To gutter leker i Colombia Vis bildetekst
Brødrene Darwin (7) og Merichel (5) vokser opp ved Stillehavskysten i Colombia, der narkotikatrafikk og kriminelle grupper dominerer samfunnet. Det er farlig å bevege seg rundt, og mange kommer seg ikke til lege, jobb eller skole. Tekst: Camilla Gilje Thommessen / Foto: Morten Tønnessen-Krokan/Røde Kors

Darwins verden

Omgitt av væpnede grupper og narkotrafikk vokser Darwin (7) og lillebroren Merichel (5) opp i Merizalde i Colombia. Her får kampen for tilværelsen en ny betydning.

Den lille elvebyen Merizalde kan bare nås med båt fra Stillehavskysten opp Rio Naya. Hit går det ingen trygge veier. Væpnede grupper styrer all trafikk og følger nøye med på alle som beveger seg i området.

Elveby med båter
Mange har flyktet fra Puerto Merizalde på grunn av vold og usikkerhet. I dag bor det noen få hundre mennesker her.

– Jeg kan vise dere rundt, sier Darwin (7) med selvsikkerhet og hjertevarme når vi kommer på besøk med elvebåten dekket av Røde Kors-flagget. Han og lillebroren Merichel (5) bor hos besteforeldrene Soraina og Joan i et av pålehusene i landsbyen. Foreldrene jobber og bor langt unna.

Besteforeldre med to barnebarn
– Livet har endret seg. Før hadde vi jobber, vi fisket og fikk tak i mat. Nå er alt blitt vanskeligere, sier Soraina Anizares (69) og Joan de los Santos Garcia (75). De har ansvaret for barnebarna Merichel (t.v.) og Darwin.

Darwin kjenner alle og alt i byen. Han ramser opp navn på vennene og peker ut kirken, fotballbanen og det lille sykehuset med kun én lege. Få helsearbeidere tør å jobbe her, risikoen for å bli skadet eller drept er stor. Ofte må pasienter eller fødende fraktes til Buenaventura i åpen båt, to timer i krevende farvann.

Båt med Røde Kors-flagg
Elvebåten er dekket med det røde korset. Det fungerer som livsviktig beskyttelse når Røde Kors drar inn i områdene der kriminelle grupper regjerer. Besøket er godkjent på forhånd og overvåkes nøye av gjengene.

Skrekkens hovedstad

Buenaventura er som et forstørrelsesglass av Darwins verden. Havnebyen er kjent for sine parteringshus, der kropper blir oppskåret og kastet i havet, og er blitt kalt “capital of horror”. Her er det primært Clan de Golfo som har kontrollen, den største kriminelle gruppen i landet med 3000–7000 medlemmer.

To fraksjoner har brutt ut og kjemper mot hverandre om kontroll over narkotikatrafikken. Det skaper usynlige barrierer som hindrer folk i å nå helsehjelp, jobb og skole. Rivalisering fører til at folk enten må flykte eller motsatt, ikke kan bevege seg. På toppen av dette gjør flommer det vanskelig å forflytte seg.

Røde Kors i gatene i Buenaventura
Buenaventura er senter for kokainhandelen i Colombia. Kriminalitet har preget byen i flere tiår og gjort den til en av de fattigste byene i landet. Røde Kors bidrar med viktig hjelp.

Røde Kors når frem med helsehjelp

Colombianske myndigheter har ikke tilgang til alle deler av landet, men det har Colombia Røde Kors. Takket være møysommelig arbeid med å bygge tillit får Røde Kors frem helsehjelp i områder der ingen andre kommer til. Det røde korset fungerer som beskyttelse og respekteres av de fleste.

I et lite forsamlingshus i Merizalde møter vi Oscar, lederen for den lokale helsekomiteen som Røde Kors har fått i stand. Med en stor machete i beltet forteller han om utfordringene de møter.

Røde Kors-ansatt snakker med lokal mann
– Vi er glade for at Røde Kors bidrar med helsehjelp og utstyr. Én lege på sykehuset klarer ikke å hjelpe alle, sier Oscar Javier Garcia (69), lederen for den lokale helsekomiteen, i samtale med sykepleier og Røde Kors-ansatt Eliana Parra.

– Kun fem prosent har fast jobb, og folk har det vanskeligere enn før. Vi har stor mangel på helsehjelp og personell, ingen vil jobbe her. I helsekomiteen har vi fått opplæring og utstyr fra Røde Kors. Det gjør at vi kan oppsøke folk og hjelpe med helsesjekk og informasjon om sykdommer, ernæring og annet.

Et lite håp

Røde Kors har også gitt viktige bidrag til sykehuset her med støtte fra norske givere, som hjertestarter og ultralydapparat. Sykepleier Esperanza Jimonez forklarer hvor verdifullt dette er. Sykehuset har 12 sengeplasser, og flere av behandlingsrommene har ødelagt eller ikke noe utstyr.

– Jeg har praksis her en periode og bor på sykehuset, det er tryggest. Jeg kommer ikke til å bli værende her, sier hun.

Lege undersøker barn
Lille Keiner (6 md.) plages av hoste og sjekkes av byens eneste lege, John Salazar. Foto: Camilla Gilje Thommessen

Ingen i landsbyen tør å snakke om volden de lever med i frykt for hvem som hører. For Darwin og de andre barna er dette hverdagen. De leker med kompisene, spiller fotball og sovner til bestemors fortellinger – inntil de en dag risikerer å bli rekruttert inn en kriminell gjeng. Det ligger et lite håp i å vite at Darwin er utstyrt med et pågangsmot og en vilje som kanskje kan føre ham en annen vei.

Colombia

  • 51 millioner innbyggere.
  • 7,7 millioner trenger humanitær hjelp, ifølge FN.
  • Det pågår fem væpnede konflikter mellom ulike grupper og mellom disse og myndighetene.
  • Colombia Røde Kors har som eneste aktør tilgang til alle områder i landet og bidrar med viktig helsehjelp. Dette støttes av norske givere.
  • Røde Kors bidrar til å opprette helsekomiteer i lokalsamfunnene. Her kommer folk sammen for å hjelpe og støtte hverandre med omsorg og enkle grep for bedre helse.
  • Røde Kors hjelper i områder kontrollert av kriminelle gjenger og geriljagrupper der folk daglig utsettes for vold og drap.
To brødre utenfor pålehus
Darwin og lillebror Merichel er to av Colombias 1,4 millioner barn som er berørt av væpnet konflikt.