Tegning av en eldre kvinne med handleposer. Vis bildetekst
Illustrasjon, Lisa Aisato

Røde Kors: Eldre får ikke dekket sine grunnleggende behov

Eldre får ikke dekket sine grunnleggende behov og får ikke nødvendig hjelp til aktiviteter, verken på sykehjem eller hjemme.

Last ned rapporten her (PDF)


Dette blir slått fast av over 400 frivillige besøksvenner i Røde Kors som har delt sine erfaringer i en fersk rapport om tilstanden i eldreomsorgen.

En av dem er Birgit Knusle (31) som har besøkt Gunhild Marie Buvik (97) i åtte år som besøksvenn, omtrent én gang i uken.

«Det hadde vært veldig trist uten Birgit, uten henne hadde jeg vært mye inne og alene»

Gunhild Marie Buvik (97), om sin besøksvenn

- Jeg har merket på Gunhild Marie at helsen hennes er mye bedre etter at vi begynte å gå på tur sammen, sier hun og forteller at hun ble besøksvenn etter at hun jobbet I hjemmehjelpen der hun så at mange eldre satt alene hjemme og ønsket seg besøk.

Generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland, besøksvenn Birgit Knusle (31), eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og finansminister Siv Jensen besøkte Gunhild Marie Buvik (97) - og fikk klare ord for pengene.
Generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland, besøksvenn Birgit Knusle (31), eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og finansminister Siv Jensen besøkte Gunhild Marie Buvik (97) - og fikk klare ord for pengene. Foto: Thea Rabe/Røde Kors

Statsråder på besøk

I forbindelse med lanseringen av rapporten «Ingen tid til omsorg?», fikk Gunhild Marie og Birgit besøk av finansminister Siv Jensen, eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland.

- Det er et dystert bilde vi ser i rapporten, og vi oppfordrer regjeringen og frivillige organisasjoner til å samarbeide bedre, sier Bernt G. Apeland.

Gunhild Marie og Birgit var opptatt av å fortelle statsrådene at det er mange eldre som er ensomme, og at mange eldre ønsker at de skulle hatt godt av å få en besøksvenn.

- Det vil snart komme en eldrereform som nå utarbeides i samarbeid med kommunene. Der blir det lagt vekt på at eldre skal ha mer sosial kontakt, bedre helsesjekk og bedre oppfølging av ernæring og måltider, forteller statsrådene Jensen og Michaelsen.

- Hadde vært veldig trist uten Birgit

Aktivitet er viktig når Birgit og Gunhild Marie treffes.

- Det er bra for Gunhild Marie å komme seg ut på tur. Vi går lengre turer nå enn det vi gjorde for åtte år siden da vi ble kjent, forteller Birgit.

Gunhild Marie forteller at hun er veldig glad i Birgit og kaller henne for engelen sin.

- Det hadde vært veldig trist uten Birgit, uten henne hadde jeg vært mye inne og alene. Da jeg fylte 96 år i fjor, tok Birgit meg med på restaurant. Der fikk jeg store ballonger og hele restauranten gratulerte meg, til og med kokken! Det var helt fantastisk! forteller hun begeistret.

Bli besøksvenn, du også!