Syria: Røde Kors reparerer vannforsyning

Krigen i Syria har ødelagt vannforsyningen til millioner av mennesker. Nå skal Røde Kors reparere vannforsyningen i byen Deir Ezzor.

Les mer om vårt arbeid i Syria

I byen som var beleiret av IS til i fjor høst starter nå arbeidet med å gjenopprette vannforsyningen.

Vannprosjektet vil gi rent vann til over 200 000 mennesker.

- Mange som har flyktet, vender nå hjem igjen. De forsøker å starte sine liv igjen, men mange kommer hjem til ingenting. Samtidig som det pågår intense kamper flere steder i landet, er det mulig å hjelpe folk som vender tilbake. Det handler om å dekke helt grunnleggende behov, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Den siste uken har nødhjelpskonvoier nådd fram til både Raqqa og Deir Ezzor, gjennom Syrisk Røde Halvmåne og den Internasjonale Røde Kors-komiteen.

Mange mangler vann og strøm

Vann, avløp og elektrisitet er mange steder ødelagt og gjør det vanskelig for folk å flytte tilbake, eller å komme i gang igjen med sine liv. To tredeler av befolkningen i Syria har blitt rammet av mangel på vann eller strøm i løpet av krigen.

- Kampene i området har ødelagt vannforsyningen og mange lokalsamfunn har mistet tilgangen til rent vann. Nå bruker de penger på å kjøpe vann, ofte av dårlig kvalitet. I tillegg å være en økonomisk belastning er det også en stor helserisiko, sier Apeland.

Vanningeniører med ikledd Røde Halvmåne emblemer jobber med å reparere vannrør i byen Dier Ezzor.
Her fra 2014, viser vannteam fra Syrisk Røde Halvmåne (SARC) i arbeid med reparasjoner av vannrørene i byen Dier Ezzor. IS' beleiring av byen gjorde at reparasjonsarbeidet ble for farlig for vannteamene å jobbe i. Foto: SARC.

Nå skal Røde Kors reparere vannforsyningen til folk som har vendt tilbake igjen til Deir Ezzor ved å installere nye vannpumper og strømforsyning gjennom aggregat.

Konvoier med nødhjelp når fram

Tidlig denne uken nådde en Røde Kors-konvoi med nødhjelp Deir Ezzor. Den besto av 55 lastebiler med hjelp til mange tusen mennesker. I lasten var det 8 000 matesker, 8 000 hygienesett, 12 000 madrasser og tepper, 6 000 pakker med utstyr for babyer og oppladbare lamper.

- Dette var den 14. konvoien med nødhjelp som har nådd Deir Ezzor siden Syriske myndigheter tok kontroll over byen sist høst, etter over tre år med beleiring, sier Apeland.

Hjelp til Raqqa

Også til byen Raqqa, nord i Syria, kom det fram en konvoi med nødhjelp denne uken. 50 lastebiler med mat, hygieneutstyr, kjøkkenutstyr, madrasser, tepper, presenninger og oppladbare lamper kom i løpet av uken fram til byen, og blir nå delt ut.

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99