Sprang for livet da fjellsiden over huset raste ut

Bilde opprevne trær som har rullet ned mot hus etter voldsomt ras

Foto: Marie Slåtten

Da skredet gikk i Jølster, tok Marie Slåtten (36) barna under armene og sprang ut døren mens lyden av rasende jord- og steinmasser veltet mot henne.

En varm sommerdag

– Både telefon- og nødnettet brøt sammen. Det var ingen i systemet som visste at det hadde rast. Politiet ble informert først etter to og en halv time, forteller Marie Slåtten.

30. juli 2019 var en varm sommerdag i Jølster. På få minutter falt temperaturen fra over 30 grader og ned til 20 grader. Himmelen åpnet seg og enorme mengder regn høljet ned. Dette førte til flere ras, stengte veier og at en person mistet livet da bilen han kjørte ble tatt av et skred.

– Jeg er vant til regn, men dette var noe annet, forteller Marie, som er født og oppvokst på Slåtten i Jølster. Da hun så opp mot fjellkanten bak huset ble hun bekymret. Hun oppdaget noe hun aldri hadde sett før: Vann i små elver over kanten av fjellet.

– Jeg fikk en melding fra naboen om at det hadde gått skred hos dem. Da jeg skulle svare fikk jeg ikke til å sende meldingen. Mobilnettet var nede.

Hun gikk ut i regnet med mobilen opp i luften i håp om å få sendt meldingen.

– Da så jeg store mengder stein, tømmerstokker og jord som veltet nedover fjellsiden mot huset vårt.

Ras! Vi må vekk!

roper Marie inn til samboeren. De springer ut til bilen, men den sitter bom fast i gjørme.

– Sindre løper for å hente firhjulingen som står i le bak huset. Så kommer naboene kjørende og roper «Kom, kom, inn i bilen!» Jeg skriker at vi ikke kan dra før Sindre er tilbake.

Barna var helt stille. Og der, endelig så kom han kjørende. Da kjørte vi! forteller Marie.

Bilde oppkjørsel dekkekt av slam og opprevne trær foran bil nedsunket i gjørme

Avskåret fra omverden

At både telefonnettet og nødnettet brøt sammen samtidig, førte til bekymringer.

– Mamma hadde helt panikk. Det siste hun hørte var at det hadde gått skred hos naboen vår, så kom hun ikke gjennom på telefon, forteller Marie. Flere av innbyggerne i Jølster satte seg i bilene for å sjekke hvordan det stod til med folk de kjente

– Pappa kjørte hit da han ikke fikk kontakt. Tunet vårt så ut som en slagmark og vi var ikke her, forteller Marie.

– Da nødnettet var nede, førte det til at politi og beredskap ble varslet sent. Det finnes jo hjertestartere plassert rundt forbi. Det burde også vært noen satellittelefoner utplassert, mener hun.

Det gikk skred flere steder over veien E39. Jølster ble helt avskåret fra omverden.

– Innbyggerne i bygda stilte opp for hverandre. Den lokale butikken lot folk hente ut varer og betale senere, og flere av de evakuerte fikk bo hos sambygdinger.

Bilde av ras med Jølster i bakgrunne

Det tydelige såret i fjellet, de enorme ødeleggelsene på tunet
og det ferske minnene fra da de sprang for livet gjorde at
de ikke følte seg trygge på Slåtten.

I faresonen

I etterkant av skredet har NVE utarbeidet en rapport om skredfare på Slåtten. Denne rapporten konkluderte med at gården til Marie er i faresonen for nye ras.

Tiden etter skredet

Dagene og månedene etter skredet har vært krevende for Marie og familien. Allerede dagen etter skredet fikk Marie og familien beskjed av Norges vassdrags- og energidirekt-orat (NVE) om at det var trygt å flytte hjem igjen. Det tydelige såret i fjellet, de enorme ødeleggelsene på tunet og det ferske minnene fra da de sprang for livet gjorde at de ikke følte seg trygge på Slåtten.

Marie og familien har i tiden etter skredet vært i prosess for å søke statens naturskadeordning om erstatning til å rydde opp skadene. Denne prosessen har de opplevd som svært krevende.

– Systemet er vanskelig. Det krever masse av deg som eier, og det er mange regler å sette seg inn i. Det har tatt helt uhorvelig med tid, sier Marie.

I etterkant av skredet har NVE utarbeidet en rapport om skredfare på Slåtten. Denne rapporten konkluderte med at gården til Marie er i faresonen for nye ras. De har derfor rett til å søke om støtte til sikring for ras. Marie og familien ønsker å bygge en voll der fjellsiden møter innmarka på gården for å møte eventuelle nye skred i fremtiden. Også denne søknadsprosessen oppleves som belastende for Marie og familien.

Last ned og les hele rapporten

Front rapport gul med bilder av vann

TRE RÅD FRA MARIE SLÅTTEN TIL HVORDAN VI KAN FORBEDRE NORSK BEREDSKAP:

1. Sikre kommunikasjon: Ha tilgjengelige satellittelefoner en kan kommunisere med når telefonnettet og nødnettet er nede.

2. Sikre psykisk og fysisk helse: I etterkant av en traumatisk hendelse, som for eksempel å løpe for livet, er det behov for å ivareta den fysiske og psykiske helsen til de berørte.

3. Bedre naturskadeordning og støtteordning for sikring mot ekstremvær: Lette prosessene for å motta støtte for å rydde opp etter ekstremvær og støtte til å sikre seg mot kommende ekstreme naturhendelser.
Kvinne med slett lyst hår
Marie Slåtten (36), opplevde skred på nært hold på Slåtten. Det gikk flere skred i Jølster kommune i Sunnfjord den 30. juli 2019. En mann omkom da bilen han kjørte på E39 ble tatt av skredet. Skredene førte også til store materielle skader

Next page