Det kunne gått forferdelig galt

Stort cruiseskip i høy sjø

Brannsjef Frank Skorgenes tok dette bildet da cruiseskipet Viking Sky mistet motorkraft i Hustadvika

- Hadde ikke ankrene på cruiseskipet Viking Sky fått tak, kunne over tusen mennesker havnet i det iskalde vannet utenfor Hustadvika.

Ole Jan Tønnesen grøsser når han tenker på det.

- Kun en snau halvmeter var skipet fra å gå på grunn. Takket være ankrene, stoppet det akkurat i tide, forteller han.

- Ingen hadde overlevd i det kalde vannet i stormen, og vår oppgave ville da vært å hente opp døde personer fra fjæra, sier Tønnesen.

Heldigvis ble scenariet noe helt annet.

Ole Jan Tønnesen fra Molde var en av aksjonslederne for Røde Kors-mannskapene under det som ble en av landets største redningsoperasjoner til sjøs. 

Lørdagturen fikk en brå vending

Tønnesen, som til daglig er veisjef i Møre og Romsdal, var lørdag 23. mars på tur i Hustadvika med kjæresten Bente Flem, som er nestleder i Molde Røde Kors.

- Det var skikkelig ruskevær og blåste kraftig. Da er det fascinerende å være ved havet, sier han. Men turen fikk en brå vending.

- Plutselig ser vi et stort cruiseskip som stamper i den grove sjøen. Jeg har selv krysset Hustadvika opp og ned og kjenner strekningen godt, forteller han.

Går skipet på grunn?

- Plutselig begynner skipet å dreie innover mot land, og det ser ut som det prøver å snu, men så ser vi at skipet kommer nærmere og nærmere land.

Bente og Ole Jan kaster seg i bilen og kjører til et sted som heter Askvågen.

- Der hadde vi enda bedre panomarautsikt, og klokken 13.54 tok jeg et bilde av skipet som kom sigende mot land. Nøyaktig på samme tidspunkt, altså klokken 13.54, får politiet mayday-meldingen fra skipet og samtidig trykker Hovedredningssentralen (HRS) på «den store knappen»:

«Cruiseskip med 1300 passasjerer med black out ved Hustadvika».

Pauli Løchting fra Molde politikammer er ute på patrulje i det dårlige været.

- Jeg hadde bare en time igjen av vakta, da meldingen fra operasjonssentralen kom: «Det er mayday-signaler fra et cruiseskip i Hustadvika», forteller han.

Sammen med en kollega hadde de kjørt patrulje og var ute på Leksnes der flere biler hadde knuste ruter etter stein som hadde blitt kastet opp av havet i det forferdige været. 

Skipet lå faretruende nær land

Politipatruljen setter raskt kursen mot Hustadvika og på vei utover får de i oppdrag fra operasjonssentralen om å finne et egnet sted som mottak for evakuering av passasjerene. 

- I det frådende havet så vi at Viking Sky lå med hekken innover mot land og baugen utover mot havet. Det lå faretruende nærme land, og det var umulig å si hvilken vei det kom til å gå, forteller Løchting.

Flere politipatruljer kommer til, og det blir bestemt at Brynhallen kan brukes som mottak.

- Men den var stengt, og vi måtte få tak i nøkkelen fra Bryn IL. Den ble levert på få minutter, og vi kunne sette i gang med riggingen av mottaket, sier Løchting, som var innsatsleder for hele aksjonen. 

Hallen er fylt av frivillige i røde kors-vester, klare med registreringsskjemaer, pledd og annet

Brynhallen ble rigget til registrering og mottak av de evakuerte passasjerene. Foto: privat

1300 mennesker skulle evakueres

Som operativ leder i hjelpekorpset i Molde har Ole Jan alltid Røde Kors-utstyret liggende i bilen.

- Da jeg ser hvordan båten ligger, tenker jeg at dette ikke er bra i det hele tatt. Jeg får en klo i magen, og full beredskap i kroppen. Han tar på seg Røde Kors-vesten, starter sambandet og melder seg til vakta til Røde Kors i Møre og Romsdal. 

Alarmen ut til Røde Kors-mannskapene gikk samtidig som politiet sendte ut til sine mannskaper.

Da Ole Jan og Bente møtte politiet, var det akkurat da skipet så ut til å gå på grunn. Meldinger tikket inn.

- Vi skjønte at dette ble stort. 1300 mennesker!

Tre hjelpekorpsere peker ut mot havet

Operativ leder i Molde RK Ole Jan Tønnesen (i midten) viser Kjersti Harstad og Kjetil Vikås hvor nære cruiseskipet var på å treffe land. Foto: Vegard Vågnes 

Frivillige strømmet til

Mannskaper begynte å strømme til da storalarmen gikk. Det var frivillige og ambulanser fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp, det var helsepersonell fra Molde og Kristiansund, brannbiler og -mannskaper og politi.

Kjetil Vikås er nestleder i Tresfjord Røde Kors hjelpekorps. Da alarmen gikk var han nettopp kommet hjem etter å ha overnattet på Røde Kors-hytta sammen med kona Hilde, som også er aktiv i Røde Kors.

- Ikke lenge etterpå var vi 18 stykker som tok fergen innover fra Aksnes, forteller han.

Busser og ambulanser i skytteltrafikk

- Det var behov for førstehjelpsfolk på bussene inn til mottaket i Molde, så da stilte jeg opp der, sier han. Kjetil ble igjen og hjalp til i Molde, der kona hadde ansvaret.

Kjersti Harstad fra Kristiansund Røde Kors kjørte ambulanse i skytteltrafikk med passasjerer som måtte fraktes til sykehus. Da alarmen gikk var hun på Røde Kors-huset sammen med korpslederen for å fikse en henger. 

- Vi ringte lokalforeningslederen og melding ble sendt til 84 stykker. 40 stykker fra Kristiansund Røde Kors meldte seg med en gang og var med både lørdag og søndag i Brynhallen og på hotellet Kristiansund.

- Det stilte folk både fra hjelpekorpset og fra omsorgsgruppa, forteller Kjersti.  

Mer enn utdeling av tepper

Til sammen var det rundt 500 frivillige på det meste.

- Fra Bryn IL kom det rundt 70 stykker. De fikset mat, hadde ansvar for at det var nok toalettpapir og såpe og at det var rent, helt sånne basis-ting, sier innsatsleder Løchting fra politiet og legger til at han er veldig imponert over den jobben de frivillige gjorde. 

- Hadde det ikke vært for disse, hadde alt falt sammen.

Noen smurte brødskiver til de fikk senebetennelse i armene. Jeg vil rette en stor takk til alle, sier Pauli Løchting.

Klokken 15.40 lander det første helikopteret med den første puljen med passasjerer ved mottakssenteret. 

Helikopter ankommer med skadde passasjerer, hjelpemannskaper hjelper til

Flere helikoptre gikk i skytteltrafikk fra cruiseskipet til mottakssenteret med de som ble evakuert. Foto: privat

27 ble fraktet til sykehus

- De som kom var våte og kalde og ble tatt imot av frivillige med varme tepper. Så ble de fulgt inn i hallen, registrert, undersøkt av helsepersonell for å avklare om de måtte videre i ambulanse til sykehus eller fraktes med buss inn til et av hotellene.

Av de 479 passasjerene som ble evakuert fra skipet, ble 27 fraktet til sykehus med lettere skader, forteller Ole Jan. 

Da skipet krenget ble mange av passasjerene truffet av løse gjenstander, bord og stoler. Flere ble også klissvåte av sjøen som kom inn i skipet.

Skrekkslagne passasjerer

- Mange av de evakuerte fikk ikke med seg noe fra lugarene sine, blant annet medisiner de var avhengige av. Flere ble redde og engstelige, forteller Ole Jan og legger til at noe av det viktigste, i tillegg til førstehjelp, var å gi omsorg. 

- Mange var skrekkslagne etter opplevelsen. Tenk å bli trukket opp i en wire under et helikopter i full storm i mørket!

Den eldste passasjeren som ble evakuert var en 94 år gammel dame fra Canada som reiste på cruise sammen med en venninne. Hun var en av de første som ble heist av skipet. Om bord hadde hun blitt truffet av et skap og skadet skulderen. 

Anne Sporsheim, som er med i omsorgsgruppen i Kristiansund Røde Kors, ble med i ambulansen til Kjersti Harstad for å gi henne trygghet og omsorg. 

- Jeg besøkte henne på sykehuset i Kristiansund dagen etter, og hun var så takknemlig for at vi var der, forteller Anne, som har vært besøksvenn på eldresenteret i Kristiansund i 30 år. 

94-åringen lå på sykehuset i litt over en uke. Da var hun i fin form og kunne fly hjem til Canada. 

Frivillige tar hånd om en evakuert fra cruiseskipet i redningsvest

Røde Kors-frivillige fikk mye ros fra passasjerene etter at redningsaksjonen var avsluttet. Foto: privat

Laginnsats

- Det at det var så tydelig ledelse, betydde mye for at ting gikk så bra, sier Kjetil Vikås som roser både innsatslederen fra politiet og aksjonsledelsen fra Røde Kors. 

- Får du klare beskjeder, er det bare å gå i gang. Sier politiet fiks det og det, så fikser vi det, understreker han. 

Til sammen var det over 240 Røde Korsere i aksjon fra Møre og Romsdal. Men Røde Kors i Trøndelag, Sogn og Fjordane, Hordaland og Oppland var også i beredskap og sto klare til å bistå hvis den store katastrofen hadde skjedd.

- Det er det som er så fantastisk med Røde Kors. Hele organisasjonen var klar til å fylle på med enda flere ressurser. Det kunne jo ha ligget over tusen gule vester i sjøen, men heldigvis gikk det bra, avslutter Ole Jan Tønnesen.