Tre hjelpekorpsere til sjøs med vind i skjegget, uniformer og - selvfølgelig - redningsvest. Vis bildetekst
Sigve Hoel, Helge Kværnø og Magdalene Langset i Trondheim Røde Kors Hjelpekorps til sjøs. Foto: Marius S. Tvinnereim/Røde Kors

Sommerens viktigste råd fra Røde Kors: Bruk redningsvest

Røde Kors frykter en økning i antall drukningsulykker i sommer når ferien nå starter for alvor. Det gjelder spesielt godt voksne menn.

Les også: Er du barsk i vest?


- Menn i min alder er dessverre altfor ofte involvert i drukningsulykker, sier Robert Mood, president i Røde Kors.

Menn over 40 år har stått for over halvparten av drukningsulykkene de fem siste årene, viser statistikken. Og det er særlig de over 60 år som omkommer mest, både på sjøen og som følge av fall fra land.

Røde Kors trapper opp beredskapen

Nå som skoleferien er i gang trapper Røde Kors opp beredskapen på redningsbåtene i viktige utfartsområder langs hele kysten. Med stigende sommervarme, mange som går ut i ferie og mange turister til sjøs og til fjells er organisasjonen forberedt på langt større behov for hjelpekorpsenes innsats. I 2017 hadde hjelpekorpsene 523 registrert oppdrag i sommermånedene.

- Sommeren er vår travleste tid etter påskeutfarten. Nå kommer behovene for sjøredning fra oss og Redningsselskapet inn for fullt, i tillegg til en stor økning i leteaksjoner på fjellet og andre utfartsområder, forteller Mood.

Sjøvettreglene er spesielt viktige nå da mange ferierer ved vannet. Når vi nå går inn i sommeren er budskapet fra Mood klart:

- Bruk redningsvest. Denne redder liv, det kan vi ikke få sagt nok ganger, understreker Mood.

Fjellvettreglene gjelder året rundt

De siste årene har antall som ferdes i fjellet om sommeren økt, og fjellvettreglene er derfor også viktige – slik de er året rundt. Røde Kors oppfordrer alle til å nyte naturen, men å gi seg selv best mulige forutsetninger for en god opplevelse med gode forberedelser.

- Den norske fjellheimen har mye flott å by på, men det er viktig å tilpasse turen etter evne. Kjenn etter hvilken form du er i og hva kroppen din klarer. En god tur er tur-retur, og alle i følget må orke turen. Slik blir det en hyggelig opplevelse for alle, oppfordrer Mood.

 

Vil du støtte ditt lokale hjelpekorps?

Bli medlem, du også!