Rødt lys - podcaster fra Røde Kors

Bilde av røde kors flagg  og tekst

Krig og konflikt rammer millioner av mennesker hvert år. I podcasten «Rødt lys» stopper vi opp ved noen av disse menneskene og formidler deres sterke historier.

Med krigen som arbeidsplass

(Dnipro, Ukraina): I et halvt år jobbet den nybakte bestefaren og sykepleieren Åge Bøyum i Ukraina for Røde Kors med å transportere medisiner og medisinsk utstyr til sykehus ved slagmarken i Ukraina. Vi ble med den rutinerte hjelpearbeideren en dag i felt - helt sørøst i det krigsherjede landet.

Ukraina: Hva er egentlig lov i krig?

Smadrede boligblokker og sivile tap rapporteres stadig fra krigen i Ukraina. I denne episoden av Rødt Lys, ser vi nærmere på krigens regler og hva som regulerer hva som er lov og hva som ikke er akseptabelt når to land er i væpnet konflikt med hverandre. Erik Abild, som leder Røde Kors i Norge sine operasjoner i Ukraina, forteller om sterke opplevelser fra sine besøk i landet.

Medvirkende: Erik Abild, regionrepresentant for Europa i Norges Røde Kors

Programleder: Roar Dalmo Moltubak

Våpenhvile i Colombia gir håp

Colombia har i årtier vært preget av drap, vold, bortføringer og utrygghet. I nyttårshelgen kunngjorde myndighetene at de har inngått våpenhvile med flere væpnede grupper.

Morten Tønnessen-Krokan i Røde Kors gir et innblikk i hvordan Colombia fungerer - og beskriver våpenhvilen som "mindblowing".

Podcastserie fra Røde Kors: «Savnet»

Episode 1 av 4: Men han var ikke død

Denne podcast-serien på fire episoder tar deg med inn i den internasjonale oppsporingstjenesten til Røde Kors. Mennesker som har mistet kontakten med hverandre grunnet krig, konflikt og naturkatastrofer kan få svar på hvor deres kjære har blitt av.

I første episode får du blant annet høre om en norsk kvinne som fikk en stor overraskelse da hun lette etter sin tyske fars grav.

Medvirkende: Brita Liholm og Roar Dalmo Moltubak

Podcasten Rødt Lys produseres av Røde Kors.

Episode 2 av 4: Kvinnen på perrongen

I andre episode av podcast-serien om Røde Kors sin oppsporingstjeneste får du høre om en datter som mistet kontakten med moren sin for mange år siden og hadde gitt opp å finne henne.

Et uventet tips om en analfabet kvinne på et asylmottak i Norge førte Brita Liholm fra Røde Kors og den unge kvinne på en togreise - 11 år etter at mor og datter flyktet til Europa.

Medvirkende: Brita Liholm og Roar Dalmo Moltubak

Podcasten Rødt Lys produseres av Røde Kors.

Episode 3 av 4: Nødmelding fra Middelhavet

Hva skjer med de som ikke kommer seg over Middelhavet på vei til Europa? Mange tusen mennesker har omkommet langs en av de viktigste flyktning- og migrantrutene i verden. Pårørende på begge sider av havet søker svar og Røde Kors jobber intensivt med å finne ut hva som har skjedd. I den tredje episoden av podcastserien "Savnet" av Røde Kors får du blant annet høre om en dramatisk nødmelding om en savnet baby og en uventet gjenforening.

Medvirkende: Brita Liholm og Roar Dalmo Moltubak

Podcasten Rødt Lys produseres av Røde Kors.

Episode 4 av 4: Blindpassasjeren

Etter å ha klamret seg fast under tog hele veien fra Hellas til Oslo S troppet en medtatt mann opp hos Røde Kors. I den fjerde og siste episoden av podcastserien "Savnet", forteller Brita Liholm i Røde Kors hvordan mannen på utrolig vis fikk svar på hvor hans gravide kone hadde blitt av, halvannet år etter at hun hadde flyktet fra Afghanistan.

Medvirkende i denne episoden: Brita Liholm og Roar Dalmo Moltubak.

Podcasten Rødt Lys produseres av Røde Kors.

På oppdrag i Ukraina

Samtidig som flere millioner mennesker nå forlater krigen i Ukraina, er fremdeles over 40 millioner mennesker igjen, inne i Ukraina. Denne episoden av Rødt Lys tar to av de som leder Røde Kors sitt internasjonale arbeid deg med inn i det krigsrammede landet. Du møter Helen, en mor som har flyktet fra bombene sammen med sin datter Aleksia på fem år.

Andre medvirkende i denne episoden er: Jørgen Haldorsen, Håkon Jakob Røthing og Olav A. Saltbones.

Ekstra: Dramatisk rapport fra Røde Kors-kollega i Mariupol

Vår kollega i Røde Kors i den ukrainske byen Mariupol ringte denne uken med dramatiske beretninger om krisen han og resten av innbyggerne i den krigsrammede byen står overfor. Mat, medisiner, drikkevann og brennstoff til oppvarming er store mangelvarer. Røde Kors-huset i byen er fylt opp med barn og voksne som har mistet hjemmene sine.

Sterke møter på Romania-grensen: – De er vår familie

Romania er ett av landene som nå tar imot flyktninger i stort antall fra nabolandet. I denne episoden av Rødt Lys er vi på grenseovergangen Siret helt nord i landet der kvinner og barn oppsøker Røde Kors for å få hjelp på den trygge siden av grensen.

Teams-møte fra bomberommet - oppdatering fra Ukraina

Unge frivillige i Ukraina Røde Kors sendte i helgen ut videobeskjeder om dramaet som utspiller seg i hjemlandet. Akkurat nå mobiliserer Røde Kors stort både inne i Ukraina og i nabolandene for å hjelpe alle de som er rammet av krigshandlingene i landet.

Ekstra-episode: Ukraina - hva skjer akkurat nå?

I denne episoden forteller senioranalytiker Morten Tønnessen-Krokan om hva Røde Kors i Ukraina gjør dagene etter at Russland angrep landet og hvordan en krigssituasjon påvirker det humanitære arbeidet for Røde Kors.

Brislingjenta (1:1)

Da motstandsmannen Birger Madsen ble reddet hjem fra flere år i fangenskap i konsentrasjonsleire i Tyskland i Røde Kors-aksjonen Hvite Busser i 1945, hadde han med seg et skrin med hemmeligheter.

Først 75 år etter krigen og etter morfarens død ble skrinet åpnet og i denne podcasten nøster barnebarnet Karianne Frønsdal opp en kjærlighetshistorie som nesten ikke er til å tro.

En boks med brislinger av merket Ingri er helt sentral i en hendelse som skulle snu opp ned på morfarens liv en vårdag i Bergen i 1945.

Abonner på «Rødt lys» i din podcastspiller for å få varsel om fremtidige episoder. Podcasten finner du blant annet på Spotify, Apple Podcast og Google Podcast.