Et barn bæres om bord i en buss av sin mor. Barnet har smokk i munnen og ser i kameraet. I bakgrunnen røde kjeledresser med en rød halvmåne på. Vis bildetekst
Fra evakueringen av Homs i 2015, hvor familier ble sendt fra Al-Waer til Idlib. Foto: Syrisk Røde Halvmåne (SARC)

Syria: De krigførende partene i Idlib må skjerme sivile

Den militære offensiven mot Idlib i Syria kan resultere i en humanitær katastrofe hvis ikke de krigende partene skjermer sivilbefolkningen.

Les mer om: Syria


- Levekårene for om lag 2,5 millioner mennesker i Idlib er allerede svært vanskelige, og konsekvensene av en ny militæroffensiv kan bli katastrofale for disse menneskene, sier generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland.  

Mange vil på nytt bli tvunget på flukt

- Titusener, om ikke hundretusener, av sivile vil bli tvunget på flukt på ny som følge av nye krigshandlinger. De har krav på beskyttelse, mat, rent vann og medisinsk behandling, sier Apeland.

Det anslås at mellom 600.000 og 800.000 mennesker i Idlib allerede har flyktet fra andre deler av Syria. 

Teltleirene de bor i mangler tilgang på rent vann, sanitær- og medisinske fasiliteter.

Helsetilbud under angrep

Mer enn 25 prosent av helsevesenet i regionen fungerer ikke, og av 28 kjente helseinstitusjoner er 8 ute av drift. Ifølge anslag er 60 prosent av vannsystemene i ferd med å kollapse. 

Sykehusene er avhengig av vannpumper og strøm for å fungere, men flere års isolasjon har gjort drivstoff til generatorene vanskelig tilgjengelig.

Vanskelig tilgang

Angrep på helsepersonell og nødhjelpsarbeidere har gjort det vanskelig å få nødhjelp inn til sivilbefolkningen i Idlib. 

- Ifølge FN har det vært 47 bekreftede angrep på sykehus og helsepersonell i Idlib, og 18 angrep på skoler. Dette er alvorlig, sier Apeland.

I hele 2017 var det kun 3 konvoier med nødhjelp fra Syria Røde Halvmåne som nådde fram til Idlib. Fremdeles bor 1,5 millioner mennesker i Syria i områder som av FN defineres som enten beleiret eller vanskelig å nå fram til med nødhjelp. 6,5 millioner mennesker har ikke nok mat. 

Mediehenvendelser: Røde Kors pressevakt +47 948 72 999