Hvilke regler gjelder i krig?
Det finnes veldig mange regler for hva som gjelder i krig og hva man har lov til å gjøre og ikke. Likevel kan noen grunnleggende prinsipper uttrykkes i noen enkle setninger.
Konfliktens parter skal skille mellom sivile og stridende, og skåne sivile og sivile gjenstander. Hverken sivilbefolkningen eller enkelte sivile skal utsettes for direkte angrep. Angrep må alene rettes mot militære mål, og kun når det er nødvendig for å oppnå en militær fordel.
Partene i krigen har en forpliktelse til å evakuere syke og sårede fra slagmarken og sørge for at de før nødvendig helsehjelp. Hjelpearbeidere, sykehus og ambulanser skal beskyttes og skal ikke utsettes for angrep. Det røde korset, den røde halvmåne og den røde krystall mot en hvit bakgrunn viser hvem som har rett på særskilt beskyttelse henhold til krigens folkerett.
Personer som ikke, eller ikke lenger, tar del i stridighetene har krav på respekt for deres fysiske og mentale integritet. De skal beskyttes og respekteres og behandles humant og uten diskriminering. Det er forbudt å såre eller drepe en motstander som har overgitt seg eller som ikke lenger er i stand til å ta del i kamphandlingene.
Personer som er tatt til fange eller befinner seg i hendene til fienden har krav på respekt for deres liv, deres verdighet, deres rettigheter og deres personlige eller religiøse overbevisninger. De skal beskyttes mot voldshandlinger og represalier. De har rett på å kommunisere med slektninger og motta nødhjelp. Deres grunnleggende rettsgarantier skal respekteres.
Hverken konfliktens parter eller medlemmer av dere væpnede styrker kan fritt velge hvilke metoder eller midler de ønsker å bruke. Det er forbudt å forårsake overflødig eller unødvendig lidelser på fienden. En må også være i stand til å skille mellom sivile og militære. Våpen eller andre krigføringsmidler- eller metoder som forårsaker overflødig eller unødvendig lidelse er derfor forbudt. Det er også forbudt å anvende våpen eller metoder som ikke skiller mellom sivile og militære.