Ekstremtørke i Øst-Afrika

Røde Kors advarer nå mot at Øst-Afrika er på vei mot den dramatiske situasjonen under tørken i 2011, hvor 260.000 mennesker mistet livet.

Les mer om vårt arbeid i Somalia

Flere land i Øst-Afrika står nå overfor en veldig krevende situasjon, etter at det kom svært lite regn i regntiden. Somalia er et av landene som er hardest rammet, hvor FN anslår at hele fem millioner mennesker har behov for humanitær hjelp.

- Det verste som kan skje for Somalia nå er at verdenssamfunnet gir opp. Krigen i Somalia har kostet tusenvis av menneskeliv og konflikten er ikke over. Når tørken kommer i tillegg blir situasjonen veldig vanskelig, forteller Tørris Jæger, utenlandssjef i Norges Røde Kors. Han kom nylig hjem fra et besøk i Mogadishu, hovedstaden i Somalia.

somalia-tørke2-590x360
Somalia Røde Halvmåne driver en helseklinikk nær en leir for internt fordrevne ved Galkayo, Somalia. Bildet er tatt i 2011, da en omfattende matkrise rammet Øst-Afrika. Foto: Olav Saltbones/Røde Kors

Viktig å begynne tidlig

En av årsakene til at de humanitære konsekvensene under tørken i 2010/11 ble så ekstrem var at verdenssamfunnet kom i gang med hjelpearbeidet for sent. Det er derfor viktig å starte hjelpearbeid allerede nå.

- Den internasjonale Røde Kors komiteen (ICRC) har allerede trappet opp nødhjelpen og startet med utdeling av matrasjoner i deler av Puntland og i sør-sentral Somalia. Røde Kors reparerer også ødelagte brønner som gir vann til mennesker og dyr. Dessverre ser vi også at stadig flere er underernærte og trenger hjelp for å skaffe mat, forklarer Tørris.

Han besøkte Somalia forrige måned for å være med på åpningen av en fistel-klinikk på Keysaney sykehuset i Mogadishu. Det er et sykehus som Norges Røde Kors har støttet siden det åpnet i 1992.

Norges Røde Kors støtter også søsterforeningen Somalia Røde Halvmåne, som driver helseklinikker og mobile helseklinikker i hele Somalia. Mange er nå bekymret for mangelen på regn og ser også at klimautfordringene gjør at konflikten eskalerer i enkelte områder.

- Nomader må reise lenger for å finne mat til seg selv og dyrene sine, noe som er spesielt vanskelig for de yngste barna og de eldre. Dette fører også til økt konflikt, fordi de må reise inn i nye områder av Somalia. I de hardest rammede områdene har også prisen for vann økt kraftig, noen steder en tre-dobling av prisene.

Håp om politisk endring

Samtidig som tørken rammer Somalia har landet nylig valgt ny president, Adullahi Mohamet Farmajo. Røde Kors håper han klarer å stabilisere den politiske situasjonen i Somalia. Det er første gang på et kvart århundre at Somalia er i ferd med å få en sentral, folkevalgt regjering.

- Situasjonen i Somalia er krevende og kompleks. Sikkerhetssituasjonen påvirker hjelpearbeidet og gjør det vanskeligere å få tilgang til utsatte områder. På tross av dette er jeg imponert over tilgangen ICRC og Somalia Røde Halvmåne har i hele Somalia. De setter sitt eget liv i fare for å redde andre, og klarer å drive effektivt hjelpearbeid på tross av situasjonen. Dersom den nye presidenten klarer å stabilisere landet politisk, så kan vi få gjort enda mer, sier Jæger.

Besøket i forrige måned var Jægers første til Somalia og turen gjorde inntrykk. På tross av den vanskelige situasjonen fant han mye håp blant menneskene han møtte.

- Vi i Norges Røde Kors har blant annet støttet tre rehabiliteringssentre i Somalia, hvor det første startet i Mogadishu allerede i 1982. Gjennom årene har de hjulpet mennesker rammet av blant annet krigsskader, trafikkulykker og cerebral parese. Dette gjør de fremdeles og nå drives sentrene av en kvinnelig direktør. Dette er fantastisk og gjorde et sterkt inntrykk. Jeg ble imponert over alle de sterke og modige menneskene jeg møtte, sier han.

Mediehenvendelser: Røde Kors pressevakt +47 948 72 999