En eldre kvinne mottar ulltepper fra røde kors frivillige Vis bildetekst
Ternopil, Ukraina. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Ukraina

Over 17 millioner mennesker i Ukraina har behov for humanitær hjelp. Når vinteren kommer vil behovet øke dramatisk.

Store deler av befolkningen i Ukraina trenger helsehjelp, et sted å bo, beskyttelse og en jobb. 5,7 millioner barn i skolealder er rammet av konflikten. Flere enn 100.000 frivillige fra Røde Kors-bevegelsen bistår i hjelpearbeidet. 

Millioner av mennesker mangler helsehjelp og en av tre trenger mental helsehjelp. Mange pasienter har behov for langvarig behandling. Det er store mangler på medisinsk utstyr og medisiner. Samtidig er det mangel på tilgang til rent vann flere steder i landet. Dette øker risikoen for smitteutbrudd. 

Når vinteren kommer kan situasjonen bli enda verre. Hundretusenvis mangler elektrisitet eller gass til oppvarming og minst 130.000 hjem er ødelagt.

en eldre kvinne får medisinsk behandling av Røde Kors helsepersonell
Sammen med Ukraina Røde Kors drifter Røde Kors i Norge mobile helseklinikker i fylkene Ternopil og Khmelnytskyi (Foto: Anette Meaas Andresen/Røde Kors).

Hva gjør Røde Kors i Norge?

Til nå har Røde Kors i Norge sendt 192 tonn nødhjelp til Ukraina. I tillegg støtter Røde Kors i Norge Ukraina Røde Kors med 16 mobile helseklinikker. 

Les også: Dette gjør Røde Kors i Norge i Ukraina

Flere vil trenge hjelp når vinteren kommer

På tross av massiv internasjonal hjelp, er det fortsatt enorme behov. Ifølge FN trenger over 17 millioner mennesker hjelp. Enda flere vil trenge hjelp når vinteren kommer som vanligvis har temperaturer på mellom 15-20 minusgrader.

Ettersom konflikten vedvarer og vinteren nærmer seg, vil stadig flere bli tvunget til å flykte. Dette øker også presset på lokalsamfunn som har tatt imot mange mennesker på flukt. Selv om kamphandlingene skulle ta slutt i morgen, vil det ta mange år for folk og samfunn å reparere det som er ødelagt. Derfor må den solide støtten fra Norge og norske myndigheter til det humanitære arbeidet fortsette i lang tid fremover.

Ukraina før eskaleringen i februar 2022

I april 2014 brøt det ut væpnet konflikt i Øst-Ukraina i provinsene Luhansk og Donetsk i Donbass-regionen mellom separatister og ukrainske myndigheter. Samme år annekterte Russland Krymhalvøya. Konflikten som startet i 2014 har vedvart og eskalerte dramatisk den 24. februar 2022. Siden da har det vært fullskala krig i landet.

Røde Kors' innsats de siste åtte årene 

Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) appell for 2022 var opprinnelig på 73,6 millioner sveitsiske franc (724 millioner kroner) men ble doblet til 150 millioner etter eskaleringen. ICRCs hovedprioriteringer er: 

  • Dialog med partene om respekt for internasjonal humanitær rett. 
  • Bedre tilgang til vann, sanitær, helse, utdanning økonomisk sikkerhet. 
  • Bistå myndigheter med rettsmedisinske oppgaver og utdanning. 
  • Bistå mennesker som har ikke vet hvor deres pårørende er økonomisk, juridisk, psykologisk eller på annet vis. 
  • Bistå ukrainske myndigheter i sikre innsattes rettigheter, verdighet og leveforhold. Besøke fengslede i Luhansk og Donetsk.
  • Bistå Ukraina Røde Kors i deres humanitære arbeid. 

IFRCs appell for Ukraina og nabolandene er 550 millioner sveitsiske franc.

Fakta om Ukraina

  • Folketall: 43,5 millioner  
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (2020): 74*
  • Forventet levealder (2020): 72,1 år*
  • Antall med behov for humanitær hjelp: 17.7 millioner

*Det er for tidlig å si hvordan krigen påvirker forventet levealder og utviklingsindeks.

Kilde: FNs utviklingsprogram, FNs nødhjelpskontor (OCHA)

Utdanning i krise og konflikt 

Flere hundre skoler er ødelagt som følge av krigen og bare en av tre er i god nok stand til undervisning. Siden konflikten eskalerte har i snitt 22 utdanningsinstitusjoner blitt angrepet hver dag.

I Ukraina og andre land jobber Røde Kors i Norge sammen med nasjonalforeninger og ICRC for å sikre trygg og god utdanning til barn og ungdom som vokser opp med konflikt som bakteppe.

Se også aktuelle saker for mer informasjon om vårt pågående arbeid

Relatert innhold