Bortfall eller forurensing av drikkevann
I Norge er vi vant til å (nesten) alltid ha rent vann i springen, men vannet kan bli borte blant annet hvis strømmen går.
Springvann kan dessuten bli forurenset, for eksempel hvis det oppstår skader på vannledningen.
Norske myndigheter anbefaler at enhver har nok mat og drikke til å dekke sine grunnleggende behov i inntil 72 timer (tre døgn). For tre døgn anbefales det å ha 9 liter rent drikkevann tilgjengelig per person. Noe av vannet kan erstattes med juice, brus eller andre alkoholfrie drikker.
Håndtering og rensing av vann
- Følg myndighetenes varsler og råd for håndtering av situasjonen. Vanligvis er det kommunen eller vannverket som varsler hvis vannkvaliteten ikke er god nok.
- Ha tilstrekkelig drikkevann forhåndslagret på flaske, dunk e.l.
- Vann kan enkelt renses hjemme
- Du kan kjøpe tabletter til vannrensing
- Ha tilgjengelig vanndunk(er) til renset vann
Les flere råd om kokevarsel hos Folkehelseinstituttet.
Slik kan du desinfisere vann selv
-
Filtrering
Før du koker eller renser vannet, må det filtreres. Bruk et kaffefilter, rent håndkle eller lignende. -
Koking
Det beste er å koke vannet. Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier, parasitter og andre encellede organismer som kan skade mennesker og dyr. Når vannet har kokt opp, la det koke i minst ett minutt. Befinner du deg på 1 000 moh. eller mer, må du la vannet koke i minst tre minutter. Etter at vannet har kokt, trekker du kjelen vekk og lar vannet avkjøles naturlig, uten å bruke is. -
Bruk av rensetabletter
Er det ikke mulig å koke vannet, kan du bruke rense-/klortabletter. Det finnes flere forskjellige typer tabletter på markedet. Rensetabletter selges blant annet på apotek. Fordi ulike produkter skal brukes på ulik måte og har ulik virketid, må du følge anvisningen på pakken. -
Oppbevaring
Oppbevar vannet i en lukket og tett beholder, for eksempel en flaske eller en vanndunk. Før du fyller beholderen med det rensede vannet, må du vaske den. Bruk oppvaskmiddel og vann, og skyll godt. Når du fyller det rensede vannet på beholderen, må du fylle vannet helt opp til korken for å unngå luft i beholderen.
Nyttige tips om oppbevaring og utskiftning av drikkevann
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har nyttige tips om hvordan du kan lagre vann over tid, rengjøring av flasker og dunker og tips for hvordan du kan oppbevare 9 liter vann i små leiligheter og hus. Les mer på DSBs nettsider.
Se også DSBs korte informasjonsvideoer om populære misforståelser når det gjelder oppbevaring og utskiftning av vann: