Fordømmer bruk av kjemiske våpen i Mosul

Røde Kors fordømmer på det sterkeste bruk av kjemiske våpen i kamper rundt den irakiske byen Mosul.

Giftig kjemisk middel

Syv pasienter med symptomer på eksponering for et giftig kjemisk middel blir nå behandlet ved Rozhawa sykehus i nærheten av Mosul, hvor kampene pågår. Røde Kors sitt kirurgiske team ved sykehuset bistår i behandlingen.

«Vi er sjokkert over det våre kolleger i Irak har sett»

Mads Harlem, leder av Folkerettseksjonen i Røde Kors

– De siste to dagene har sykehuset tatt imot fem barn og to kvinner med symptomer som tyder på eksponering for et kjemisk middel, forteller Mads Harlem, leder i politikk- og folkerettsseksjonen i Røde Kors.

– Bruk av kjemiske våpen er forbudt under internasjonal humanitær lov. Vi er sjokkert over det våre kollegaer i Irak har sett og fordømmer all bruk av kjemiske våpen, uansett hvilken part som bruker det, uavhengig av konflikt, sier Harlem.

Symptomene inkluderer blemmer, rødhet i øyne, irritasjon, oppkast og hoste. Røde Kors-teamene som jobber i Nord-Irak er trent opp til å dekontaminere og behandle pasienter som har vært eksponert for kjemiske midler.

Røde Kors jobber tett med helsemyndighetene i landet og Verdens Helse Organisasjon (WHO) for å være forberedt på flere lignende tilfeller.

Les også: Røde Kors sender kirurgisk team til Nord-Irak


For alle mediehenvendelser: Røde Kors pressevakt: 94 872 999