Russisk gutt med katt Vis bildetekst
Mange barn og familier i Russland har det ekstra vanskelig nå. Røde Kors deler ut mat og hjelper noen av de mest sårbare. Foto: Morten Tønnessen-Krokan/Røde Kors

Koronatiltak i Russland: Røde Kors deler ut matesker til sårbare familier

Korona gjør livet vanskeligere for mange familier som allerede sliter i Russland. Siden skolene er stengt og barn ikke får et varmt måltid der lenger, deler Røde Kors ut matesker til sårbare familier.

Store deler av Russland er nedstengt på grunn av koronasituasjonen. De som er ansatt i staten, får fortsatt lønn. Verre er det med alle menneskene lenger nede på den sosiale stigen som jobber uregistrert. Mange av dem har ingen inntekt nå.

Skolene er også stengt. Det betyr at det varme måltidet som Røde Kors i Russland har servert til sårbare barn i skolekantinene, er satt på pause. Dette tilbudet har vi hatt i mange år takket være lojale norske givere.

Mor med barn på armen får mateske
Flere familier som trenger ekstra støtte, får utdelt matesker fra Røde Kors. Foto: Russisk Røde Kors

Utdeling av matesker til familier

For de mange familiene som allerede har det vanskelig, byr derfor den nye hverdagen på ekstra store utfordringer. For å hjelpe de mest sårbare barna, har Røde Kors begynt å dele ut matesker til familiene en gang i måneden.

Mateskene inneholder matvarer med lang holdbarhet som kjøtt og fisk på boks, solsikkeolje, ris, mel, pasta, sukker, te, kjeks og langtidsholdbar melk.

Frivillig pakker matvarer
Frivillige i Russisk Røde Kors pakker matesker med basisvarer og leverer til vanskeligstilte familier i koronatiden. Foto: Russisk Røde Kors

1640 familier har fått hjelp – flere i tiden fremover

De fem regionene som får støtte fra Norges Røde Kors til dette, er Murmansk, Arkhangelsk, Novgorod, St. Petersburg og Pskov. Hittil har de delt ut mat til 1640 familier, og utdelingen vil fortsette i tiden fremover.

Russisk Røde Kors bidrar også med informasjonsarbeid og hjelp til isolerte og sårbare mennesker. Et eksempel er byen Kirovsk i Murmansk-regionen, som i mange år har hatt et tett samarbeid med Troms Røde Kors. Her hjelper frivillige fra Røde Kors´ søk- og redningsteam eldre med innkjøp av dagligvarer og annet.

Frivillige med mateske
Russisk Røde Kors jobber med flere koronatiltak, som utdeling av mat, informasjon til befolkningen og hjelp til eldre og isolerte mennesker. Foto: Russisk Røde Kors

Dette gjør Røde Kors

  • Russisk Røde Kors får støtte fra Norges Røde Kors for å hjelpe vanskeligstilte barn i fem regioner: Murmansk, Arkhangelsk, Novgorod, St. Petersburg og Pskov.
  • Normalt får 1500 barn et daglig varmt måltid og fritidsaktiviteter.
  • I koronatiden er aktivitetene endret. Nå deles det ut matesker til familier.
  • 14 jenter fra spesielt utsatt familier får omsorg og hjelp ved et døgnåpent Røde Kors-senter i St. Petersburg.
  • Vi støtter beredskap og hjelpekorps i Murmansk fylke, samt hjelper Russisk Røde Kors med å skaffe egne penger.
  • Russisk Røde Kors jobber også med andre koronatiltak, som informasjon til befolkningen og hjelp til eldre og isolerte mennesker.