Behandler barns krigstraumer med tegning og lek
Liubov jobber som psykolog i Ukraina. Møter med barn som sliter med angst, sinne og frykt gjør sterkt inntrykk.
En telefonsamtale fra en kollega fikk Liubov Oleksandrivna Zaliubovska (55) til å forlate jobben på en skole og fortsette sitt yrkesliv som psykolog for Røde Kors. Nå jobber hun på ett av de 31 mobile helseteamene Norges Røde Kors støtter gjennom Ukraina Røde Kors.
Som del av et de 10 helseteamene som opererer i Dnipropetrovsk-regionen øst i landet, møter hun og resten av teamet både voksne og barn som sliter med å leve i områder som jevnlig utsettes for angrep. Stadige flyalarmer og fare for bomber og droneangrep er utmattende.
Mange har det tungt
Bare i år har mer enn 17.000 mennesker fått bistand fra psykologer i disse teamene.
– Vi møter mange barn i 8-10-årsalderen som sliter med angst, frykt og i noen tilfeller aggressiv oppførsel som følge av krigen. Mange har det tungt fordi de har mistet noen; andre sliter med panikkanfall de ikke har opplevd før og blir skremt av det, forteller Liubov.
De mobile helseenhetene fra Røde Kors reiser til småsteder på landsbygda hvor det gjerne er tabu å oppsøke psykolog og hvor de offentlige tilbudene er mangelfulle. For Liubov handler jobben om å skape tillit og åpenhet rundt psykologiske utfordringer.
– Når de innser at de ikke håndterer problemene selv, søker de hjelp. Vi opplever at mange føler lettelse etterpå, og det er den største belønningen for meg: Å høre mennesker si at de ikke hadde klart seg uten vår støtte, sier psykologen.
Et av tiltakene Røde Kors har startet opp for å gi barn en måte å snakke om sine krigstraumer på er kunst-terapi. Å beskrive hvordan man har det kan være vanskelig.
– Med barna bruker vi ofte kunst som terapi. Å tegne, fargelegg og leke med kritt, hjelper dem å uttrykke følelsene sine når de ikke klarer å finne de riktige ordene.
Går tøff vinter i møte
Røde Kors fortsetter den humanitære innsatsen, spesielt i de hardest rammede områdene øst og sør i Ukraina. Der kamphandlingene pågår er det fremdeles behov for støtte til evakueringer, og siden strømforsyningene er ustabile og redusert på grunn av angrep på infrastruktur, øker Røde Kors sine aktiviteter for å sikre befolkningen.
– Mange ukrainere er bekymret for de neste månedene, med vinteren i anmarsj og et konfliktbilde som stadig er i forandring. Over tre og en halv million mennesker er fortsatt internt fordrevet etter å ha flyktet fra kamphandlinger. Den konstante trusselen om angrep, ødelagt infrastruktur og stor usikkerhet påvirker dagliglivet i stor grad, forteller Ane Tvedt, leder for Røde Kors sitt Europateam.
Må ikke glemme Ukraina
Røde Kors i Ukraina prioriterer å sikre at folk har tilstrekkelig varme og tilgang til nød- og helsehjelp. Dette gjøres gjennom utdeling av varmeovner, tepper og nødvendige forsyninger samt kontantbistand for å sørge for at mennesker kan kjøpe brensel, mat og varme klær.
Røde Kors-bevegelsen bistår også i å reparere vann- og varmesystemer, for å hjelpe familier i de kommende harde vintermånedene.
– Mangel på vann, varme og helsehjelp kommer på toppen av at mange lever med daglige flyalarmer og frykt for rakett- eller droneangrep i nærområdene sine. Det er helt avgjørende at det internasjonale samfunnet ikke glemmer Ukrainas befolkning nå, sier Tvedt.