pm-jemen-nov18

Spiser blader for å overleve på grunn av krigen i Jemen

Prisen på matvarer som mel, sukker, ris og melk har økt med 30 prosent den siste måneden, og mange har rett og slett ikke råd til å kjøpe mat, etter flere år med krig.

Mangelen på mat er stor og mange barn er underernærte. Millioner av jemenitter er på flukt i sitt eget land, og tilgangen på mat blir vanskeligere for hver dag.

- For mange er dagens måltid et enkelt flatt brød, som deles på familien. Et annet vanlig måltid er kokte blader, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Samfunnsfunksjoner kollapset

Slitasjen på sivilbefolkningen i Jemen er utrolig stor. I byene i Jemen har mange av tjenestene som kan sørge for en viss grad av normalitet kollapset. Sykehus er stengte. 60 prosent av befolkningen har ikke tilgang til helsehjelp. Søppel blir liggende i gatene. Renseanlegg for vann funger ikke.

- Dette er direkte konsekvenser av krigen. Mange i Jemen har opplevd vanskelige perioder før. Men at befolkningen nå mangler mat, medisiner, helsehjelp og rent vann, er veldig farlig, sier Apeland.

- Ingen barn skal dø av sult

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) jobber i Jemen med å dele ut mat, støtte sykehus og jobbe for å sikre tilgang på rent vann.

- Uansett hvilke uenigheter som finnes mellom væpnede grupper, kan det ikke forsvare at barn dør av sult på grunn av det. Ingen barn skal dø. Ingen sykehus skal ødelegges. Ingen vannforsyning skal kuttes, sier Apeland.

Les mer om: Jemen

For mediehenvendelser kontakt Røde Kors pressevakt: +47 94 87 29 99