Midtøsten og Nord-Afrika

En stor andel av verdens flyktninger og internt fordrevne lever i Midtøsten og Nord-Afrika. Flere land opplever vedvarende konflikt og urolighet, og det er store humanitære behov.

Hovedfokuset til Norges Røde Kors i Midtøsten og Nord-Afrika er å styrke tilgangen til helsetjenester. Det er store humanitære behov i regionen, noe som blant annet skyldes kombinasjonen av væpnet konflikt, miljøkrise og klimaendringer. Helsetilbudet i flere av landene er under stort press og mange er avhengig av hjelp for å overleve. 

I Midtøsten er situasjonen preget av flere komplekse kriser og konflikter. Dette rammer blant annet tilgangen til helsetjenester, utdanning, rent vann og andre grunnleggende tjenester. Mange mennesker er i tillegg fordrevet fra hjemmene sine. 

Land vi jobber i:

Irak er sterk preget etter flere tiår med konflikt, usikkerhet og politisk ustabilitet. Det er også et av landene i verden med høyest risiko for humanitær krise og naturkatastrofer.
Situasjonen i Jemen blir ofte omtalt som den verste menneskeskapte humanitære katastrofen. Over åtti prosent av befolkningen har behov for humanitær hjelp. Det tilsvarer 24 millioner mennesker.
Som følge av krigen i Syria har Libanon tatt imot 1,5 millioner flyktninger. Samtidig har den politiske og økonomiske situasjonen i Libanon kollapset, og millioner har behov for humanitær hjelp.
Konflikt, politisk ustabilitet og vold har preget Libya siden 2011. Flere hundre tusen flyktninger og migranter reiser gjennom landet på veien mot Europa.
Okkupasjonen av Vestbredden siden 1967 og flere kriger på Gazastripen har rammet mennesker i de okkuperte palestinske områdene i lang tid.
Krig, fordrivelse, jordskjelv og økonomisk krise har lagt store deler av Syria i grus. På tross av nye maktforhold er behovet for hjelp omfattende med store mangler på mat, vann og medisinsk hjelp.
BESbswy