Røde Kors besøker fanger i Jemen

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har for første gang på tre år fått besøke en av de største interneringsleirene i Aden.

Hundrevis av familier i Jemen kan nå få vite hvordan det går med familiemedlemmer som er internert av de krigførende partene.  

279 mennesker har nå blitt besøkt av Røde Kors-delegater.

- Viktig gjennombrudd

- Dette er et viktig gjennombrudd. Det gjelder spesielt for familiene som er berørt, men også for alle som ser etter lyspunkter i denne forferdelige krigen i Jemen, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors i Norge.

Apeland og Røde Kors er oppmuntret av både dette besøket og lignende besøk de siste månedene, hos begge parter i konflikten, som til nå har vært utenfor rekkevidde for Røde Kors-komiteen.

Totalt gjennomførte Røde Kors 11 000 besøk til internerte i Jemen i 2017.

Mange savner familiemedlemmer

Hundrevis av familier i Jemen har oppsøkt Røde Kors-komiteen over flere år, bekymret over hvordan det går med sine nærmeste som har blitt internert under konflikten. Mange vet ikke om de savnede er i live eller døde.

- Familiene har rett til å vite status for sine nærmeste. Dette er også viktig for å bygge tillit mellom de ulike partene i konflikten i Jemen, sier Apeland.

Selv om Røde Kors er glade for at partene gir tilgang til å besøke internerte i Sanaa og Aden, må mer gjøre. Røde Kors ber om tilgang til alle som er internert i forbindelse med konflikten, slik den internasjonale humanitærretten krever.

Å sikre humane fengslingsforhold er et av mandatene til Røde Kors-komiteen i alle konflikter over hele verden. Dette gjøres ved å besøke fanger, overvåke forholdene og diskutere funnene konfidensielt med de berørte myndighetene.

Les mer om vårt arbeid i Jemen

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99