Røde Kors bistår i slokningsarbeidet ved Bjønntjønn i Nissedal. Vis bildetekst
Røde Kors bistår i slokningsarbeidet ved Bjønntjønn i Nissedal. Foto: Stine Kviteberg/Røde Kors

Lokale hjelpekorps bistår i slokningsarbeidet

Siden torsdag har en rekke lokale Røde Kors Hjelpekorps bistått i slokningsarbeidet av skogbranner. – Det har vært en krevende situasjon, sier korpsleder Sondre Rulnes Røstad fra Gvarv hjelpekorps.

Gjennom helgen har mange Røde Kors Hjelpekorps bistått brannvesenet i pågående branner og med etterslokking, og har stått parate til å rykke ut ved nye branner.

- Det har vært en hektisk helg. Det er ikke hver dag at vi i hjelpekorpset bistår med å slokke branner, men vi har hatt en god dialog med brannvesenet underveis, sier Røstad.

I tillegg til å bistå i slokkingsarbeidet, jobbet hjelpekorpsene i Telemark og i Østre Toten med transportere personell og utstyr for brannvesenet samt skaffe mat og drikke. 

- Vi er enormt glade for innsatsen fra Røde Kors, De har gjort en enorm innsats, og brannvesenet hadde ikke klart dette alene, sier brannsjef Svein Ove Kåsa i Midt-Telemark brannvesen. 

Til sammen har over 100 mannskaper fra Røde Kors Hjelpekorps bistått i brannene i Telemark og Oppland. I tillegg har hjelpekorps bistått brannvesenet i brann i Akershus og Buskerud, og vi er i beredskap i flere fylker der det er og har vært skogbranner.

Røde Kors oppfordrer alle til å ta hensyn til skogbrannfaren og å forebygge flere branner. Se våre råd her.

Egen avtale med brannvesenet

Skien Røde Kors har en formell avtale med det lokale brannvesenet og har hatt det i over 35 år. De er på en egen alarmliste og bistår brannvesenet ved behov.  

- I løpet av 10-15 minutter må fem mann stille på det lokale Røde Kors huset klare til innsats, forteller Inge Skjærum, leder i Skien Røde Kors.  

Torsdag stilte Skien Røde Kors Hjelpekorps alt disponibelt mannskap tilgjengelig for brannvesenet, og bisto blant annet med å slokke en skogbrann i Siljan.

Hektisk for mange hjelpekorps

Også tidligere denne måneden bisto hjelpekorps med å slokke branner langs toglinja på Gjøvikbanen. 

I tillegg til de mange skogbrannene brant det også I en båt utenfor Lillesand torsdag. Da mannskapene ankom stedet hvor båten lå, var båten fullstendig overtent, og det ble besluttet fra Hovedredningssentralen å la den brenne. Til slutt knakk båten og sank. Havaristen som først hadde hoppet i livbåt, var plukket opp av forbipasserende, og senere kjørt til Sørlandet Sykehus Arendal.  

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99