Afg1 Vis bildetekst
40 år med konflikt har skapt stor fattigdom og mangel på helsehjelp, mat og vann i Afghanistan. Halvparten av alle barn under fem år står i fare for å bli underernærte.

Afghanistan i full kollaps - behovet for nødhjelp har eksplodert

Tre pågående kriser gjør situasjonen i Afghanistan verre enn noensinne. Folket sulter, millioner trenger helsehjelp og tusenvis er på flukt.

Afghanistan rammes nå av tre kriser samtidig: 40 år med konflikt, alvorlig tørke som følge av klimaendringer og en global pandemi.

– Håpet har blitt visket ut for mange, sier Heman Nagarathnam.

Han er norsk Røde Kors sin landrepresentant i Afghanistan, og ser med egne øyne hva som skjer i landet. Akkurat nå befinner han seg i Kabul, hvor Taliban tok over makten den 15. august.

Han beskriver «ekstreme behov for helsehjelp». I tillegg har hele samfunnet gått i oppløsning.

– Mange har det vanskelig nå, fordi bankene har vært stengt og prisene øker. Samtidig har mye av den internasjonale støtten forsvunnet.

Afg3
I AFGHANISTAN NÅ: – Det er en vanskelig tid for mange her, og folk er veldig usikre på fremtiden, sier Heman Nagarathnam i Røde Kors.

Flere hjelpeorganisasjoner har trukket seg ut av Afghanistan eller stanset arbeidet. I tillegg har norske soldater – i likhet med mange andre – forlatt afghansk jord.

Røde Kors fortsetter hjelpen til menneskene i Afghanistan. De har også planer om å trappe opp innsatsen.

– Røde Kors tilbyr folk helsehjelp - uavhengig av hvem som styrer. Det er ikke sånn at behovet for helsehjelp er noe mindre nå som Taliban så å si kontrollerer hele landet. Snarere tvert imot, sier Asia-ekspert i Røde Kors, Torben Bjørke-Henriksen.

Afg4
SULT: Ett av fem barn i Afghanistan står i fare for å bli underernært. Foto, juli 2021: Meer Abdullah Rasikh / Afghanistan Røde Halvmåne

22 kroner redder liv

Hjem og sykehus har blitt ødelagt. Folk har ikke tilgang på mat og vann, og det er stor usikkerhet i landet. Ingen vet hva som vil skje i morgen, de neste ukene eller årene.

– Derfor er det veldig viktig at vi fortsetter å være her for det afghanske folket, sier Nagarathnam.

Han påpeker at støtten fra norske givere er viktig.

– Det koster kun 22 norske kroner å gi medisiner og helsehjelp til en pasient på våre helseklinikker. Så penger fra giverne når veldig langt, og vi kan hjelpe mange mennesker. For folk i Afghanistan utgjør dette en stor forskjell.

Behovet for humanitær hjelp i Afghanistan:


I 2020 hadde 9 millioner behov for humanitær hjelp.

I 2021 er antallet doblet til mer enn 18 millioner, og det vil trolig øke enda mer.  

De som hadde lite, blir nå enda fattigere. I 2012 levde 34 % under fattigdomsgrensen.

I 2021 er tallet 72 %.

Halvparten av alle barn under fem år står i fare for å bli underernærte.

Ønsker du å støtte arbeidet til Røde Kors? Du kan enten donere et engangsbeløp eller bli fast nødhjelpsgiver!

Åpnet opp for kvinner og barn

For noen få måneder siden jobbet den norske anestesilegen Katrine Finsnes for Røde Kors på en helseklinikk i det som da var et Taliban-styrt område. Klinikken ligger midt i ørkenen,  omringet av fjellkjeder.

Tidligere tok klinikken nesten utelukkende imot soldater. Etter at Røde Kors kom inn  i bildet, begynte de også å ta imot sivile pasienter, som kvinner og barn.

Hjelpen Røde Kors ga til fødende kvinner, er noe av det Finsnes husker aller best.

– Det ble født mange babyer med keisersnitt i løpet av de tre månedene jeg var der, som trolig ikke ville overlevd uten operasjon. Det var et viktig lyspunkt.

Katrine Finsnes, norsk anestesilege
Lege
STERKE INNTRYKK: Katrine Finsnes sitter igjen med mange sterke inntrykk etter at hun jobbet for Røde Kors på en helseklinikk i Afghanistan.

Mange barn med brannskader

Finsnes behandlet utallige krigsskader - spesielt fra skudd, traumer og eksplosjoner.

Hun forteller om mange triste skjebner. Noen liv stod ikke til å redde. For eksempel den ett og et halvt år gamle guttungen som kom inn med brannskader over hele kroppen.

– Han hadde fått diesel over hele kroppen. Vi skjønte fort at han mest sannsynlig ikke kom til å overleve. Men vi gjorde alt vi kunne og sørget for smertelindring.

Dårlig vedlikehold av gamle generatorer og matlaging med åpen ild fører til at det ofte kom inn barn med brannskader på klinikken.

– Det er alltid veldig sterkt, sier Finsnes.

Trippel krise

– Klimaendringer og koronapandemien er faktorer som er med på å forsterke krisen, forklarer Asia-ekspert Bjørke-Henriksen.  

Afghanistan er nemlig et av de mest klimautsatte landene i verden.

– Tørke rammer afghanere ekstremt hardt. Nå er det en alvorlig tørke som har lagt seg over landet. Siden mange lever av jordbruk og husdyr, har det ført til enda dypere fattigdom. Tørke fører også til alvorlig mangel på mat og rent drikkevann, sier Bjørke-Henriksen og legger til:

– Dette bidrar til at enda flere blir syke og trenger helsehjelp.

Afg2
LANDET TØRKER UT: Nok en tørke har rammet Afghanistan i år. Foto, juli 2021: Meer Abdullah Rasikh / Afghanistan Røde Halvmåne

– Katastrofe

På toppen av dette herjer koronapandemien.

– Pandemien er en katastrofe for Afghanistan. Ikke bare fordi folk har blitt syke og dør, men også økononomisk, sier Asia-eksperten.

Spesielt helsepersonell, som det allerede er mangel på, har blitt hardt rammet av korona. Mange har mistet jobbene sine, og det er mangel på vaksiner, tester og smittevernsutstyr.

– Behovet for helsehjelp er rett og slett enormt. Det er nesten litt vanskelig å begripe. Det er utrolig viktig at folk støtter jobben Røde Kors nå gjør i Afghanistan, understreker Bjørke-Henriksen.

Dette gjør Røde Kors i Afghanistan:

Røde Kors i Norge:

🚨Støtter helsearbeidet 90 steder i Afghanistan gjennom 69 helseklinikker og 21 mobile helseteam. Røde Kors bidrar med behandling, utstyr og medisiner.

🚨Sykdomsforebyggende arbeid og helsehjelp, drevet av Afghanistan Røde Halvmåne. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC):

🚨Utdeling av mat og husholdningsartikler

🚨Drift av ortopedi- og rehabiliteringssentre

🚨Leveranser av medisiner og medisinsk utstyr til Afghanistan Røde Halvmånes klinikker

🚨Vannforsyning

🚨Opplæring i internasjonal humanitær rett

Les mer om hva Røde Kors gjør i Afghanistan her


Skrevet i samarbeid med Schibsted.