Tre personer ser i kamera i en gymsal utenfor Dnipro i Ukraina. Vis bildetekst
HÅP: Yulia (21), Maksym (09) og Svitslana (37) drømmer om et Ukraina i fred. Foto: Roar Dalmo Moltubak/Røde Kors.

Yulia (21): – Jeg drømmer om at krigen slutter

Da krigen eskalerte i Ukraina, flyttet studenten Yulia Kolomoyets hjem til landsbyen Maryivka øst i Ukraina.

Maryivka er en av landsbyene mobile helseteam fra Ukraina Røde Kors reiser til for å tilby grunnleggende helsehjelp til befolkningen.

I mange områder er det offentlige helsetilbudet ikke tilstrekkelig til både å håndtere fastboende og internt fordrevne flyktninger.

Blant mange eldre, venter Svitslana Babiy (37), hennes sønn Maksym Lotash på 9 og niesen Yulia (21) for å hente ut medisiner. I gymsalen har en lege, en sykepleier og en psykolog fra Røde Kors rigget seg opp. 

Røde Kors i Norge støtter Ukraina Røde Kors med 20 mobile helseteam i Ternopil, Khmelnytskyi og Dnipro. Hvert team har en lege, sykepleier, jordmor, psykolog og en førstehjelpsinstruktør. Så langt har de 20 teamene gitt helsehjelp til nesten 80.000 mennesker.

Siden jul har team basert i storbyen Dnipro reist ut til flere destinasjoner som mangler helsetjenester, medisiner og utstyr. Blant annet Maryivka.

– Tusen takk. Vi trenger virkelig denne støtten nå, sier Svitslana.

– Vi må fortsette å snakke til andre europere om Ukraina, slik at de ikke glemmer oss, skyter niesen Yulia inn.

Da krigen eskalerte i februar 2022, var hun student i en annen by. Krigen førte til at hun måtte flytte hjem til Maryivka, hvor hun nå jobber på skolen ved siden av studiene, som hun må gjøre online.

Hun forteller om en hverdag der flyalarmen går stadig vekk, og hun og de andre ansatte må ta med seg barna i skolens bomberom.

– Hva er dine håp for fremtiden?

– Jeg drømmer bare om at krigen slutter, sier Yulia.

– Jeg også. Jeg håper alt blir bra igjen snart, sier fetteren Maksym

Oversikt: Slik hjelper Røde Kors i Ukraina.