En liten gutt klemmer en liten jente. Vis bildetekst
Foto: Hermanos Corallo, IFRC.

Honduras

Vedvarende vold, migrasjon og klimaendringer har skapt komplekse behov for befolkningen i Honduras. Samtidig lever over halvparten av befolkningen i fattigdom.

Kriminalitet og fattigdom

Honduras er et landene med høyest voldsnivå i verden, drevet frem av organiserte kriminelle grupper, gjengaktivitet og narkotikahandel. Drap, utpressing og kamper mellom gjengene gjør at volden noen steder nærmest kan sammenlignes med krigssoner.

Ifølge myndighetene i Honduras lever rundt 60 prosent av befolkingen i fattigdom og 32 prosent i ekstrem fattigdom. Flesteparten av disse er kvinner.

Mange reiser nordover i søken etter trygghet og bedre levekår

Situasjonen bidrar til å begrense tilgangen til grunnleggende tjenester og har ført til at mange flykter fra hjemmene sine. Manglende økonomiske muligheter bidrar også til økt migrasjon og mange reiser nordover i søken etter trygghet og bedre levekår. 

En gruppe migranter sitter langs en motorvei og tar en pause før de skal gå videre.
En gruppe migranter som er klare til å reise fra Honduras til Guatemala som en del av en «migrantkaravane» i 2010. Foto: Johannes Chinchilla, IFRC.

Matsikkerhet og naturkatastrofer

Matsikkerheten i Honduras er rimelig stabil, men forverrer seg ofte om høsten på grunn av lite arbeid i jordbruket og høye matvarepriser. Dette gjelder særlig i områdene som ligger i el Corridor Seco, «den tørre korridoren», et belte som går gjennom innlandet i hele Mellom-Amerika. Hyppige naturkatastrofer som orkaner, tørke og flom ødelegger livsgrunnlaget og infrastrukturen til befolkningen. 

En kvinne står ute i gresset og peker på en elv bak seg. Ved siden av henne står det en liten gutt.
Klimaendringer skaper flommer og tvinger folk til å flytte. Etter en orkan ble hjemmet til Bella Perdomo og sønnen Jair (4) oversvømt og fylt med gjørme. Foto: Camilla Gilje Thommessen, Røde Kors.

Krever en helhetlig innsats

Den humanitære situasjonen i Honduras krever en helhetlig innsats for å styrke beskyttelse, matsikkerheten og klimatilpasning. Samtidig er det behov for langsiktige løsninger for å redusere vold og forbedre levekårene til de mest utsatte befolkningsgruppene. 

Dette gjør Røde Kors i Honduras:

  • Honduras Røde Kors nyter stor tillit i alle lag og nabolag, også der de kriminelle gjengene har kontroll. Derfor henvender folk seg ofte til Røde Kors for råd og hjelp. Røde Kors kan også bruke sin tillitt til å ledsage helsepersonell til belastede nabolag, for eksempel vaksinepersonell som går fra dør til dør.
  • Norges Røde Kors støtter helseprogrammene til Honduras Røde Kors. Vi støtter også opplæring av helsepersonell i landet for å bedre sikkerheten i helsetjenestene.
En kvinne og en liten gutt står foran et bord og venter på en helsesjekk.
Bydelen Chamelecón i San Pedro Sula, den nest største byen i Honduras, regnes som et av de voldeligste og farligste stedene i verden. På de mobile helseklinikkene til Røde Kors kan befolkningen få legetilsyn, vaksiner, behandling og medisiner. Foto: Truls Brekke, Røde Kors.

Satser på lokale partnerskap

  • For å sikre støtte fra lokale aktører jobbes det parallelt med å bygge partnerskap med lokale myndigheter, skoler, helsesentre og nabolagskomiteer. Beskyttelse av helsetjenester, som klinikker, ambulanser, helsepersonell og pasienter, er avgjørende for å sikre at helsetjenester er tilgjengelig.

Fakta om Honduras:

  • Folketall: 11 millioner (2025)  
  • Forventet levealder: 73,2 år (2025)
  • FNs utviklingsindeks: 139 av 193 (2025)
  • Behov for humanitær hjelp: 3,2 millioner (2023)

(Kilde: FNs utviklingsprogram, FNs nødhjelpskontor (OCHA).

BESbswy