Slik hjelper Røde Kors i Ukraina
Røde Kors er til stede i Ukraina og nabolandene for å hjelpe mennesker som er rammet av konflikten.
Om situasjonen i Ukraina
Befolkningen i Ukraina har levd med konflikt i over ni år, og Det internasjonale Røde Kors har vært til stede i landet siden 2014. Siden krigen eskalerte i 2022 har Røde Kors-bevegelsen økt innsatsen vesentlig.
De menneskelige lidelsene krigen i Ukraina forårsaker er omfattende og ufattelige. Tusenvis er drept og skadet. Familier er splittet og mange vet ikke hva som har skjedd med sine kjære. For å beskytte sivile fra kamphandlingene er det svært viktig at partene overholder internasjonal humanitærrett og ikke rammer viktig infrastruktur.
På tross av massiv internasjonal hjelp, er det fortsatt enorme behov. 5,7 millioner barn i skolealder er rammet. De økende prisene på matvarer og drivstoff har store konsekvenser for befolkningen. Menneskene i landet er også bekymret for hva som kommer, om man kommer hjem igjen, får en jobb og kan forsørge familien.
Millioner av mennesker mangler helsehjelp og mange trenger mental helsehjelp. Mange pasienter har behov for langvarig behandling. Det er store mangler på medisinsk utstyr og medisiner. Samtidig er det mangel på tilgang til rent vann flere steder i landet. Dette øker risikoen for smitteutbrudd.
Ødeleggelsene på kritisk infrastruktur for sivile er omfattende. Livsviktig infrastruktur som vannstasjoner og strømforsyninger er hardt rammet. Mange sykehus og klinikker er ødelagt eller får ikke nye forsyninger.
Dette gjør Røde Kors i Norge i Ukraina
Til nå har Røde Kors i Norge sendt 192 tonn nødhjelp til Ukraina. Blant annet kirurgisk forbruksmateriell for behandling av krigsskadde (i samarbeid med Helsedirektoratet), førstehjelpsutstyr og pleiemateriell, tepper, senger, bårer, varmeovner, såpe, utstyr til nyfødte og bekledning for sykehuspersonell. I tillegg er det sendt både lagerhaller, biler og utstyr for å sikre tilgang på vann.
Det er stort behov for utstyr og materiell til å behandle krigsskadde og dette har blitt levert til sykehus øst i Ukraina.
Røde Kors i Norge støtter Ukraina Røde Kors med 23 mobile helseteam i Ternopil, Khmelnytskyi og Dnipro. Hvert team har en lege, sykepleier, jordmor, psykolog og en førstehjelpsinstruktør. Hver måned hjelper disse teamene omkring 10.000 mennesker.
For å få mest mulig hjelp ut av hver krone må innsatsen koordineres. Derfor har Røde Kors i Norge støttet Det internasjonale Røde Kors med over 700 millioner kroner. Dette er midler både fra private givere og norske myndigheter.
192 tonn nødhjelp sendt som inkluderer:
- 15.000 førstehjelpssekker
- 11 ambulanser
- Medisinsk utstyr
- Generatorer
- Vann og sanitærutstyr
23 operative mobile helseteam:
- Hver måned får omkring 10.000 mennesker helsehjelp av mobile helseteam. Dette tallet inkluderer mennesker som har fått psykososial støtte.
- De mobile helseteamene gir helsehjelp i Ternopil, Khmelnytskyj og Dnipro.
Førstehjelpsopplæring:
- Over 2.300 mennesker som er på flukt i Ukraina har fått opplæring i førstehjelp gjennom Røde Kors i Norge.
Røde Kors-bevegelsens innsats i Ukraina
Dette gjør Røde Kors-bevegelsen i Ukraina
Røde Kors er til stede i Ukraina og i nabolandene. 13,5 millioner mennesker i Ukraina har fått nødhjelp og 10,6 millioner fått bedre tilgang til rent vann. I tillegg er over 1,5 milliarder norske kroner delt ut til befolkningen i Ukraina, slik at folk har råd til å kjøpe det de trenger. Til sammen er det delt 3,5 milliarder kroner til mennesker i både Ukraina og i naboland, slik at de kan kjøpe seg det de trenger. Samlede tall fra Røde Kors-bevegelsen inkluderer innsatsen til og med desember 2023.
Oppsummert
- Røde Kors har fått flere trailere med nødhjelp inn i Ukraina. Sendingene har bl.a. inneholdt medisiner og annet medisinsk utstyr, mat, telt, madrasser og hygieneartikler.
- Røde Kors i Ukraina distribuerer nødhjelp der det er mulig. Frivillige holder førstehjelpskurs i bomberom, gir psykososial førstehjelp og evakuerer de som ikke har klart å komme seg ut selv. De reparerer også viktig infrastruktur som vannledninger og pumpestasjoner der det er mulig.
- Røde Kors i nabolandene tar imot mennesker som har flyktet fra Ukraina. De sørger for førstehjelp, helsehjelp, tak over hodet, mat og annen nødhjelp.
- Røde Kors jobber med oppsporing av mennesker som har mistet kontakt med sine kjære i konflikten.
Dette gjør Ukraina Røde Kors
Ukraina Røde Kors har 200 aktive lokalforeninger. Antall frivillige har økt kraftig siden konflikten eskalerte og det er i dag 8.000 frivillige i Røde Kors i Ukraina.
- Ukraina Røde Kors deler ut nødhjelp, inkludert mat, sengetøy, tepper, telt, vann og hygieneartikler over hele landet.
- De bistår i evakueringer, og har åpnet krisesentre for midlertidige opphold.
- De har også etablert flere distribusjonssentre hvor de deler ut blant annet mat, vann, sengetøy og klær.
- Ukraina Røde Kors fortsetter å yte førstehjelp og holder førstehjelpskurs for sivile.
- Frivillige gir også psykososial støtte, transporterer mennesker til sykehus, hjelper til å gjenopprette kontakt mellom familiemedlemmer, og leverer humanitær hjelp til mennesker som oppholder seg i tilfluktsrom, på helseinstitusjoner og midlertidige overnattingssteder for internt fordrevne.
(Tallene fra Ukraina Røde Kors inkluderer innsatsen til og med desember 2022.)
Hva gjør landene som grenser til Ukraina?
Mange flyktninger har krysset grensene, og nasjonalforeninger bistår med mottak av disse, samt førstehjelp, psykososial førstehjelp, transport av mennesker med nedsatt funksjonsevne, støttetjenester, og familiegjenforeningstjenester.
I tillegg er over 2,2 milliarder norske kroner delt ut til mennesker i Ukraina og i naboland, slik at folk har råd til å kjøpe det de trenger.
Samtlige Røde Kors-foreninger i nabolandene Polen, Slovakia, Ungarn, Romania, Moldova og Russland hjelper flyktninger fra Ukraina.
(Tallene viser innsatsen til Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger og det internasjonale Røde Kors, i Ukraina og berørte naboland i tidsrommet februar 2022 til desember. Tallene inkluderer også innsatsen til Røde Kors i Norge.)