behagelig temperatur hele tiden, ikke for varmt og ikke for kaldt. Når alle vet at det er pause etter 10-20 minutter, er det lettere å kjenne etter hva hver enkelt må gjøre for å få en behagelig tur.

Når gruppen tar pauser, kan det være lurt å bestemme et klokkeslett for når pausen er ferdig. Da kan alle planlegge hvordan de vil bruke pausen og er klare til å gå videre når tiden er inne. Pakk sekken riktig Pakk sekken fornuftig, slik at det du har bruk for først ligger lettest tilgjengelig. Fordel tyngden så det tyngste ligger inntil ryggen og ikke øverst i sekken. Du bør ha lett tilgang til drikke og noe godt å knaske på uten at du trenger å ta av deg sekken eller stoppe helt opp. På den måten oppnår man smidighet i turlaget og unngår irriterende småstopp hele tiden.

  • Drikk ofte

Motiver hverandre til å spise og drikke underveis. Særlig er drikke viktig på denne årstiden og i denne høyden. Drikk ofte små slurker. Drikk før du kjenner at du er tørst og tørr i munnen. Disponer kreftene Starter du fra Spiterstulen, er det viktig å vite at den første tredjedelen av turen er den bratteste (opp til så langt du kan se fra Spiterstulen). Deretter blir stigningen mindre bratt.

Det er lurt å avpasse kreftene deretter. Føler du at det blir tungt og slitsomt, skal du tenke på den fantastiske opplevelsen som venter deg på toppen. Å stå på toppen av det høyeste fjellet i landet, ha klart å gå Til Topps, til en utsikt som er helt enestående, er en opplevelse du aldri vil glemme. Å gjøre det sammen med andre gjør opplevelsen enda større.