En gruppe arbeidsfolk står ved en nedgravd vannrørledning som repareres under asfalten Vis bildetekst
Et Røde Kors-team reparerer en vannrørledning i Sana'a. Foto: Ali Al Kawkabani/ICRC

Røde Kors trapper opp innsatsen i Jemen

På grunn av den prekære situasjonen i Jemen dobler nå Røde Kors innsatsen. Nesten 70 prosent av befolkningen trenger nødhjelp og tilgangen til mat, vann og helsehjelp er kritisk.

Den humanitære krisen i Jemen øker stadig i omfang. Som en respons på dette trapper nå Den internasjonale Røde Kors –komiteen (ICRC) opp hjelpearbeidet.

- Røde Kors øker nå innsatsen og dobler både antallet internasjonale nødhjelpsarbeidere og budsjettet for Jemen, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

«Nå er mange barn sultne. Allerede før denne konflikten importerte Jemen 90 prosent av all mat. Nå har det blitt vanskeligere både å dyrke mat i landet, men også å frakte mat inn.»

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors

De neste månedene vil 38 nye nødhjelpseksperter sendes til Jemen og budsjettet økes til nesten 800 millioner kroner.

- De nye delegatene vil settes inn i områdene nært frontlinjen der folk lider aller mest, og der spesielt helsesituasjonen er vanskelig. Vi ønsker også å sende norske delegater til Jemen for å bidra til denne operasjonen, sier Apeland.

Kritisk matmangel

Det er kritisk mangel på mat i Jemen. Konflikten gjør at det er vanskelig å frakte varer til Jemen og rundt i landet.

- Nå er mange barn sultne. Allerede før denne konflikten importerte Jemen 90 prosent av all mat. Nå har det blitt vanskeligere både å dyrke mat i landet, men også å frakte mat inn. Situasjonen er kritisk og prisen på maten som finnes skyter i været, sier Apeland.

Nesten halvparten av alle helsestasjoner og sykehus er ute av drift og mange av legene og sykepleierne i landet har reist.

Får ikke medisiner

- De som er igjen kjemper for å behandle de mange krigsskadde, og pasienter som trenger medisinsk behandling. Hver dag dør 20 mennesker av skader eller sykdommer som er mulig å behandle, sier Apeland.

Mindre enn 30 prosent av medisinene som det er behov for kommer nå inn til Jemen, som gjør at helsepersonell ikke er i stand til å redde pasienter på grunn av mangel på utstyr og medisiner.

Røde Kors har satt inn et mobilt kirurgiske team i havnebyen Hodeida som hjelper til med behandling av syke og sårede. Også i Aden er det stasjonert et kirurgisk team som så langt i år har behandlet 5 000 pasienter.

Tilgang til vann

Røde Kors har vanningeniører som hver dag jobber for a sikre tilgang til rent vann i de største byene, Sana, Hodeida, Taiz og Aden.

- 3,3 millioner mennesker får vann gjennom Røde Kors sin innsats, sier Apeland.

Les mer om vårt arbeid i Jemen


Mediehenvendelser:
 Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 948 72 999