
Ukraina
Rundt 19.000 sivile er registrert drept eller skadet. Nær 18 millioner mennesker trenger humanitær hjelp.
Nær 18 millioner mennesker trenger humanitær hjelp. Som følge av intense rakett- og droneangrep på Ukrainas energiforsyning siden oktober er strømforsyningen redusert med 40 prosent. Dette går også utover sykehus’ evne til å gi helsehjelp, folk blir fortere syke i kulda, og de som har kroniske lidelser får ikke den helsehjelpen de trenger. Mange millioner mennesker, også barn, er redde og traumatiserte og vil trenge mental helsehjelp nå og i lang tid fremover.
Med vinteren og snøen er det stor fare for at folk rammes av både miner og udetonerte eksplosiver. Is og snø gjør det vanskeligere å avdekke eksplosiver og uvissheten om hvor disse ligger gjør det livsfarlig å sanke ved for oppvarming. Vi er særlig bekymret for områdene i øst som har vært utsatt for kamphandlinger i ett år, inkludert områdene som kontrolleres av russiske styrker. 5,7 millioner barn i skolealder har fått skolegangen avbrutt og 1,5 millioner barn trenger psykososial støtte.
Til nå har Røde Kors i Norge sendt 192 tonn nødhjelp til Ukraina. I tillegg støtter Røde Kors i Norge Ukraina Røde Kors med 20 mobile helseteam.

Hva gjør Røde Kors i Norge?
Så langt har de 20 mobile helseteam gitt helsehjelp til 80.000 mennesker.
I tillegg Røde Kors-bevegelsen (til og med desember 2022) delt ut 2,2 milliarder norske kroner til befolkningen i Ukraina og naboland som har tatt imot flyktninger fra Ukraina, slik at folk har råd til å kjøpe det de trenger.
Samtlige Røde Kors-foreninger i nabolandene Polen, Slovakia, Ungarn, Romania, Moldova, Belarus og Russland hjelper flyktninger fra Ukraina.
Les også: Dette gjør Røde Kors i Norge i Ukraina
Flere trenger hjelp gjennom vinteren
På tross av massiv internasjonal hjelp, er det fortsatt enorme behov. Ifølge FN trenger over nærmere 18 millioner mennesker hjelp. Enda flere trenger hjelp nå som vinteren har kommet, og vanligvis har temperaturer på mellom 15-20 minusgrader.
Selv om kamphandlingene skulle ta slutt i morgen, vil det ta mange år for folk og samfunn å reparere det som er ødelagt. Derfor må den solide støtten fra Norge og norske myndigheter til det humanitære arbeidet fortsette i lang tid fremover.
Ukraina før eskaleringen i februar 2022
I april 2014 brøt det ut væpnet konflikt i Øst-Ukraina i provinsene Luhansk og Donetsk i Donbass-regionen mellom separatister og ukrainske myndigheter. Samme år annekterte Russland Krymhalvøya. Konflikten som startet i 2014 har vedvart og eskalerte dramatisk den 24. februar 2022. Siden da har det vært fullskala krig i landet.
Røde Kors' innsats de siste åtte årene
Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) appell for 2022 var opprinnelig på 73,6 millioner sveitsiske franc (724 millioner kroner) men ble doblet til 150 millioner etter eskaleringen. ICRCs hovedprioriteringer er:
- Dialog med partene om respekt for internasjonal humanitær rett.
- Bedre tilgang til vann, sanitær, helse, utdanning økonomisk sikkerhet.
- Bistå myndigheter med rettsmedisinske oppgaver og utdanning.
- Bistå mennesker som har ikke vet hvor deres pårørende er økonomisk, juridisk, psykologisk eller på annet vis.
- Bistå ukrainske myndigheter i sikre innsattes rettigheter, verdighet og leveforhold. Besøke fengslede i Luhansk og Donetsk.
- Bistå Ukraina Røde Kors i deres humanitære arbeid.
IFRCs appell for Ukraina og nabolandene er 550 millioner sveitsiske franc.
Fakta om Ukraina
- Folketall: 43,5 millioner
- Rangering, FNs utviklingsindeks (2020): 74*
- Forventet levealder (2020): 72,1 år*
- Antall med behov for humanitær hjelp: 17.7 millioner
*Det er for tidlig å si hvordan krigen påvirker forventet levealder og utviklingsindeks.
Kilde: FNs utviklingsprogram, FNs nødhjelpskontor (OCHA)
Utdanning i krise og konflikt
Flere hundre skoler er ødelagt som følge av krigen og bare en av tre er i god nok stand til undervisning. Over 2.500 skoler og utdanningsinstitusjoner har blitt angrepet eller er ødelagt. Tallet er fra september og er trolig langt høyere nå.
I Ukraina og andre land jobber Røde Kors i Norge sammen med nasjonalforeninger og ICRC for å sikre trygg og god utdanning til barn og ungdom som vokser opp med konflikt som bakteppe.
Se også aktuelle saker for mer informasjon om vårt pågående arbeid