Sterk økning i antall ankomster til Hellas fra Tyrkia

Røde Kors er bekymret for en dramatisk økning i antallet flyktninger som krysser grensen de nærmeste ukene og månedene. Fra mars til april økte ankomstene fra 300 til 2500.

- Selv om flyktningstrømmen gikk vesentlig ned i 2017, kan disse tallene tyde på en ny kritisk situasjon de nærmeste ukene og månedene. Daglig kommer mer enn 100 nye over grensen, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Flere enn 2 500 mennesker kom over grensen fra Tyrkia til østlige deler av Hellas i april. Flesteparten er kvinner og barn.

Bekymringsfull utvikling

- Dette er en vei de færreste velger og det er en bekymringsfull utvikling. De må krysse elven Evros som kan være svært farlig. Flertallet er kvinner og barn, og blant dem er mange eldre og gravide, sier Apeland.

Med lavere vannstand i elven frem mot sommeren tror Røde Kors det er sannsynlig at enda flere vil forsøke å komme seg til Hellas.

- Vi vet ikke hvorfor denne økningen skjer nå. De som klarer å komme frem er utmattet ved ankomst og har lite eller ingenting med seg. De ankommer et område der nærmeste sykehus er 150 kilometer unna, sier Apeland.

Røde Kors i beredskap

Røde Kors er i beredskap med tepper, soveposer og annen hjelp. Nærmeste sted for å registrere seg har ikke kapasitet til å ta imot alle disse som kommer nå. Derfor må registrering skje i Thessaloniki, 430 kilometer unna.

Flere enn 500.000 mennesker ankom Hellas mellom 2015 og 2016, men primært sjøveien til de greske øyene Lesvos, Samos, Chios and Kos.

Les mer om: Hellas


Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99