Anja ser ettertenksom ut med trær og bygninger i bakgrunnen, tilbake på stedet hvor hun reddet en mann ved å gi ham hjerte- lungeredning

Anja handlet lynraskt - og reddet en manns liv

Hun så en tilfeldig mann falle om. Heldigvis kunne Anja førstehjelp.

«Det er veldig sterkt å tenke på at han kanskje ikke hadde levd, hadde det ikke vært for at jeg var der akkurat da.»

Anja Sivertsen, frivillig i hjelpekorpset

Anja Sivertsen står nøyaktig der hun stod den skjebnesvangre dagen for to år siden. Hun husker det som om det var i går:

Trøtt og sliten etter jobb er hun på vei til treningssenteret. I sidesynet ser hun en eldre mann som har falt om. Først tror hun han bare har falt på isen og må hjelpes opp, men når hun virkelig ser etter, forstår hun at hun må reagere raskt.

– Jeg tenkte at her kan det være noe alvorlig, jeg må hjelpe til. Jeg må løpe bort og se hva jeg kan bistå med, forteller Sivertsen, som fortsatt er preget av hendelsen.

anja-590x
Anja er tilbake på stedet hvor hun så en mann falle om og få hjertestans. Foto: Maria Pile Svåsand/Røde Kors

Kan førstehjelp

De påfølgende åtte minuttene er intense. Sivertsen har fått opplæring i førstehjelp, og vet akkurat hva hun må gjøre.

«Hvis jeg ikke hadde turt å gjøre noe, så tror jeg at jeg hadde hatt det tøft med meg selv etterpå»

Anja Sivertsen

– Jeg ringer 1-1-3 for første gang i mitt liv. Jeg får kontakt både visuelt og verbalt med den syke mannen, men basert på informasjonen jeg får fra mannen føler jeg det kan være fare for hjertestans. Jeg velger å løpe bort til treningssenteret mitt der jeg vet de har hjertestarter, mens han fortsatt er bevisst. Fortsatt har ingen andre kommet bort til oss for å hjelpe.

Sivertsen er tilbake med hjertestarteren etter 30 sekunder.

– Jeg får fortsatt kontakt med ham når jeg er tilbake. Men etter tre sekunder får han hjertestans.

Får endelig hjelp

I mellomtiden har en snarrådig resepsjonist på treningssenteret skjønt alvoret og meldt ifra til kollegaer, som kommer Sivertsen til unnsetning.

– Jeg fikk hjelp fra himmelen. De ansatte på treningssenteret kan førstehjelp, og vi er trygge på hverandre rundt mannen. Vi trenger ikke snakke sammen, alle vet hvilken oppgave de har å gjøre – og gjør den, forteller hun.

Teamet rekker å gi mannen to sjokk med hjertestarteren og hjerte-lungeredning før ambulansen kommer. Ambulansepersonellet gir ham et sjokk til med sin hjertestarter. Hjertet hans begynner å slå igjen.

– Dette var en far, en mann, bror, bestefar, og når jeg tenker så konkret på det, så blir det veldig sterkt at han kanskje ikke hadde levd, hadde det ikke vært for at jeg var der akkurat da.

Redde for å gi førstehjelp

Sivertsen gjorde det vi alle håper de rundt oss skal gjøre hvis vi selv faller om på gata – man hjelper til. Ferske tall fra Røde Kors viser derimot at kun fire av ti nordmenn tør å utføre livreddende førstehjelp i livstruende situasjoner.

– Det var en fredags ettermiddag, kvart på fem. Det var biler og mennesker der, men det var bare jeg som løp bort, sier Anja, som legger til at det tok veldig lang tid før noen andre kom til.

– Min historie endte jo positivt. Han overlevde som følge av at jeg faktisk turte å gjøre noe og kunne førstehjelp. I første om gang handlet det om at jeg faktisk gikk bort til dem.

– Meld deg på førstehjelpskurs

Sivertsen har 17 år lang bakgrunn som frivillig for Røde Kors Hjelpekorps, men det var den helt grunnleggende førstehjelpen hun fikk bruk for.

– Jeg håper at andre skal tørre å involvere seg dersom de ser at noe skjer med en person. Ikke vente på at noen andre skal gjøre det først. Det er ikke noe farlig å gå bort for å høre hva som har skjedd. Er du i tvil om hvor alvorlig det er, ring alltid 1-1-3, der får du veiledning og hjelp for å vurdere om dette kan være alvorlig.

Oppfordringen fra Sivertsen er klokkeklar:

– Alle burde ta et grunnleggende førstehjelpskurs, det vil si et 3-4 timers kurs, der man lærer hjerte- og lungeredning. Du vet ikke når du kan komme ut for en slik situasjon. Hvis jeg ikke hadde visst hva jeg skulle gjøre, hvis jeg ikke hadde turt å gjøre noe, så tror jeg at jeg hadde hatt det tøft med meg selv etterpå. Det å lære seg førstehjelp er bare å ta et initiativ og melde seg på et kurs. Det er ikke vanskeligere enn det.

Les mer om førstehjelp