Bernt Apeland sitter i en landsby i Somalia, med barn som står rundt i en ring

Øst-Afrika: «En katastrofe utenfor vår fatteevne»

30 millioner mennesker, seks ganger Norges befolkning, er nå avhengige av nødhjelp i Øst-Afrika og Jemen. 1,5 millioner barn står i fare for å dø av sult. Det er flere barn enn vi har i Norge.

Røde Kors hadde en stor, landsomfattende innsamlingsaksjon for Øst-Afrika og Jemen fredag 15. og lørdag 16. september for å kunne øke innsatsen.

- Katastrofen er utenfor vår fatteevne. Vi er vitne til en enorm sultkatastrofe, og gapet mellom behovene og ressursene vi har er altfor stort. Til tross den enorme innsatsen fra Røde Kors, FN og det internasjonale samfunnet øker antall sultrammede og kolerasmittede, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors, som kom hjem fra Somalia i går kveld.

«De pågående konfliktene gjør det ekstra vanskelig for befolkningen å klare seg i den langvarige tørken.»

- Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors

Somalia er bare ett av landene som opplever intens tørke etter flere år med lite nedbør. Trusselen om hungersnød er farlig nære.

Også i Sør-Sudan og Jemen, Kenya, nord-øst-Nigeria og Etiopia er situasjonen svært alvorlig.

- Vi trenger mer ressurser

- Det er de pågående konfliktene som gjør det ekstra vanskelig for befolkningen å klare seg i den langvarige tørken. Kvegbønder har mistet 90 prosent av buskapen og lever på et eksistensminimum. De er helt avhengig av hjelp fra familie, naboer og vår søsterorganisasjon, Røde Halvmåne. Kolera i ferd med å spre seg igjen flere steder. Et enormt antall barn har manglet mat i lang tid. Vi gjør alt vi kan, men vi må gjøre mer og vi trenger mer ressurser, sier Apeland. 

Antall mennesker som er smittet av kolera i Jemen og Somalia er nå over 600 000.

Uten tilgang til rent vann vil mange av dem dø.

Apeland oppfordrer nasjonale og internasjonale myndigheter til å løfte sultkatastrofen og konfliktene i Øst-Afrika høyere opp på agendaen og til å gjøre de prioriteringer som er nødvendig så Røde Kors kan forsterke nødhjelpen til landene det gjelder.

Mediehenvendelser: Kontakt kommunikasjonsrådgiver Therese A. Bolin på mobil: +47 41 42 33 45